“Laat mensen zelf bepalen wat ze met hun pensioengeld doen”

Adviseurs over CPB-plan om minder af te lossen op hypotheken
17 mei 2021 Leestijd ± 3minuten
“Laat mensen zelf bepalen wat ze met hun pensioengeld doen”

De aflossingseis voor hypotheekrenteaftrek moet gehalveerd worden, vinden onderzoekers van het Centraal Planbureau. Dat gaat lijnrecht in tegen wat de AFM wil. Hypotheekexperts schijnen hun licht over de kwestie.

Mensen hebben meer financiële ruimte nodig om een gezonde buffer op te bouwen volgens onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB). Er zijn volgens hen twee dingen die kunnen bijdragen aan het verlagen van de maandlasten:

➔    Een halvering van de aflossingseis voor hypotheekrenteaftrek.

➔    Versoepeling van de pensioenopbouw.

Een opmerkelijk advies, zeker omdat een ander overheidsorgaan, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), in februari nog waarschuwde voor aflossingsvrije constructies. Wat vinden hypotheekexperts hiervan?

Simon Hulsman, Simon Hulsman Hypotheken: “Toch raar dat je niet zelf mag weten wat je met je pensioen doet”

“Interessant plan van die onderzoekers, maar waarom niet twee vliegen in één klap: het pensioen gebruiken om de hypotheek af te lossen. Dat gebeurt bij in de praktijk al indirect natuurlijk, doordat het geld van pensioenfondsen bij sommige partijen wordt gebruiken om hypotheken mee te financieren. Slim, maar van mij mag het nog wel een stapje verder dus.” 

“Als mensen zelf mogen bedenken wat ze met hun pensioengeld doen, al vóór ze met pensioen gaan, heeft dat best wat voordelen. Leuk dat het geld vrijkomt als je de pensioenleeftijd bereikt, maar dan hebben mensen over het algemeen veel minder kosten dan wanneer ze hun eerste hypotheek afsluiten. Ze zitten dan vaak in de duurste fase van hun leven met thuiswonende kinderen en nog niet aan de top van hun verdiencapaciteit. Een voorschot nemen op dat pensioengeld om de hypotheek mee af te lossen, lijkt mij een nog betere oplossing dan die waar het CPB nu mee komt.”

“De besteding van pensioengeld helemaal vrijlaten, brengt gevaren met zich mee. Maar het scheelt al flink in de maandlasten als je een deel mag gebruiken voor het aflossen van de hypotheek.”

Paul van Manen, HypotheekVakman: “Een pensioen én een huis aflossen is dubbelop”

“Het advies van de CPB-onderzoekers vind ik niet zo opmerkelijk. Het is een logisch gevolg van de huidige marktontwikkelingen met hoge huizenprijzen en een lage rente. Dat betekent in veel gevallen dat mensen de maximale hypotheekcapaciteit gebruiken, een flinke maandlast hebben en soms weinig eigen geld overhouden.”

“Het is ten eerste natuurlijk belangrijk dat wij adviseurs mensen goed bewust maken van de financiële lasten. Een aflossingsvrij deel in de hypotheek is een manier om de maandlasten te verlagen. Zelf ben ik daar wel een beetje voorzichtig mee, in voorkomende gevallen adviseer ik mensen om maximaal een derde aflossingsvrij te nemen.”

“Wat ik wel vreemd vind, is dat we in de huidige situatie van mensen vragen dat ze én hun hypotheek aflossen én een pensioen opbouwen. Dat is toch een beetje dubbelop?”


Lees ook
Adviseurskalender wordt spannend: ‘Nu zijn wij het die stralen’

Adviseurskalender wordt spannend: ‘Nu zijn wij het die stralen’

“Loop maar naar de camera toe hoor, we gaan nu even voor een heel goede maar ook spannende lach, doe maar even heel erg gek. Héél goed, dit is leuk en speels!”, roept de fotografe. Op het hoofdkantoor van MUNT Hypotheken flitst ze er lustig op los.

Stukje groen liet adviestraject bijna in het honderd lopen
Dat ene advies

Stukje groen liet adviestraject bijna in het honderd lopen

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Dieter Huisken over een advies waarbij een stukje groen (bijna) alles in het honderd laat lopen.

“Mijn generatie doet steeds meer online, maar persoonlijk advies heeft meerwaarde”
Adviseur van de maand

“Mijn generatie doet steeds meer online, maar persoonlijk advies heeft meerwaarde”

Charlene Backx (30) is hypotheekadviseur en vestigingsmanager bij Veldsink van der Kolk in het Brabantse Dorst. Met haar leeftijd is ze een echte digital native, toch gelooft ze in de kracht van het persoonlijke advies.

Wordt het rustiger bij de hypotheekadviseur?
Vraag het Chris

Wordt het rustiger bij de hypotheekadviseur?

Voor de meeste hypotheekadviseurs waren de afgelopen maanden gigantisch druk. Maar blijft die drukte aanhouden? We vragen Chris Oosterling, commercieel directeur bij MUNT Hypotheken, wat hij verwacht.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.