Leeftijdsgrens en boeterente grootste obstakels bij jubelschenking

09 april 2018 Leestijd ± 3minuten
Leeftijdsgrens en boeterente grootste obstakels bij jubelschenking

Vorig jaar is de eenmalige belastingvrije schenking voor de eigen woning verruimd naar 100.000 euro (inmiddels: 100.800 euro). Daarmee kwam een crisismaatregel uit 2014 in uitgeklede vorm terug. Uitgekleed, want de vrijstelling geldt alleen als de ontvanger jonger dan veertig jaar is.

Een gemiste kans, vindt Bep Bergman, notaris in Stadskanaal en voorzitter van EPN, de vereniging van estate planners in het notariaat. Ze had graag gezien dat deze beperking was vervallen. Ze vertelt welke obstakels er nog meer zijn bij het gebruik van deze regeling en welke aandachtspunten er zijn voor schenkers en ontvangers.

Wie is de doelgroep die deze regeling nu gebruikt?

“Als het gaat over de regeling voor de eigen woning, die 100.000 euro, dan is die beperkt tot de doelgroep achttien tot veertig jaar. De regeling was tijdelijk heel ruim, er gold geen enkele beperking. Maar in de regeling die vorig jaar in werking trad, is de leeftijdsbeperking er wel. Dat is jammer, want in mijn praktijk maak ik regelmatig mee dat de jubelschenking niet van toepassing is vanwege de leeftijdsgrens van veertig jaar.”

Is die grens in de praktijk eigenlijk te laag?

“Het geld zit vaak in stenen en komt pas vrij als ouders zelf overlijden of eerder wanneer ze naar een zorginstelling of aanleunwoning gaan. Het komt dan regelmatig voor dat kinderen al ouder zijn dan veertig. Dit is dan toch vaak een vervelende streep door de rekening.”

Zijn er andere redenen waarom mensen af zien van gebruik van de regeling?

“Wat wel eens een reden is, is dat veel banken bij extra aflossing boeterente rekenen. Dat vind ik echt een kwalijke zaak. Het zou mij een lief ding waard zijn als banken de aflossing zouden belonen door de boeterente te laten varen bij de jubelschenking. Er zijn maar een paar banken die daar voor in zijn.”

Hoe gaan banken verder om met de schenking?

“Je ziet wel dat banken steeds vaker voor het uitbrengen van de hypotheekofferte willen zien dat het resterende deel echt met eigen middelen wordt betaald, dat het dus niet om een lening gaat. Heel vaak willen ze dus al voor het verstrekken van de financiering dat de schenking is vastgelegd in een schenkingsovereenkomst.”

Wat zijn andere aandachtspunten voor schenkers en ontvangers?

“Wat mensen wel eens over het hoofd zien is dat ze formeel een beroep moeten doen op de vrijstelling. Het komt wel voor dat de notaris niet aan tafel zit als ouders schenken voor aflossing, dan is er doorgaans ook geen andere adviseur die mensen erop kan wijzen dat ze wel aangifte moeten doen bij de Belastingdienst. Wat ik ook niet onbelangrijk vind is de toepassing van de uitsluitingsclausule. Dat heeft als effect dat als de zoon of dochter gaat scheiden, dit bedrag niet hoeft te worden gedeeld met de ex-partner. De uitsluitingsclausule, wie legt de schenkingsovereenkomst vast en wie doet de aangifte en weet diegene dat een beroep moet worden gedaan op de verhoogde vrijstelling? Dat zijn de dingen waar ik als notaris tegenaan loop.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

‘Starter kan bijna niet opsparen tegen stijgende prijzen’

10 april 2018 Twee derde van de starters verwacht niet op eigen kracht ...

‘Consument verwacht dat rente gaat stijgen'

17 april 2018 Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde onlangs voor de risico’s van de hoge ...

'Als je online groot bent, ben je betrouwbaarder'

03 april 2018 Er is geen keurmerk voor online hypotheekinformatie. Hoe kan de ...

‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’

16 mei 2018 De aandacht voor de risico’s van de aflossingsvrije hypotheek is ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.