“Lang vastzetten is ook nu verstandig - er is nauwelijks risico”

12 november 2023 Leestijd ± 3minuten
“Lang vastzetten is ook nu verstandig - er is nauwelijks risico”

Hij is er trots op dat zijn klanten hem trouw blijven. Het grootste deel van de klantenportefeuille van Mark van Ginkel, die Van Bruggen Adviesgroep Het Gooi bestiert, bestaat uit gezichten die hij al meerdere malen tegenover zich zag aan de adviestafel. “Dat mensen die een jaar of zeven terug voor je gekozen hebben, na zo’n lange tijd weer denken: ‘Oh, ik moet hem weer bellen’, betekent dat er de eerste keer echt iets goed is gegaan.”

Van Ginkel licht op als hij over zijn vak spreekt. “Mensen helpen is het mooiste dat er is. Een huis kopen en financieren is spannend, dus klanten zijn vaak erg dankbaar en blij wanneer het rond komt. Dat geeft energie. Ik doe dit werk al sinds 1992 - en sinds 2002 bij Van Bruggen. Lang? Zo voelt het niet.”
 
Over lang gesproken: waar in de markt tien jaar rentevast nu de boventoon voert, loopt bij Van Ginkel het merendeel van de klanten naar buiten met langere rentevaste periodes. “Geregeld gaan starters bij ons de deur uit met rente van dertig jaar vast. De meesten zeggen daar eerst geen interesse in te hebben omdat ze toch binnen tien jaar gaan verhuizen.” 

Gemakkerlijker

Van Ginkel houdt ze dan voor: “Is bij verhuizing de de rente lager, dan kies je voor een nieuwe hypotheek. Is de rente hoger, dan ben je maar wat blij dat je voor minder geld kunt blijven lenen en je oude hypotheek kan meenemen naar een duurdere woning. Het kan zelfs zo zijn dat verhuizen gemakkelijker en bereikbaarder wordt als je een lagere (lange) rentevaste periode meeverhuist: je hoeft niet een financiering aan te gaan voor het gehele bedrag tegen een eventuele hogere rente. Dat kan dat droomhuis nét haalbaar maken.”
 
Omdat de langere rentes heel dicht tegen de tarieven van tien jaar vast aan zitten, ben je een dief van je eigen toekomstige portemonnee om niet op zijn minst een langere rentevaste periode te overwegen. “De zekerheid die je koopt, kost nauwelijks iets. Het enige risico dat je loopt is dat je nooit verhuist en de rente gaat omlaag. Zelfs dan kan een eventuele boeterente bij oversluiten worden terugverdiend. Wil je tussentijds wat bijlenen voor bijvoorbeeld een verbouwing, gaat dat vaak ook gemakkelijker als de rente nog lang vaststaat en je niet met een hogere toetsrente moet werken.”

Zekerheid

Volgens Van Ginkel ging in de periode dat de rente echt historisch laag was vrijwel iedereen de deur uit met een rente voor twintig of dertig jaar vast. “Die mensen zijn nu ongelooflijk blij, zeker degenen die inmiddels willen verhuizen of al verhuisd zijn en dan die lage rente meenemen. Daarom laat ik ook altijd zien: de rente is misschien hoog ten opzichte van twee jaar geleden, maar in historisch perspectief valt het alleszins mee. De kans is zeker ook aanwezig dat de rente verder oploopt. Hoe lekker is het dan als je zekerheid hebt over je maandlasten?"


Lees ook
Bieden zonder voorwaarden: “Verplichting zou een gelijk speelveld creëren”

Bieden zonder voorwaarden: “Verplichting zou een gelijk speelveld creëren”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Roel Wonders onder meer zijn visie op het schrappen van voorbehoud van financiering. 

Een keuze uit één is geen keuze: zonder vergelijk geen advies
Column

Een keuze uit één is geen keuze: zonder vergelijk geen advies

Interessant, al die fuzz rondom het begrip ‘advies’. Ooit is de hypotheek door onze autoriteiten aangeduid als een impactvol of complex product, waar uitgebreide advisering een vereiste is. Waar een adviseur een brede verkenning doet in klantbehoeften en marktmogelijkheden, om uiteindelijk het optimale product voor de klant te selecteren. Als dat traject niet gevolgd wordt, is er dan eigenlijk wel sprake van advies?

Verkiezingsprogramma’s: meer bouwen, belemmerende regels schrappen en een rentevrije hypotheek

Verkiezingsprogramma’s: meer bouwen, belemmerende regels schrappen en een rentevrije hypotheek

Op 22 november gaat Nederland weer naar de stembus. De woningmarkt staat als gevolg van de wooncrisis in het brandpunt van de belangstelling. Onder jongeren is de woningmarkt zelfs het belangrijkste verkiezingsthema. Maar wat staat er in de verkiezingsprogramma’s over de woning- en hypotheekmarkt? We maakten een analyse.

Verkiezingsprogramma’s staan bol van woonplannen: “Hoop vooral dat volgende regering blijft zitten”

Verkiezingsprogramma’s staan bol van woonplannen: “Hoop vooral dat volgende regering blijft zitten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg zijn visie op de programma’s van politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.