Met perspectiefverklaring tot 10 procent hogere hypotheek voor flexwerkers

28 augustus 2019 Leestijd ± 3minuten
Met perspectiefverklaring tot 10 procent hogere hypotheek voor flexwerkers

Een duidelijke analyse van het arbeidsperspectief van flexwerkers kan een solide basis vormen voor een hypotheek. “De perspectiefverklaring door een erkende taxateur heeft nogal wat financiële voordelen voor de flexwerker” vindt flexwerk-expert Patrick Hustinx. “En het biedt ook extra mogelijkheden voor de hypotheekadviseur.”

De perspectiefverklaring is een initiatief van een groep grote en kleinere hypotheekverstrekkers. Het grote voordeel, voor zowel hypotheekverstrekker als -aanvrager, is dat er met de perspectiefverklaring meer uniformiteit is gekomen in de beoordeling van hypotheekaanvragen van flexwerkers.

Niet elk bureau heeft de capaciteit

Onder de voorwaarden van de stichting perspectiefverklaring kan een uitzendbureau een perspectief taxateur aanstellen. In de praktijk blijkt echter dat lang niet alle uitzendbureaus hiervoor de capaciteit hebben. “Vandaar dat All About Flex, op verzoek van stichting perspectiefverklaring, nu ook een externe perspectief taxateur (EPT) kan aanbieden. Dat geeft extra mogelijkheden voor de flexwerker.”

Terecht, wat Hustinx betreft. Want, ook al zijn flexkrachten wettelijk gezien gelijk aan mensen in vaste dienst - voor de geboden flexibiliteit mogen zij best wat extra’s ontvangen. Of, in ieder geval meer waardering krijgen.“Dit zijn toch de mensen die flexibiliteit kunnen en willen bieden, iets wat de dynamische arbeidsmarkt vaak ten goede komt. Flexkrachten zijn vanwege hun flexibiliteit en multi-inzetbaarheid juist de helden van de arbeidsmarkt.”

Tot 10 procent hogere hypotheek

“Natuurlijk zijn er al tools als de arbeidsmarktscan, die inzicht geven in de toekomstige arbeidskansen. De perspectiefverklaring gaat nog een stapje verder,” aldus Hustinx.

De arbeidsmarktscan is wel een onderdeel van de perspectiefverklaring. Additioneel wordt onderzocht wat de individuele kansen en mogelijkheden van de flexwerker zijn. “Het is een intensieve analyse waarbij gekeken wordt naar huidige omstandigheden, arbeidskansen, flexibiliteit qua werk- en reistijden en natuurlijk naar de algemene kansen binnen het vakgebied van de flexwerker.”

Alles gaat in overleg met de intercedent en de flexwerker zelf. “Op deze manier kunnen we een solide beoordeling maken. Hypotheekverstrekkers hebben hier duidelijk vertrouwen in. Een hypotheekaanvraag mét een perspectiefverklaring kan tot 10 procent hoger uitvallen dan met enkel een arbeidsmarktscan.”

Hypotheekadviseurs welkom

“Door de EPT kan de hele doelgroep flexwerkers profiteren van de mogelijkheden die de perspectiefverklaring biedt.” Hustinx merkt dat de perspectiefverklaring goed in de smaak valt. “Vooral hypotheekadviseurs benaderen ons met vragen, zij zien de meerwaarde van de perspectiefverklaring en maken daar graag gebruik van.”

De adviseur is meer dan welkom om vragen te stellen aan Hustinx en zijn taxateurs. “In de pilotfase is All About Flex het enige bureau dat EPT’s levert. Hoewel we al een een eind zijn, komen we in de praktijk nog steeds vraagstukken tegen die nog niet zijn uitgewerkt. Hoe meer casussen we hebben, hoe beter we de perspectiefverklaring vorm kunnen geven. Wat mij betreft zou de perspectiefverklaring een opmaat kunnen zijn om alle mensen met een flexibel inkomen, zoals zzp-ers en MKB-ers, te kunnen bedienen. Maar we beginnen eerst hier bij de basis: uitzendkrachten en gedetacheerden met een tijdelijk arbeidscontract, én met een grote potentie.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)

03 juli 2019 Starters met een flexibel inkomen moeten meer kans maken op ...

‘Bouwsparen nog steeds een machtig mooi instrument’

30 april 2019 Het kabinet heeft eerder dit jaar een plan gelanceerd om een ...

Flashback: zo kan de starter een hele interessante klant zijn

16 juli 2019 Nieuws en vraagstukken omtrent hypotheken volgen elkaar in rap tempo ...

Helpt u starters die hun studieschuld verzwijgen?

21 mei 2019 Ongeveer 15 procent van de starters verzwijgt een studieschuld bij de ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.