Met alleen de afschaffing van de overdrachtsbelasting zijn starters niet geholpen

04 september 2019 Leestijd ± 2minuten
Met alleen de afschaffing van de overdrachtsbelasting zijn starters niet geholpen

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om het starters op de woningmarkt iets makkelijker te maken. Eén van de opties is het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor deze groep. Maar zijn starters hier wel echt mee geholpen?

We leggen de kwestie voor aan starters-expert Ed Voskuil van Mijn 1e Hypotheek.

Gaat dit de problemen van starters oplossen?

“Het lijkt zo simpel, hé? De praktijk is helaas iets complexer, want het probleem zit niet enkel in de financiële capaciteit van de starters. Hoewel het afschaffen van de overdrachtsbelasting de lasten zeker verlicht bij de eerste aanschaf van een woning, wordt het echte probleem niet opgelost: er zijn namelijk te weinig woningen voor deze doelgroep.

De prijsdruk door krapte op de woningmarkt is nu zo groot, dat de prijzen voor starters simpelweg te hoog worden. Starters hebben vaak niet de leencapaciteit om deze huizenprijzen te kunnen behappen.”

En wat als starters niet meteen de aflossing hoeven te betalen over de hele hypotheek?

“Het lijkt me dat de starter daar onder de streep weinig mee geholpen is. Door een deel van de hypotheek tijdelijk aflossingsvrij te maken, kun je inderdaad de lasten voor een bepaalde termijn verlagen. Maar uiteindelijk is het toch de volledige (hoge) waarde van de woning waar een hypotheek op wordt afgesloten.”

Als de prijzen het probleem zijn, moet de leencapaciteit dan verhoogd worden?
“Ik zeg niet dat dat moet, maar iets meer ruimte onder de juiste voorwaarden zou een aantal starters wel kunnen helpen natuurlijk. De definitie van deze groep zou dan duidelijk moeten worden opgenomen in de gedragscode, geen eenvoudige klus lijkt me dat.

We zien in ieder geval dat er veel starters zijn die wel de lasten van dure huurwoningen kunnen betalen, maar vooralsnog niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Natuurlijk is een huurcontract dat per maand opzegbaar is, iets anders dan een hypotheekverplichting voor 30 jaar. Maar dan nog denk ik dat er binnen die groep zeker kandidaten te vinden zijn die een iets ruimere hypotheek prima zouden kunnen dragen.”

Is er eigenlijk wel een oplossing voor de zaken waar starters tegenaan lopen?

“Als ik nu een kant-en-klare oplossing had, zou ik die natuurlijk direct doorvoeren. Maar ik denk niet dat er één oplossing is. Wel denk ik dat we het leed wat kunnen verzachten met een combinatie van lastenverlichtende maatregelen . De afschaffing van de overdrachtsbelasting, in combinatie met een verhoging van het kredietplafond zou bijvoorbeeld best interessant kunnen zijn.

Dan nog neemt dat de kern van het probleem niet weg: de woningschaarste die een indirecte consequentie is van de bouwstops tijdens de financiële crisis. Die woningschaarste, en de evenredig stijgende woningprijzen, kun je helaas niet zomaar laten verdwijnen door aanpassingen in wet- en regelgeving.”


Lees ook
De meest speciale verhalen van 5 jaar MUNT Hypotheken
Trends

De meest speciale verhalen van 5 jaar MUNT Hypotheken

Wat hebben we een boel met elkaar meegemaakt de afgelopen 5 jaar. De redactie van Kop-Munt.nl maakte een rondje langs een paar hypotheekadviseurs van het eerste uur om te vragen naar hun meest speciale verhalen.

Eric de Vrieze over 2020: Het wordt alleen maar beter
Trends

Eric de Vrieze over 2020: Het wordt alleen maar beter

Eric de Vrieze, als zelfstandig ondernemer verbonden aan Hypotheken Midden Nederland, blikt terug op 2019 en kijkt vooruit naar 2020: ‘Het was mooi dat ik veel klanten van vroeger weer verder kon helpen.’

Deze muziekjournalist treedt alsnog in de voetsporen van zijn ‘finance familie’
Finance Families

Deze muziekjournalist treedt alsnog in de voetsporen van zijn ‘finance familie’

Onno Schram was veel meer geïnteresseerd in muziek, dan in de financiële wereld waar zijn vader en opa actief waren. Tot hem verteld werd dat ‘playtime over’ was. Zijn verhaal en dat van zijn vader Frank Schram leest u in deze aflevering van ‘Finance Families’.

De wildste verhalen van 5 jaar MUNT Hypotheken
Trends

De wildste verhalen van 5 jaar MUNT Hypotheken

Wat hebben we een boel met elkaar meegemaakt de afgelopen 5 jaar. De redactie van Kop-Munt.nl maakte een rondje langs een paar hypotheekadviseurs van het eerste uur om te vragen naar hun leukste, meest ontroerende en wildste verhalen. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.