Minder hypotheekklachten bij Kifid: ‘Reden voor tevredenheid in deze turbulente woningmarkt’

24 mei 2023 Leestijd ± 3minuten
Minder hypotheekklachten bij Kifid: ‘Reden voor tevredenheid in deze turbulente woningmarkt’

Uit het jaarverslag van klachteninstituut Kifid blijkt dat vorig jaar het aantal behandelde hypotheekklachten is gedaald van 465 naar 382. Een opvallende daling, gezien het feit dat het aantal bankklachten juist met ruim 150 toenam naar 851. “Toch zijn 382 hypotheekklachten nog te veel, al leert de praktijk dat dit niet geheel te voorkomen is”, stelt Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker.

Vorig jaar zijn er zo’n 500.000 hypotheekaanvragen gedaan, waardoor 382 Kifid-klachten een zeer bescheiden aantal is, meent Christian Dijkhof, voorzitter van branchevereniging OvFD en oprichter/eigenaar van The HypotheekCompany. “382 klachten lijken haast bij het onvermijdelijke minimum te horen”, zegt hij. 

Dijkhof ziet een verband met een grotere mate van regelgeving. “Regelgeving wordt op individueel niveau nog weleens als 'lastig' ervaren, in het grotere geheel heeft het een positief effect gehad. En het is fijn dat we deze ontwikkeling terugzien in de vermindering van het aantal klachten. Zelfs in een turbulente woningmarkt, waar een hypotheek afsluiten zéker geen vanzelfsprekendheid is, kunnen we daar niet ontevreden over zijn.”

2022 hectisch jaar hypotheekmarkt

Volgens Menno Luiten was kalenderjaar 2022 voor de hypotheekmarkt een heel hectisch jaar met de snel stijgende hypotheekrente en een recordaantal hypotheekaanvragen. “Tussen de aankoop en het passeren van de woning bij de notaris zit veelal een periode van ongeveer drie maanden. De gevolgen van de veranderingen rondom de huizenmarkt openbaren zich mogelijk pas in het huidige kwartaal. De oorzaak dat het aantal klachten is gedaald, kan mogelijk gevonden worden in kwalitatief advieswerk- en bemiddeling, tevreden klanten door grote financiële voordelen bij oversluiten en betere/efficiëntere klachtafhandeling bij financiële dienstverleners.”

Luiten vindt 382 hypotheekklachten nog te veel, al leert volgens hem de praktijk dat dit niet geheel te voorkomen is. “Kifid kan hierbij voor alle partijen toegevoegde waarde leveren en een beslissing maken door óf te bemiddelen óf een uitspraak te doen.”

Kifid onder vuur

Kifid lag een aantal jaren geleden onder vuur, omdat het consumenten onvoldoende bescherming zou bieden ten opzichte van de financiële sector. Financiële dienstverleners zouden te veel in het gelijk worden gesteld. Dijkhof vindt dat Kifid de kritiek ter harte heeft genomen. “Ik kan niet anders dan constateren dat er momenteel vrij evenwichtige uitspraken liggen. Kifid voert op een volwassen en professionele wijze de klachtenbehandeling uit.”

Luiten vindt het lastig een mening te geven over de dienstverlening en afhandeling van Kifid. “De klachten over vestigingen van De Hypotheker – en daar ben ik blij om – worden in verhouding (zeer) beperkt aangeboden bij Kifid. Mijn algemene mening is dat Kifid een laagdrempelig portaal is, waar onze klanten hun dossier niet alleen aan wet- en regelgeving kunnen laten toetsen, maar ook omstandigheden en het advies- en bemiddelingsproces worden meegewogen in deze toetsing. Voor zover ik kan beoordelen functioneert Kifid voldoende. Dit blijkt ook uit de gepubliceerde tevredenheidsbeoordeling (7.7), al geeft deze beoordeling mogelijk nog wel ruimte voor verbetering.”

“Bij een professionele en volwassen sector hoort een volwaardige en onafhankelijke klachtenbehandeling die laagdrempelig en bereikbaar is. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, maar ik zou zeggen dat we als sector best tevreden kunnen zijn over de wijze waarop Kifid hier invulling aangeeft”, aldus Dijkhof.


Lees ook
Perfect storm in de nieuwbouw: “Alle partijen moeten nu concessies doen”

Perfect storm in de nieuwbouw: “Alle partijen moeten nu concessies doen”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul van Manen van HypotheekVakman Zeist laat zijn licht schijnen over tijdelijke huurcontracten, verduurzaming en nieuwbouw. 

Komt er een nieuwe golf van vastgoedveilingen?
Column

Komt er een nieuwe golf van vastgoedveilingen?

Mijn grote ‘hobby’ in dit vak is het veilen van onroerend goed. Dat komt door de veelzijdigheid van het veilen: je komt een keertje buiten kantoor en probeert een oplossing te vinden voor partijen die in een zeer penibele situatie zitten. Er zitten behoorlijk wat juridische en fiscale aspecten aan het veilen. Wellicht is hobby daarom een wat misplaatst woord: in ieder geval blijft het een uitdagende gebeurtenis. 

Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Robert van der Hoeven van Hypotheekshop Voorburg en Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg bespreken onder meer het belasten van overwaarde: “In 2009 stonden mensen huilend aan mijn bureau.”

Ergernis rondom slepende aanvragen: “Ben ik nou de adviseur of jullie?”

Ergernis rondom slepende aanvragen: “Ben ik nou de adviseur of jullie?”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week met Perry Brouwer van Freek Hypotheek Amersfoort. We vragen hem naar de ontwikkelingen rondom de hypotheekrente en rentevaste periodes. “Tussen tien en twintig jaar zit momenteel niet zo heel veel verschil”, zegt Brouwer.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.