Minder snel uit elkaar door overspannen woningmarkt

11 februari 2022 Leestijd ± 2minuten
Minder snel uit elkaar door overspannen woningmarkt

Door de oververhitte woningmarkt zou ruim een kwart van alle Nederlanders bij relatieproblemen minder snel breken met zijn of haar partner. Met name vrouwen maken zich zorgen over het vinden en de financiering van een nieuwe, eigen woning. 

Dit blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder meer dan duizend huizenbezitters met een relatie. Van alle huizenbezitters geeft 64 procent aan dat het zelfstandig vinden van een nieuwe koopwoning ingewikkeld wordt in het geval van een relatiebreuk. “Dat heeft natuurlijk alles te maken met het slinkende aanbod. 28 procent van de respondenten verbreekt om die reden minder snel de relatie met zijn of haar partner”, vertelt Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken.
 
In de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar ligt dat cijfer zelfs op 38 procent. “In deze leeftijdsgroep zijn vaak kinderen in het spel. Die maken de situatie vaak niet makkelijker”, aldus Hensbergen. “Met problemen in de relationele sfeer is het maken van verantwoorde keuzes in de praktijk best lastig. Het is verleidelijk om met de lage rentestand bijvoorbeeld fors te gaan lenen om zo toch aan een huis te komen. De risico’s spreken echter voor zich.”

Weinig vertrouwen

Vooral voor vrouwen komt een relatiebreuk met de nodige huisvestingszorgen. 70 procent van de vrouwen stelt dat het onzeker is of ze een woning kunnen vinden. 38 procent van hen sluit zelfs uit dat dit lukt. Bij de mannen ligt dat met 22 procent een stuk lager. Slechts drie procent van de vrouwen heeft er nog wel het volste vertrouwen in iets te kunnen vinden bij relatiebeëindiging.

Lasten vaak te hoog voor het individu

Lang niet alle ondervraagden zijn in staat om überhaupt de huidige hypotheeklasten in hun eentje te kunnen dragen na een breuk. Bijna de helft twijfelt of dat mogelijk is, of is er zeker van dat hij of zij dit niet gaat redden. Ook hier wordt het verschil tussen mannen en vrouwen duidelijk zichtbaar. 59 procent van de mannen kan de lasten alleen dragen, terwijl dit percentage bij vrouwen blijft steken op dertig procent.

Relatie onder druk door zoektocht

De overspannen woningmarkt heeft ook zijn weerslag op de relationele sfeer. Bijna een kwart (23 procent) geeft aan dat de relatie gedeeltelijk tot erg onder druk staat vanwege de zoektocht naar een nieuwe koopwoning. “Een huis vinden is momenteel voor velen een lang proces vol met teleurstellingen. 82 procent van de mensen die aan het zoeken is, geeft aan hier al maanden mee bezig te zijn. 36 procent is daar al een jaar of zelfs langer mee bezig. Het vreet in veel gevallen energie en ik begrijp ook heel goed dat dit af en toe doorwerkt op relaties tussen mensen”, aldus Hensbergen. 

Weet je alles over echtscheidingen? Speel dan mee met de Kennistest van deze maand!


Lees ook
Verdiencapaciteiten, stijgende hypotheekrente en uitgestelde relatiebreuken

Verdiencapaciteiten, stijgende hypotheekrente en uitgestelde relatiebreuken

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Petra Koch van René van Gameren en Dirk Jan Renaud van Renaud en Wolf Adviesgroep schrikken niet van de oplopende hypotheekrente: “Paniek is niet nodig.”

Adviseur in Groningen: “Als verstrekkers aardbeving lezen, gaan alle alarmbellen af”
Trends

Adviseur in Groningen: “Als verstrekkers aardbeving lezen, gaan alle alarmbellen af”

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. We spreken met Ronald Haan van het hypotheekadvies- en makelaarskantoor Ronald. Hij heeft in de provincie Groningen dagelijks te maken met door aardbevingen onstane schade.

Gemeente Zeist wil woonkloof verder dichten: “Iedereen moet zich thuisvoelen”

Gemeente Zeist wil woonkloof verder dichten: “Iedereen moet zich thuisvoelen”

Met gepaste trots kijkt Laura Hoogstraten terug op de afgelopen periode als wethouder Wonen in Zeist. In de slotstad werd volgens haar met succes gewerkt aan een versnellingsopgave: sneller meer woningen voor (her)starters. Maar ook in Zeist is er nog een lange weg te gaan, zegt Hoogstraten. Dat wordt volmondig beaamd door lokale hypotheekadviseur Paul van Manen.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.