Lancering register Duurzaam Wonen: “Duurzaamheid is nu een bespreekbaar onderwerp”

19 april 2023 Leestijd ± 2minuten
Lancering register Duurzaam Wonen: “Duurzaamheid is nu een bespreekbaar onderwerp”

Verduurzaming is geen ondergeschoven kindje meer in adviesgesprekken. Consumenten vragen er zelf naar. Dat merkt ook Twan Theuns van De Hypotheker in Heerenveen. Hij is Erkend Adviseur Duurzaam Wonen. We vragen hem: hoe belangrijk is dat keurmerk?

De Hypotheker, de SEH en Advieskeuze lanceerden in maart het register Financieel Adviseur Duurzaam Wonen met bijbehorend logo. Alle bij de SEH ingeschreven adviseurs worden na het succesvol afronden van de e-learning Adviseur Duurzaam Wonen automatisch opgenomen in het register van de Financieel Adviseur Duurzaam Wonen. Ook niet-erkende adviseurs kunnen zich aansluiten bij dit register. De e-learning van de SEH is sinds dit jaar verplicht voor financieel adviseurs die Erkend Financieel Adviseur willen worden.

Theuns is al in het bezit van het Certificaat Duurzaam Wonen en mag zich daardoor specialist op het gebied van de financiering van energiebesparende maatregelen noemen. “Een Certificaat Duurzaam Wonen betekent dat je je hebt verdiept in dit onderwerp. Het is aan de adviseur zelf welke invulling hij hieraan gaat geven.”

“Om het wat minder vrijblijvend te maken, heeft men gezegd dat iedereen dit moet gaan doen. Een certificaat betekent echter nog niet dat je dit daadwerkelijk in de praktijk gaat toepassen. Het belangrijkste is dat een adviseur advies over energiebesparende maatregelen meeneemt in de klantgesprekken.”

Meer interesse bij klanten

Volgens Theuns is het nu normaal dat het onderwerp duurzaamheid tijdens de adviesgesprekken wordt besproken, in tegenstelling tot drie á vier jaar geleden. “Toen werd je min of meer voor malloot uitgemaakt, als je dit bespreekbaar maakte. Veel adviseurs namen het niet mee.”

“Als je het over zonnepanelen had, dan was vaak de reactie: misschien in de toekomst, maar nu even niet. Bij sommige klanten kwam het zelfs als opdringerig over”, vervolgt Theuns. “Nu krijg je van klanten commentaar als je het niet meeneemt. Daar zie je dus wel degelijk verandering in. En dat heeft met name te maken met de ontwikkelingen van afgelopen jaar, zoals de energiecrisis.”

Morele verplichting

“Enerzijds vind ik het een morele verplichting. Die verplichting is dat wij op den duur van het gas af moeten gaan en dat de hoeveelheid fossiele brandstoffen niet oneindig is. We moeten er samen de schouders onder zetten. Anderzijds vind ik het gewoon een heel boeiend onderwerp. Je kunt met relatief bescheiden middelen heel mooie doelen halen.” 


Lees ook
Gen Z kiest voor freelancen: “Aantonen dat je een bestendig inkomen hebt”

Gen Z kiest voor freelancen: “Aantonen dat je een bestendig inkomen hebt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Jeroen van Lunen van DGA Financieel Adviseurs over onder meer de nieuwe generatie op de woningmarkt, die steeds minder vaak kiest voor een vast dienstverband.

Kortere looptijden in trek bij consumenten én beleggers 

Kortere looptijden in trek bij consumenten én beleggers 

Niet alleen consumenten kijken steeds vaker naar kortlopende rentevaste periodes. Ook bij beleggers winnen korte rentes aan populariteit. Achmea Bank heeft woensdag bekendgemaakt 1,5 miljard euro te investeren in MUNT Hypotheken. Met dit bedrag worden de komende jaren hypotheken verstrekt met rentevaste periodes van tien jaar of korter.

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?
Trends

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor beide partijen fiscaal aantrekkelijk. Dat is het ook, zolang je de overeenkomst maar zakelijk benadert. Hoe kunnen de familieleden maximaal profiteren van de familielening zonder dat fiscus dwars gaat liggen?

Hypotheekmarkt herstelt zich: ‘Mensen hebben weer energie om de markt op te gaan’

Hypotheekmarkt herstelt zich: ‘Mensen hebben weer energie om de markt op te gaan’

De hypotheekmarkt trekt langzaam weer wat aan. Dit is te danken aan de wat lagere rente van de laatste tijd en de prijzen die aan het afnemen zijn. “De markt komt weer op gang”, zegt Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop in Haarlem Centrum.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.