Meer lenen voor een energiezuinig huis: “Wordt volgend jaar gewoon ingezet om meer over te bieden”

09 oktober 2023 Leestijd ± 2minuten
Meer lenen voor een energiezuinig huis: “Wordt volgend jaar gewoon ingezet om meer over te bieden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week spreken we Jos Thewissen van Thewissen Financieel Advies over de soepelere leennormen bij de aanschaf van een duurzame woning en de verschuiving van koop naar huur.

Hypotheekverstrekkers gaan mensen die een energiezuinig huis kopen veel meer geld lenen. Ze mogen meer lenen omdat de energienota zo laag is. Het verschil kan oplopen tot wel 50.000 euro. Gaat dit zorgen voor een tweedeling? 

“Zeker, want dit drijft de prijzen op. Een energiezuinige woning kost nou eenmaal enorm veel geld. Meer dan het budget van een gemiddelde starter. Je kan dan wel meer lenen, maar eigenlijk zou de rente lager moeten zijn voor mensen die willen verduurzamen in plaats van voor duurzame huizen. Je bent nu al snel 150.000 euro lichter voordat je het minimale hebt verduurzaamd. 

Als je in aanmerking wil komen voor deze extra lening moet je eigenlijk een nieuwbouwwoning hebben, en zolang die niet gebouwd worden wordt het lastig. Nieuwbouwwoningen zijn op hun buurt al te duur geworden omdat de materialen zo prijzig zijn door de klimaatneutrale eisen. Ik pleit voor meer subsidie om low-label woningen naar minimaal B-label te krijgen. De maatregelen die de overheid nu inzet om mensen te matsen, worden volgend jaar gewoon ingezet om mee over te bieden.”

Strengere hypotheeknormen leidden tot een verschuiving van koop naar huur voor huishoudens die eerder nog een huis konden kopen, meldt het CPB. Met de huidige leennormen verdient een kwart van de huurders in de vrije sector niet genoeg om een vergelijkbaar huis als hun huurwoning te kopen. Is de versoepeling van de leennormen de oplossing voor de koopstarter?

“Vroeger was het voor een starter ook moeilijk om een huis te kopen. Alleen hebben we daar nu de problematiek bijgekregen van een grote bevolkingsgroei. Ook bijvoorbeeld van buitenlandse studenten die hier komen studeren en rijke ouders hebben die de huur voor hen wel betalen, waardoor die ook steeds hoger wordt. Dat drijft mensen uit de Randstad. 

Ik weet niet of de leennorm ophogen de oplossing is, want het feit blijft dat schaarste de prijzen opdrijft en dat er nu simpelweg niet genoeg betaalbare woningen zijn. De oplossing blijft simpel: meer bouwen, maar dat wordt helaas tegengehouden.”


Lees ook
Geen doorhalingen meer: “Als een klant gokverslaafd is, kan hij of zij dat alsnog buiten beeld houden”

Geen doorhalingen meer: “Als een klant gokverslaafd is, kan hij of zij dat alsnog buiten beeld houden”

Tegenwoordig zijn bankafschriften niet meer geanonimiseerd/doorgehaald. Banken en adviseurs kunnen alle transacties zien, waaronder ook betalingen die wellicht gevoelig liggen. Zoals gokgerelateerde afschrijvingen, maar bijvoorbeeld ook grote betalingen aan slijterijen. Hoe gaan adviseurs hiermee om?

Meer leenruimte bij een goed energielabel: ‘Ook verduurzaming bij lage labels stimuleren’

Meer leenruimte bij een goed energielabel: ‘Ook verduurzaming bij lage labels stimuleren’

Kopers van een woning met een hoog label krijgen volgend jaar meer leenruimte. Hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe meer je mag lenen. Dat blijkt uit de nieuwe richtlijnen voor hypotheken voor volgend jaar vanuit het ministerie van Financiën. Maar de meningen over dit plan zijn verdeeld. 

Deze klant was zó blij met maatwerk dat de adviseur twee keer taart kreeg
Dat ene advies

Deze klant was zó blij met maatwerk dat de adviseur twee keer taart kreeg

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Jeroen Smits van De Hypotheker in Gorinchem over dat ene advies…

Afsluiten ORV niet meer verplicht: minder aanbieders en meer schrijnende situaties

Afsluiten ORV niet meer verplicht: minder aanbieders en meer schrijnende situaties

Sinds januari 2018 is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) voor een NHG-hypotheek niet meer verplicht. Dat heeft tot gevolg dat steeds minder mensen een ORV afsluiten, wat volgens verzekeraars en de AFM tot schrijnende situaties kan leiden.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.