Meer verbouwingen in 2022: “Mensen kijken massaal naar verduurzamen”

02 september 2022 Leestijd ± 2minuten
Meer verbouwingen in 2022: “Mensen kijken massaal naar verduurzamen”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week vertelt Paul Swinkels onder meer over de vele verbouwingen in Nederland. Ook hij ziet de aanvragen hiervoor stijgen, met name om te verduurzamen. “Het wordt nu zichtbaar dat ze honderden euro’s meer aan energielasten betalen”, aldus de hypotheekadviseur.

Nederlanders hebben dit jaar vaker en meer geld geleend voor verbouwingen. Wat is de reden van jouw klanten om meer te gaan verbouwen? 

“Het wordt nu zichtbaar dat ze honderden euro’s meer aan energielasten betalen. Mensen kijken massaal wat ze kunnen doen om te verduurzamen. Bijvoorbeeld naar het installeren van een warmtepomp, die overigens niet te verkrijgen zijn nu, maar dat gaat al gauw om tien- tot vijftienduizend euro. Dat verklaart dat er niet alleen vaker maar ook meer wordt geleend voor verbouwingen.

De verbouwingen vliegen je dus om de oren, ook omdat de meeste mensen niet meer willen verhuizen. Ze zitten lekker op hun plek en investeren – als dat kan – een stukje overwaarde in een stukje meer woongenot.”

Was in februari nog 45% van de gekozen hypotheken aflossingsvrij, is dat nu geslonken naar 31%. Alleen senioren lijken hier nog voor te kiezen. Zie jij dat ook in jouw praktijk? 

“Ja, met vier procent rente heeft het geen enkele zin meer om aflossingsvrij te sluiten in box 3. Je hebt geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken, en dat tikt bij een hogere hypotheekrente aan. Aflossingsvrij was ten tijde van lagere rentes een hulpstuk om de gewilde hypotheek betaalbaar te maken. Dat circus is helaas voorbij. Tenzij je zeventig bent, dan heeft het geen zin om af te lossen. Daar zit geen fiscaliteit achter.”

De studies zijn weer begonnen. Ouders met anderhalf keer modaal kunnen een studerend kind niet financieel bijstaan. Wat nou als iemand bij jou aanklopt met vragen over een persoonlijke lening hiervoor?

“Dat zou ik niet verstandig vinden. Ze hebben het geld niet, dan moet je niet (nog meer) gaan lenen. Het is een ander verhaal als mensen moeite hebben met de betaalbaarheid van een lopende lening. Als je dan wat lucht kan creëren door binnen de normen goed naar de financiering te kijken, dan help ik daar uiteraard graag aan mee.

Neem bijvoorbeeld de aanwezigheid van een leaseauto. De voorlichting door maatschappijen over de impact van leasen is vrij slecht. Logisch ook, want zij gaan niet zeggen: let even op bij het leasen van deze auto, want de financiële gevolgen zijn groot. Leasen kan hele zware consequentie hebben, maar dat weet men vaak niet. Het staat overigens wel in het contract, maar in kleine lettertjes.”


Lees ook
"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"
Dat ene advies

"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Bas van Hoorn vertelt over dat ene advies…

Is dit een goed moment om te kopen?
Column

Is dit een goed moment om te kopen?

Als adviseur zal dit vast herkenbaar zijn: zodra mensen erachter komen dat ik ‘iets met hypotheken’ doe, krijg ik onmiddellijk de vraag of het een goed moment is om te kopen. De verwachting is dat ik dan met een hele beleggingsanalyse kom, want ik ben ten slot van rekening ook een belegger.

Dít doen ze anders op de Zwitserse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Zwitserse hypotheekmarkt

De Zwitserse hypotheek- en woningmarkt ziet er heel anders uit dan de Nederlandse. Zo is de hypotheekadviesbranche heel klein, bezitten weinig mensen een eigen woning, kan er niet boetevrij worden afgelost en bestaan Zwitserse hypotheken uit twee delen.

Deze hypotheekadviseur heeft het ‘niet druk’
Adviseur van de maand

Deze hypotheekadviseur heeft het ‘niet druk’

De hypotheekadviseur van de maand augustus heeft het niet druk. Wat is er aan de hand bij Simon Hulsman?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.