Laten we nou gewoon ons gezond verstand gebruiken

06 november 2019 Leestijd ± 2minuten
Laten we nou gewoon ons gezond verstand gebruiken

Ellen Hensbergen praat u in deze column weer helemaal bij over haar week. Een week die vooral in het teken staat van senioren. Een doelgroep die op verschillende manieren belangrijk is voor MUNT hypotheken.

Lekker rustig aandoen en genieten van je oude dag en je pensioen, dat klinkt toch heerlijk?
Voor veel mensen is het nog fijner als ze dat ook nog kunnen doen in hun eigen huis. Praktisch gezien is dat steeds vaker mogelijk. Want, mensen zijn tegenwoordig langer vitaal en met een paar aanpassingen aan de woning kun je ook nog in je eigen huis blijven wonen als je iets minder fit bent.

Geen vuiltje aan de lucht toch?

Nou, toch wel. Want een slimme woonoplossing vinden kan een hele uitdaging zijn voor senioren. De inkomenssituatie verandert vaak, de leeftijd loopt op; voor veel hypotheekverstrekkers maakt dit de senior een klant die niet in een standaard hokje past. Dit betekent voor veel senioren dat ze bij een wijziging van de hypotheeksituatie een ‘computer says no’ terugkrijgen. Oftewel, het is schijnbaar lastig om de hypotheek aan te passen, zonder dat de totale financiering veel lager uitvalt.

In de praktijk betekent dit dat mensen soms een andere woning op het oog hebben, die een stuk voordeliger is, doordat de maandlasten lager uitvallen. Maar, omdat er vooral naar de hoofdsom wordt gekeken en naar de loan-to-income ratio, is een hypotheek voor senioren dan alsnog niet altijd mogelijk.

Bijzonder, want als je met gezond verstand kijkt naar de praktijk zijn er best mogelijkheden voor senioren zou je zeggen?

Een nieuwe hypotheek, maar ook een oversluiting kan een stuk makkelijker: door het zo simpel en pragmatisch mogelijk te houden. Als de werkelijke lasten van de hypotheek in de nieuwe situatie gelijk blijven óf lager worden, waarom zou je dan moeilijk doen? Mensen hebben immers aangetoond dat ze in staat zijn om deze lasten te dragen.

Wat nou als hypotheekverstrekkers eerst kijken naar het feit of de lasten gelijk blijven, of lager worden?

Onder deze voorwaarden is zelfs een verhoging van de hypotheek mogelijk. Natuurlijk moeten deze werkelijke lasten wel betaalbaar zijn op inkomen. Geldverstrekkers zijn nog wel eens huiverig dat dit ‘gelukszoekers’ aantrekt, die met deze verhoging een soort aanvulling op hun pensioen willen regelen. Maar, als de verhoging wordt aangewend voor verbetering van de woning is dat over het algemeen een prima investering.

Bij MUNT hebben we dan ook besloten om deze werkwijze voortaan toe te passen bij senioren. Hiermee laten we voor senioren (mits mogelijk) de loan-to-income ratio los volgens de standaardnormen als de werkelijke lasten binnen het inkomen passen. In de praktijk is dit dus gewoon een kwestie van gezond verstand gebruiken die heel goed uitpakt voor veel senioren.

En hopelijk maken we hiermee het werk van een aantal adviseurs ook een stukje makkelijker, dat is dan weer mooi meegenomen. 
 


Lees ook
‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen
Dilemma

‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen

Het is een feit dat de studieschuld soms verzwegen wordt bij het afsluiten van een hypotheek. Daar kan zelfs gevangenisstraf op staan. 

Doorzetten, aanpakken en soms even ruzie maken: de zussen Hensbergen
Column

Doorzetten, aanpakken en soms even ruzie maken: de zussen Hensbergen

Misschien heeft u de rubriek ‘Persoonlijk’ van het Financiële Dagblad (FD) gemist vorige week? Ellen Hensbergen, algemeen directeur van MUNT Hypotheken, werd daar onder de loep genomen door haar zus Babette Hensbergen.

Deze muziekjournalist treedt alsnog in de voetsporen van zijn ‘finance familie’
Finance Families

Deze muziekjournalist treedt alsnog in de voetsporen van zijn ‘finance familie’

Onno Schram was veel meer geïnteresseerd in muziek, dan in de financiële wereld waar zijn vader en opa actief waren. Tot hem verteld werd dat ‘playtime over’ was. Zijn verhaal en dat van zijn vader Frank Schram leest u in deze aflevering van ‘Finance Families’.

Dit is het kantoor dat de klant eens goed door elkaar schudt
Adviseur van de maand

Dit is het kantoor dat de klant eens goed door elkaar schudt

De onconventionele aanpak van hypotheekadviseur Pieter Bolle leidt tot tevreden en soms positief geschrokken klanten. Hét advieskantoor van de maand juni is Gewoon Lekker Leven in het Zeeuwse Wemeldinge. Bolle vertelt wat zijn zaak zo speciaal maakt.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.