Maatwerk in de ban? “Moeten stoppen met telefoonkredieten en private lease”

15 augustus 2022 Leestijd ± 3minuten
Maatwerk in de ban? “Moeten stoppen met telefoonkredieten en private lease”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer bespreekt onder meer de brief van de AFM over de aanscherping van maatwerk: “Als mensen in de problemen komen, blijkt er achteraf vaak sprake van een combinatie van extra leningen.”

Een aantal hypotheekverstrekkers perkt de mogelijkheden voor maatwerk flink in, na een brief van toezichthouder AFM. Bij hoeveel van jouw aanvragen komt maatwerk kijken?

“Zestig of zeventig procent, echt heel veel! In de media hoor ik dat banken strenger moeten worden, maar dat is niet wat ik lees in de brief van de AFM. Zij willen dat zaken beter worden vastgelegd, dat er beter gemotiveerd en bewezen moet worden waarom er wordt afgeweken. Er staat niet dat maatwerk niet meer mag. Ze willen duidelijke kaders met duidelijke vastlegging.

Mensen komen niet in de problemen door die paar honderd euro die ze aan hypotheek betalen. Als mensen in de problemen komen, dan blijkt achteraf vaak sprake van een combinatie van extra leningen, die zij erbij hebben gekregen. Door de inflatie en de stijgende energielasten komen zij nu in de knel. We moeten eens stoppen met al die telefoonkredieten en private lease. Dát moet strenger worden aangepakt. Deze leningen afsluiten gaat nu te makkelijk.”

Tachtig procent van de Nederlandse huishoudens voelt zich genoodzaakt om het huis te verduurzamen. Hoe belangrijk is het dat jij zelf verduurzaamt om het gesprek hierover aan te gaan?

“Ik vertel heel vaak over mijn eigen situatie, bijvoorbeeld over dat ik zelf elektrisch rij en hoe dat bevalt. Het is ook een van de redenen dat ik in 2019 mijn eigen huis verduurzaamd heb. Als ik met klanten wil praten over hoe zo’n proces in zijn werk gaat, dan wil ik het zelf ook hebben meegemaakt. Anders is het te lastig om dat beeld te schetsen en over te brengen. Ik heb zelfs een cursus gevolgd over verduurzamen. Daar ging het ook over dingen als het klimaatakkoord van Parijs.”

Banken zien het vertrouwen van beleggers groeien. Beleggen wordt überhaupt populairder, ook onder jongeren. Welke positie neem jij in als adviseur als dit onderwerp aan bod komt?

“Laatst had ik een vrouw die belegt in zilver, dat heeft ze mij toen allemaal uitgelegd. Ik leer dus ook van klanten. Zelf zit ik een klein beetje in de cryptomunten, zodat ik weet waar het over gaat als een klant daarmee aankomt. Je kan echt in van alles beleggen. Sommigen willen minder aflossen, om elke maand iets weg te kunnen zetten.

Ik geef geen beleggingsadvies, maar ik ga wel het gesprek aan: wat is het plan? Als iemand het laatste stukje van zijn of haar hypotheek wil aflossen, waar een rente op staat van anderhalve procent, dan kan je ook andere keuzes maken. Ook hier betrek ik mijn eigen situatie. Misschien heeft de klant net als ik kinderen en kan je beter het geld gebruiken om hen ergens mee helpen.”


Lees ook
Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt

De bloeiende Spaanse hypotheekmarkt ziet er simpeler uit dan de Nederlandse. Geen aflossingsvrij, maar vrijwel alleen annuïteiten. Daarnaast is de LTV een stuk lager en bestaat er in Spanje een leeftijdsgrens voor het aflossen van de hypotheek.

Huishoudens verduurzamen massaal door torenhoge energierekening
Cijfers & onderzoeken

Huishoudens verduurzamen massaal door torenhoge energierekening

Door de stijgende energielasten gaan veel Nederlanders zuiniger om met hun energieverbruik. Dat blijkt uit een onderzoek van MUNT Hypotheken onder meer dan duizend Nederlanders met een hypotheek. Tachtig procent van hen voelt zich inmiddels genoodzaakt om hun huis te verduurzamen. Toch kan lang niet iedereen die de urgentie voelt zich dit veroorloven.

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt

Net als de Nederlandse hypotheekmarkt heeft de Amerikaanse hypotheekmarkt momenteel veel last van de stijgende rente. In de VS is de stijging van de hypotheekrente zelfs nog veel groter. Daarnaast worden potentiële huizenkopers in de VS streng getoetst. Aan de hand van een ‘credit check’ wordt beoordeeld of zij kredietwaardig zijn.

Is dit een goed moment om te kopen?
Column

Is dit een goed moment om te kopen?

Als adviseur zal dit vast herkenbaar zijn: zodra mensen erachter komen dat ik ‘iets met hypotheken’ doe, krijg ik onmiddellijk de vraag of het een goed moment is om te kopen. De verwachting is dat ik dan met een hele beleggingsanalyse kom, want ik ben ten slot van rekening ook een belegger.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.