Maak meer gebruik van de markt met NHG

25 januari 2024 Leestijd ± 3minuten
Maak meer gebruik van de markt met NHG

Een van onze ambities werd laatst groot belicht in de media: het inzetten van NHG-gelden om verduurzaming te stimuleren. We willen dit graag toelichten. Als onafhankelijke partij - in die unieke positie tussen overheid en markt - denken we een grote rol te kunnen spelen bij het oplossen van de uitdagingen op de hypotheek- en woningmarkt.

Hoe zien we dat voor ons? 

We willen onze garantie graag breder inzetten en daarnaast ons fondsvermogen, de opgebouwde reserve, ten goede laten komen aan huizenkopers. Dit doen we natuurlijk al door een buffer achter de hand te hebben, zodat we in staat zijn om de huidige en toekomstige risico's op te vangen. Uit een recent onderzoek van denktank SEO Economisch Onderzoek blijkt dat onze opgebouwde reserve daarvoor ruim voldoende is. Er volgen nog vervolgberekeningen en onderzoek om nog meer te kunnen betekenen als het gaat om toegang, woningbehoud en verduurzaming.  Onze ambitie blijft onverminderd: wij gaan als NHG voor een duurzaam en betaalbaar thuis waar mensen kunnen gaan en blijven wonen, ook als het tegenzit. 

Een groot deel van de huishoudens blijft achter met het verduurzamen van hun woning. Wij willen huidige drempels hiervoor zo laag mogelijk maken. Bijvoorbeeld met een eenvoudige en uniforme garantie op duurzaamheidsleningen, een al langer gekoesterde wens van ons. Iedereen met NHG zou dan 25.000 euro van een geldverstrekker kunnen lenen om te verduurzamen, eenvoudig en tegen geringe kosten voor inkomenstoetsing, taxatie, notaris en advies. Maar daarvoor is wel een wijziging nodig in wet- en regelgeving, Wij vinden dat dit kan omdat NHG borg wil staan als het misgaat en consumenten kunnen dan samen met marktpartijen ook nog eens beter worden geholpen. Hiervoor is geen publiek geld nodig. Verduurzaming van de woning verlaagt de maandelijkse woonlasten en verhoogt het wooncomfort en de woningwaarde. Met ongeveer 1,4 miljoen woningen met NHG zou dat een enorme verduurzamingssprong betekenen. 

Ook voor de borgtochtprovisie moeten nog vervolgberekeningen plaatsvinden; het onderzoek roept de vraag op of NHG goedkoper kan. Op dit moment betaal je als huizenkoper 0,6% van je koopsom voor NHG. De achtervang van het Rijk mag natuurlijk wat kosten, maar volgens de uitkomsten van het SEO-onderzoek bieden de huidige risico's mogelijkheden tot een verlaging. Daarmee wordt het voor de consument goedkoper om NHG af te sluiten. Op dit moment bekijken wij samen met de ministeries wat er mogelijk is. Voor consumenten lijkt de prijs minder van belang volgens datzelfde SEO-onderzoek, de kosten zijn erg snel terugverdiend. De betekenis van NHG is dus des te belangrijker.

Kortom, bij veel problemen willen we als NHG de oplossing dichterbij brengen. Ik heb verduurzaming al genoemd, maar denk ook aan klimaatrisico’s en woningbehoud en financiële problemen. Wij blijven natuurlijk zelf volop bezig om nog meer waarde te creëren en doen ook een oproep aan het nieuwe kabinet om NHG actiever in te zetten. Een mooi en ambitieus begin van 2024. Er is voor ons allemaal genoeg te doen, wij hebben er zin in!


Lees ook
Wat is een marktconforme rente voor een familiehypotheek?

Wat is een marktconforme rente voor een familiehypotheek?

Sinds de afschaffing van de jubelton krijgen steeds meer hypotheekadviseurs te maken met familiehypotheken. Huishoudens lenen hiermee het hypotheekbedrag deels of volledig van bijvoorbeeld ouders. Hierover betaal je gewoon rente aan het desbetreffende familielid, maar welke rente is nou ‘marktconform’, zoals de eis van de Belastingdienst luidt? 

Huizenprijzen stijgen in 2024 met 4%: “Het is absurd hier”

Huizenprijzen stijgen in 2024 met 4%: “Het is absurd hier”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Jacques Hendriks van Helder Huis over de stijgende huizenprijzen, de massale verkoop van huurwoningen en een marktconforme rente bij familiehypotheken.

Niels Lengers: “Met hard werken hebben we een mooi resultaat kunnen boeken”

Niels Lengers: “Met hard werken hebben we een mooi resultaat kunnen boeken”

De blijdschap die Niels Lengers zijn klanten brengt, daar doet hij het voor. “Een huis financieren kan voor een klant ingewikkeld aanvoelen. Als dat vervolgens lukt, dan zijn ze door het dolle heen.”

Grote en kleine vragen aan NHG
Column

Grote en kleine vragen aan NHG

Er speelt veel op de huidige woningmarkt. De moeilijke toegang voor starters, het voorkomen dat mensen in financiële zorgen komen, het wegnemen van drempels om tot verduurzaming te komen, de flexibele hypotheek, om er maar een paar te noemen. Allemaal zaken waar we bij NHG heel gericht aan werken en waar ik in eerdere blogs aandacht aan heb besteed. Maar ook de ‘kleine’ vragen zijn voor ons van belang. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.