"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"

30 augustus 2022 Leestijd ± 3minuten
"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Bas van Hoorn vertelt over dat ene advies…

“Een vrij recente case nog. Het gaat om een samenwonend stel van 33 en 34 jaar oud, geen kinderen. We hadden deze klanten eerder een indicatie gegeven voor de maximale hypotheek. Maar nog vers in het geheugen staan natuurlijk de renteverhogingen die elkaar in rap tempo opvolgden. Het gevolg hiervan was een lagere maximale hypotheek voor dit stel. Daardoor kwamen ze in een situatie terecht waarin ze een geaccepteerd bod hadden (met een heel kort voorbehoud van financiering), maar niet genoeg meer konden lenen.”

“Ze waren daardoor volledig afhankelijk geworden van een schenking van de ouders en ook al het eigen spaargeld moest ingelegd worden. De schenking bedroeg €40.000, maar dat moest nog vrijkomen uit de verkoop van een woning in Spanje door de ouders. Gezien het feit dat alles zo krap paste en een verkoop in het buitenland niet altijd gaat zoals hier, heb ik de klanten geadviseerd om goed te inventariseren hoe zeker ze konden zijn van de schenking. Uiteindelijk heeft dat geleid tot het annuleren van de koop. De verkoper heeft de woning weer op de markt gebracht.”

Lagere koopsom

“Uiteindelijk waren er geen andere geïnteresseerden en ze zijn ze een maand later (toen alles in Spanje geregeld was) weer in contact getreden met de verkopers. Waar ze eerst een koopsom van €885.000 hadden afgesproken, zijn ze uiteindelijk uitgekomen op €865.000. Ook deels noodgedwongen, omdat de maximale hypotheek nog verder was gezakt als gevolg van de opnieuw gestegen rente.”

“Er was dus wellicht niet eens een vooruitgang qua maandlasten, maar toch mooi dat ze in een maand tijd €20.000 hebben bespaard op de koopsom. En natuurlijk met veel minder risico het traject hebben doorlopen. De klanten waren al met al dolblij dat dat ze de woning konden kopen.”

Schakelen met de klant

“Het mooie aan dit traject vind ik dat klanten voor zekerheid hebben gekozen (het annuleren van de koop), maar daar uiteindelijk beloond zijn in de vorm van de lagere koopsom en vooral dat ze de woning alsnog hebben kunnen kopen. Uiteindelijk is dit natuurlijk vooral ook een kwestie van geluk, want voor hetzelfde geld was de woning aan een ander verkocht.”

“Vanuit het perspectief van de adviseur is het belangrijk is om altijd korte lijntjes te houden met de klant. Nog even schakelen voor een bod kan belangrijk zijn, vooral in dynamische tijden van snelle rentestijgingen, -dalingen of andere veranderingen. Momenteel benadruk ik het belang van de rente op de maximale hypotheek nog meer dan voorheen, omdat de tijd van zulke extreme verhogingen nog niet voorbij hoeft te zijn. Zo is de inflatie nog steeds enorm hoog en dat is natuurlijk een belangrijke oorzaak geweest van de hogere rente.”

Bas van Hoorn werkt bij A&H Finance in Amstelveen.


Lees ook
Is dit een goed moment om te kopen?
Column

Is dit een goed moment om te kopen?

Als adviseur zal dit vast herkenbaar zijn: zodra mensen erachter komen dat ik ‘iets met hypotheken’ doe, krijg ik onmiddellijk de vraag of het een goed moment is om te kopen. De verwachting is dat ik dan met een hele beleggingsanalyse kom, want ik ben ten slot van rekening ook een belegger.

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt

Net als de Nederlandse hypotheekmarkt heeft de Amerikaanse hypotheekmarkt momenteel veel last van de stijgende rente. In de VS is de stijging van de hypotheekrente zelfs nog veel groter. Daarnaast worden potentiële huizenkopers in de VS streng getoetst. Aan de hand van een ‘credit check’ wordt beoordeeld of zij kredietwaardig zijn.

Dít doen ze anders op de Zwitserse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Zwitserse hypotheekmarkt

De Zwitserse hypotheek- en woningmarkt ziet er heel anders uit dan de Nederlandse. Zo is de hypotheekadviesbranche heel klein, bezitten weinig mensen een eigen woning, kan er niet boetevrij worden afgelost en bestaan Zwitserse hypotheken uit twee delen.

Hoe kijkt het buitenland aan tegen de Nederlandse hypotheekmarkt?
Over de grens

Hoe kijkt het buitenland aan tegen de Nederlandse hypotheekmarkt?

De afgelopen weken hebben we de hypotheekmarkten in een aantal andere landen belicht. In deze laatste aflevering bekijken we de Nederlandse hypotheekmarkt, maar dan vanuit buitenlands perspectief.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.