‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

29 april 2022 Leestijd ± 3minuten
‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul Swinkels en Hans Stroosma van BTER Financieel Leeuwarden bespreken de mogelijke aanscherping van de leennormen. “Het had al veel eerder moeten gebeuren.”

De hypotheekrente is verdubbeld sinds 1 januari. Verwacht jij – nu de renteaftrek interessanter wordt – dat de populariteit voor aflossingsvrij wegzakt?

Paul: “Een hypotheek is altijd een individueel geval. Het verschilt dus per klant of het aantrekkelijk is. Hebben ze fiscale stukken die (nog) niet aftrekbaar zijn? Er kan technisch gezien renteaftrek zijn, maar feitelijk is die er soms niet. Maar inderdaad, doordat de rente stijgt en de aftrek-kans behoorlijk hoger wordt, zou het goed kunnen zijn dat minder mensen voor aflossingsvrij in box 3 kiezen.”

Hans: “Dat hangt ook van de prijzen op de woningmarkt af. Gaan die zakken of blijven ze stijgen? Wij adviseren bovendien te kijken naar de bruto maandlasten, dan verandert er niet zoveel. Tuurlijk speelt mee dat de renteaftrek beperkt was, maar ik hield altijd een slag om de arm. We zeggen: zie het als een bonus, ga je er niet blind op staren. We adviseren niet heel fiscaal gedreven.”

De leennormen van de hypotheek worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie. Huishoudens worden hiermee beschermd tegen – op termijn – te hoge woonlasten. Denk jij dat het daarnaast ook een effect zal hebben op de huizenprijzen?

Hans: “Absoluut. Ik hoor van makelaars dat de trein al tot stilstand komt. Je ziet minder bezichtigingen. Als dit er bovenop komt, zal dat gevolgen hebben voor de woningmarkt, dat kan bijna niet anders. Het is de wet van vraag en aanbod. En als het op de woningmarkt minder gaat, heeft dat ook een impact op de hele Nederlandse economie. Of dat positief is? Dat denk ik niet.” 

Paul: “Ik denk dat de aanscherping er gaat komen, maar de impact… Ik weet het niet. Scheelt het twee procent? Dan gebeurt er helemaal niets. Het is goed dat de consument tegen zichzelf in bescherming wordt genomen. Dat werd tijd ook. Meestal zijn we in Nederland vijf jaar te laat. Het had al veel eerder moeten gebeuren.”

Tien jaar vast wint aan terrein. De aanhoudende stijging van hypotheekrentes zorgt dat consumenten minder geneigd zijn om de rente lang vast te zetten. Hoe vorm jij jouw advies op dit vlak?

Paul: “Zelf zie ik het niet bij mijn klanten. Ik begrijp wel dat starters ervoor kiezen. Met tien jaar heb je een lagere rente en dus kan je meer lenen. Wat ik adviseer? Mensen moeten zelf hun risico afwegen. Ik kan voor- en nadelen noemen. Ik luister naar hun antwoorden op mijn vragen. Als daaruit blijkt dat ze zekerheid willen, dan kan het niet zo zijn dat ze voor een korte termijn kiezen.”

Hans: “Ik zie het wel gebeuren. Het liefst wil je de gouden combinatie van dertig jaar tegen een rente van één procent, maar dat is niet de realiteit. Als de rente zoals nu oploopt, zie je dat mensen vaak kiezen voor een korte periode om een acceptabele maandlast te hebben. Ik vraag: hoeveel risico kan je dragen? Volg je gevoel. Naar gelang je behoefte aan zekerheid betaal je wel of niet een meerprijs.”


Lees ook
De rente stijgt, maar geldt dat ook voor het huizenaanbod?
Column

De rente stijgt, maar geldt dat ook voor het huizenaanbod?

Wie een paar maanden geleden bij mij aan het bureau zat om de financieringsmogelijkheden van een mogelijk droomhuis te laten berekenen, krijgt een half jaar later een compleet ander plaatje voorgeschoteld. Hetzelfde huis is flink in waarde gestegen. Dat geldt helaas ook voor de maandlasten voor dat huis, terwijl de maximale leencapaciteit voor de hypotheek is gedaald. 

Woningmarkt: veel minder verkopen, prijzen blijven stijgen
Cijfers & onderzoeken

Woningmarkt: veel minder verkopen, prijzen blijven stijgen

Het aantal woningverkopen is in het eerste kwartaal opnieuw fors gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal te koop staande woningen nam ook af, terwijl de gemiddelde koopsom in het vierde kwartaal met 13% steeg. Dat blijkt uit cijfers van Taxatheek.nl.

Van Bruggen: ‘Tien jaar vast wint weer terrein’
Cijfers & onderzoeken

Van Bruggen: ‘Tien jaar vast wint weer terrein’

Tien jaar vast is weer terug in de schijnwerpers. De aanhoudende stijging van hypotheekrentes zorgt dat consumenten wat minder geneigd zijn hun hypotheekrente twintig of dertig jaar vast te zetten, stelt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

Waarom gaat de hypotheekrente nu eigenlijk omhoog?
Column

Waarom gaat de hypotheekrente nu eigenlijk omhoog?

3 februari was voor mijzelf een historische werkdag. Sinds het begin van mijn carrière daalden rentes bijna alleen maar. Nu zat ik op mijn zolderkamer in corona-quarantaine te kijken naar rentes die verticaal omhoog liepen tijdens de ECB persconferentie.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.