Een van onze ambities werd laatst groot belicht in de media: het inzetten van NHG-gelden om verduurzaming te stimuleren. We willen dit graag toelichten. Als onafhankelijke partij - in die unieke positie tussen overheid en markt - denken we een grote rol te kunnen spelen bij het oplossen van de uitdagingen op de hypotheek- en woningmarkt.
Hoe zien we dat voor ons?
We willen onze garantie graag breder inzetten en daarnaast ons fondsvermogen, de opgebouwde reserve, ten goede laten komen aan huizenkopers. Dit doen we natuurlijk al door een buffer achter de hand te hebben, zodat we in staat zijn om de huidige en toekomstige risico's op te vangen. Uit een recent onderzoek van denktank SEO Economisch Onderzoek blijkt dat onze opgebouwde reserve daarvoor ruim voldoende is. Er volgen nog vervolgberekeningen en onderzoek om nog meer te kunnen betekenen als het gaat om toegang, woningbehoud en verduurzaming. Onze ambitie blijft onverminderd: wij gaan als NHG voor een duurzaam en betaalbaar thuis waar mensen kunnen gaan en blijven wonen, ook als het tegenzit.
Een groot deel van de huishoudens blijft achter met het verduurzamen van hun woning. Wij willen huidige drempels hiervoor zo laag mogelijk maken. Bijvoorbeeld met een eenvoudige en uniforme garantie op duurzaamheidsleningen, een al langer gekoesterde wens van ons. Iedereen met NHG zou dan 25.000 euro van een geldverstrekker kunnen lenen om te verduurzamen, eenvoudig en tegen geringe kosten voor inkomenstoetsing, taxatie, notaris en advies. Maar daarvoor is wel een wijziging nodig in wet- en regelgeving, Wij vinden dat dit kan omdat NHG borg wil staan als het misgaat en consumenten kunnen dan samen met marktpartijen ook nog eens beter worden geholpen. Hiervoor is geen publiek geld nodig. Verduurzaming van de woning verlaagt de maandelijkse woonlasten en verhoogt het wooncomfort en de woningwaarde. Met ongeveer 1,4 miljoen woningen met NHG zou dat een enorme verduurzamingssprong betekenen.
Ook voor de borgtochtprovisie moeten nog vervolgberekeningen plaatsvinden; het onderzoek roept de vraag op of NHG goedkoper kan. Op dit moment betaal je als huizenkoper 0,6% van je koopsom voor NHG. De achtervang van het Rijk mag natuurlijk wat kosten, maar volgens de uitkomsten van het SEO-onderzoek bieden de huidige risico's mogelijkheden tot een verlaging. Daarmee wordt het voor de consument goedkoper om NHG af te sluiten. Op dit moment bekijken wij samen met de ministeries wat er mogelijk is. Voor consumenten lijkt de prijs minder van belang volgens datzelfde SEO-onderzoek, de kosten zijn erg snel terugverdiend. De betekenis van NHG is dus des te belangrijker.
Kortom, bij veel problemen willen we als NHG de oplossing dichterbij brengen. Ik heb verduurzaming al genoemd, maar denk ook aan klimaatrisico’s en woningbehoud en financiële problemen. Wij blijven natuurlijk zelf volop bezig om nog meer waarde te creëren en doen ook een oproep aan het nieuwe kabinet om NHG actiever in te zetten. Een mooi en ambitieus begin van 2024. Er is voor ons allemaal genoeg te doen, wij hebben er zin in!