MFLjunior: “Leren omgaan met geld moet jong beginnen”

Als ik niet werk… sta ik voor de klas
19 januari 2021 Leestijd ± 3minuten
Ruan de Haas en Pieter Oorlog ontvangen een cheque van Chris Oosterling, commercieel directeur MUNT Hypotheken.

Voorkomen is beter dan genezen, zeker wanneer het gaat om financiële problemen. MFLjunior helpt kinderen uit groep 8 om beter met geld om te gaan. In december zette MUNT voor elke hypotheek die werd afgesloten een bedrag opzij voor deze stichting, die afgelopen week een cheque van ruim tienduizend euro in ontvangst mocht nemen.

Financieel adviseur Ruan de Haas blijft zich verbazen over het soms zeer matige kennisniveau van sommige klanten. “Je vraagt je af onder welke steen ze hebben gelegen. Het zijn vooral twintigers en dertigers die geen idee hebben van hoe ze met geld om moeten gaan”, merkt De Haas. De oorzaak van het probleem zag hij bij zijn eigen kinderen op de basisschool. “Daar is veel te weinig aandacht voor financieel onderwijs.”

Het was reden voor hem om MFLjunior op te zetten, een stichting waarbij mensen uit de financiële sector gastlessen aan groep 8 op de basisschool geven.  “Dat is de leeftijd waarbij kinderen voor het eerst gaan nadenken over hun eigen financiële leven: ze krijgen vaak  zakgeld of opa en oma stoppen ze wat toe. Wanneer ze naar de middelbare school gaan, beginnen ze zelfstandig geld uit te geven. Ze nemen het openbaar vervoer, kopen wat in de kantine, moeten betalen voor een kopietje in de bibliotheek.”

Een hip merk versus Zeeman 

Groep acht is daarom het perfecte moment om met kinderen te spreken over hoe ze met geld omgaan, zegt De Haas. “Daarbij proberen we vooral discussies te faciliteren door vragen te stellen: koop je een spijkerbroek van een hip merk voor €199, of koop je eentje die er op lijkt bij de Zeeman van €29? Gaat die dure broek veel langer mee, of is het slimme marketing? En als die broek langer meegaat, hoe belangrijk is dat dan? Als je in de groei bent, heb je misschien na drie maanden weer een nieuwe broek nodig.” 

Spelenderwijs wordt kinderen bijgebracht hoe ze een planning maken. “Ze brengen zelf in kaart wat ze binnenkrijgen en uitgeven. En we hebben het over spaardoelen, bijvoorbeeld een nieuwe spelcomputer.” Ook wordt gestimuleerd om thuis over geld te spreken. “Als kinderen zakgeld, kleedgeld of reisgeld krijgen, is het goed voor hen om te weten wat ze daarvan moeten betalen. Een leerling vertelde dat ze heel graag een kanarie wilde, maar dat ze het zilverzand voor in de kooi zelf moet betalen. Dat zet ze dan netjes in haar financiële plan.”
 

Leerlingen van groep 8 tonen trots hun certificaat van MFLjunior.


Geldtypes

In vier gastlessen van een uur verandert de relatie met geld. “Kinderen die eerst zonder nadenken elke euro uitgaven, gaan wat beter nadenken over hoe ze hun geld besteden. En kinderen die alles direct in hun spaarpot stopten en het gevaar hadden dat ze vergaten af en toe wat leuks met hun geld te doen, kopen vaker iets leuks voor anderen of zichzelf.” 

Op zoek naar adviseurs en scholen

Met de financiële bijdrage van MUNT kan MFLjunior een aantal lang gekoesterde wensen in vervulling laten gaan, zoals het laten drukken van een werkboekje, het maken van een knuffelspaarpot en het inhuren van secretariële ondersteuning. Bovendien heeft de stichting groeiambities: “We zijn op zoek naar mensen uit alle geledingen van de financiële sector, van acceptant tot adviseur, van CFO tot planner, die het leuk vinden om gastlessen te geven op basisscholen”, zegt De Haas. Bovendien staat de stichting open voor verzoeken van basisscholen. “Heb je zelf kinderen op de basisschool? Vraag dan eens of er behoefte is aan financiële gastlessen - we komen graag met scholen in contact.”

Heb je interesse om financiële gastlessen op de basisschool te geven voor MFLjunior? Aanmelden kan via de website.


Lees ook
“Gesprekken met scheidend stel zijn minder gezellig”
De Kettingvraag

“Gesprekken met scheidend stel zijn minder gezellig”

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Gerjam van der Wielen is adviseur namens Van Bruggen Adviesgroep in Duiven. Hij bijt het spits af. De eerste vraag komt eenmalig van Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken. 

Henk Nijboer (PvdA): Starter op weg helpen met kooppremie voor nieuwbouwwoning

Henk Nijboer (PvdA): Starter op weg helpen met kooppremie voor nieuwbouwwoning

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen over hun plannen voor de woning- en hypotheekmarkt. Vandaag de visie van Kamerlid Henk Nijboer, woordvoerder wonen van de PvdA.

Vraag het aan Chris: Hoe maak je het leven van adviseurs makkelijker?
Vraag het Chris

Vraag het aan Chris: Hoe maak je het leven van adviseurs makkelijker?

Deze week presenteert MUNT de nieuwe hypotheekgids. De Haagse geldverstrekker voert flink wat wijzigingen door die goed zijn ontvangen in de sector. Daarom aan commercieel directeur Chris Oosterling de vraag: hoe maakt MUNT het leven van adviseurs makkelijker in 2021?

Door de hoge  boete raadde ik het hele zaakje af
Dat ene advies

Door de hoge boete raadde ik het hele zaakje af

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Paul van Wegen over dat ene advies…

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.