Meeverhuizen van de rente

14 september 2022 Leestijd ± 2minuten
Meeverhuizen van de rente

Een hypotheek afsluiten lijkt voor bepaalde consumenten soms zo simpel. Ze doen dat het liefst online want dat scheelt in de kosten. Een partij uitzoeken met de laagste rente, annuïteit of lineair en 20 of 30 jaar vast. Hoe moeilijk kan het zijn? 

Die consumenten gaan er in hun euforie aan voorbij dat de keuze die nu wordt gemaakt, invloed heeft op de aankoop een nieuw huis 7 jaar later. Neem bijvoorbeeld het meeverhuizen van een hypotheek.  

Meeverhuizen werd in de afgelopen jaren een speerpunt van geldverstrekkers. Iedereen had het wel in zijn beleid staan. Dat de systemen daar nog niet helemaal klaar voor waren, maakte nog niet uit; wie had namelijk tot oktober vorig jaar gedacht dat de rente zou gaan stijgen? 

Er werd veel over bericht, dus als je als intermediair in het adviestraject vroeg aan de klant waar een geldverstrekker aan moest voldoen, dan kwam vaak het antwoord dat men gehoord had dat het handig was om de hypotheekrente te kunnen meeverhuizen. 

En handig is het zeker: wie twee jaar geleden een hypotheek afsloot voor 1.5%, is voor dezelfde lening nu boven de 4% kwijt. Met de huidige rentestanden loont het dus inderdaad om de hypotheek te behouden bij een verhuizing. 

Toch komt de klant met de wens om zijn rente mee te verhuizen er al snel achter dat dit behoorlijk bewerkelijk is. Als de rente onder de 10 jaar vast periode is gekomen, moeten we fictief uitgaan van vijf procent. Hierdoor kan de klant weer minder lenen. En aangezien niet elke geldverstrekker aan rentemiddeling doet is de ‘oplossing’ soms een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de huidige rente. Wat automatisch hogere maandlasten betekent. Consumenten zijn daar natuurlijk niet blij mee. Bij het afsluiten van de hypotheek hadden ze voor deze teleurstelling tijdens een adviesgesprek behoed kunnen worden. 

Daarom zie ik dat doorstromers, door eerdere online-only ervaringen, terugkeren naar de adviseurstafel. Gelukkig merk ik ook dat meer starters hun weg weten te vinden naar een fysieke afspraak op kantoor omdat veel zaken te ingewikkeld worden. Het ‘even’ online een hypotheek afsluiten, zal nog wel even toekomstmuziek blijven.

Quintus Winkler is eigenaar van De Hypotheker in Maarssen.


Lees ook
Gaan de huizenprijzen dalen in 2023? “Er zal geen crash komen”

Gaan de huizenprijzen dalen in 2023? “Er zal geen crash komen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week vertelt Hans Stroosma van BTER Financieel onder meer over de mogelijke daling van de huizenprijzen in 2023. “Door het blijvende woningtekort zal er geen crash komen.”

Starters op de woningmarkt: hoe gaat het bij de buren?

Starters op de woningmarkt: hoe gaat het bij de buren?

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Dat is ook in onze buurlanden het geval. Hoe zijn starters er aan toe in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk? En wat gebeurt er om starters te ondersteunen? 

53% van Nederlanders vindt hypotheekmarkt onduidelijk

53% van Nederlanders vindt hypotheekmarkt onduidelijk

Een meerderheid van alle Nederlanders vindt de hypotheekmarkt een onduidelijke markt. Dat blijkt uit een enquête van MUNT Hypotheken onder vierhonderd Nederlanders. Vooral geldzaken rondom wonen worden bestempeld als ingewikkeld. De geldverstrekker start daarom een samenwerking met illusionist Steven Kazan om aan te tonen dat hypotheken helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn.

“Iedereen kan een hypotheek krijgen, niet iedereen kan in een kasteel wonen”
Adviseur van de maand

“Iedereen kan een hypotheek krijgen, niet iedereen kan in een kasteel wonen”

Met een goede dertig jaar ervaring heeft Pedro Oosthoek, eigenaar van de Hypotheekshop in Etten-Leur, het intermediairsvak stevig zien veranderen. “De boeven zijn we gelukkig kwijt.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.