Meeneemregeling bij scheidingen: “Kan de hypotheek in tweeën worden gesplitst?”

08 juni 2022 Leestijd ± 3minuten
Meeneemregeling bij scheidingen: “Kan de hypotheek in tweeën worden gesplitst?”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Maurice Cuvelier van Finzie Hoofddorp en Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer willen duidelijkheid over de regels omtrent de meeneemregeling bij scheidingen: “Ieder moet een deel van de hypotheek kunnen meenemen.”

Triodos Bank lanceert als eerste verstrekker een hypotheek waarbij de rente is gekoppeld aan de keuze van bouwmateriaal voor de woning om verduurzaming te stimuleren. Hoe kijk jij aan tegen dit soort proposities van verstrekkers?

Maurice: “Er komen steeds meer van dit soort alternatieven waarin je ziet dat ze duurzaamheid aanmoedigen. Geldverstrekkers willen graag een portefeuille die aansluit op de wensen van de overheid, die later verplicht zullen worden. Triodos gaat hierin wel een stap verder, een mooi initiatief. Ik vraag me alleen af of er veel markt voor is. Het is nog een heel specifieke doelgroep.”

Arjé: “Ik ben een groot voorstander van dit soort projecten. Het is beter dan die verplichting van warmtepompen. We hebben geen computerchips, geen installateurs. Laten we eerst dát probleem oplossen. Als de energie- en gasrekening zo hoog blijven, kiezen consumenten vanzelf wel voor verduurzamen. Je kan als overheid beter subsidies bieden dan verplichtingen opleggen.”

Nu de rente oploopt kunnen sommigen boetevrij meer aflossen. Zie jij de vraag hiernaar groeien en is het iets wat jij klanten adviseert om te doen?

Arjé: “Nee, ik adviseer mensen om iets anders met hun geld te doen. Verduurzamen bijvoorbeeld. De spaarrente moet straks gaan stijgen. Als die hoger is dat je hypotheekrente, dan zou je gek zijn om je hypotheek af te lossen. Ik zou dus nog even afwachten. Hoe dan ook is het altijd handig om met een adviseur te overleggen of het slim is.”

Maurice: “Mensen die deze mogelijkheid krijgen, hebben gunstige rentecontracten. Zij staan niet te springen om extra af te lossen, maar kijken of ze extra rendement kunnen maken op hun eigen vermogen. Ze hopen misschien op een verband tussen de hypotheek- en spaarrente, dat die laatste ook gaat stijgen. Bovendien vinden mensen het fijn om buffers aan te houden in deze onzekere tijden.”

Doorstromers kiezen vanwege de hoge rente massaal voor de meeneemregeling. Bij gescheiden stellen mag (vaak) slechts één van de twee een beroep doen hierop, als ze beiden uit het huis vertrekken. Is dat logisch en eerlijk? 

Maurice: “Kan de hypotheek in tweeën worden gesplitst? Dat beiden een helft mee kunnen nemen onder de gunstige condities. Dat zou mijn vraag zijn aan verstrekkers. Anders wordt het een heel belangrijk onderwerp in het echtscheidingsconvenant. Ik ben wel benieuwd hoe een mediator daarnaar kijkt, of dat ook waarde vertegenwoordigt, want het is een groot voordeel.”

Arjé: “Een klein aantal verstrekkers doet het wel, maar de meeste niet of hun voorwaarden zijn onduidelijk. Ik ben van mening dat dit overal moet kunnen. Gaat er maar één weg, dan wordt diegene door de uitkoop al gecompenseerd. Maar als beiden weggaan uit het huis, moet ieder een deel van de hypotheek kunnen meenemen.”


Lees ook
Verhoging rente studieschuld: “Had de politiek maar ballen gehad”

Verhoging rente studieschuld: “Had de politiek maar ballen gehad”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Roland Aarts van Hypotheekelarij Asten en Jos Thewissen van Thewissen Financieel Advies denken dat de mogelijke verhoging van de rente op studieschulden invloed zal hebben op de leencapaciteit: “Starters moeten straks op de blaren zitten.”

Duurhuurders-pilot geen succes: “De verstrekker vindt altijd een reden niet te financieren”

Duurhuurders-pilot geen succes: “De verstrekker vindt altijd een reden niet te financieren”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Frank Calis van Hypotheco en Mark Agterberg van Van der Veen Financieel Advies bespreken onder meer de keuze tussen een persoonlijke lening of de hypotheek ophogen: “Klanten kijken vaker naar de maandlasten dan het totaal.”

Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Robert van der Hoeven van Hypotheekshop Voorburg en Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg bespreken onder meer het belasten van overwaarde: “In 2009 stonden mensen huilend aan mijn bureau.”

Discussie over verplichte warmtepompen: “Je kan niet in andermans portemonnee kijken”

Discussie over verplichte warmtepompen: “Je kan niet in andermans portemonnee kijken”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Romany Staring van Visie op Hypotheken Vianen en Richard Bloedjes van Bloedjes en Eriks ergeren zich aan de verplichting van hybride warmtepompen vanaf 2026. “Een enorme investering, terwijl deze misschien niet rendeert.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.