“Laat mensen zelf bepalen wat ze met hun pensioengeld doen”

Adviseurs over CPB-plan om minder af te lossen op hypotheken
17 mei 2021 Leestijd ± 3minuten
“Laat mensen zelf bepalen wat  ze met hun pensioengeld doen”

De aflossingseis voor hypotheekrenteaftrek moet gehalveerd worden, vinden onderzoekers van het Centraal Planbureau. Dat gaat lijnrecht in tegen wat de AFM wil. Hypotheekexperts schijnen hun licht over de kwestie.

Mensen hebben meer financiële ruimte nodig om een gezonde buffer op te bouwen volgens onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB). Er zijn volgens hen twee dingen die kunnen bijdragen aan het verlagen van de maandlasten:

➔    Een halvering van de aflossingseis voor hypotheekrenteaftrek.

➔    Versoepeling van de pensioenopbouw.

Een opmerkelijk advies, zeker omdat een ander overheidsorgaan, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), in februari nog waarschuwde voor aflossingsvrije constructies. Wat vinden hypotheekexperts hiervan?

Simon Hulsman, Simon Hulsman Hypotheken: “Toch raar dat je niet zelf mag weten wat je met je pensioen doet”

“Interessant plan van die onderzoekers, maar waarom niet twee vliegen in één klap: het pensioen gebruiken om de hypotheek af te lossen. Dat gebeurt bij in de praktijk al indirect natuurlijk, doordat het geld van pensioenfondsen bij sommige partijen wordt gebruiken om hypotheken mee te financieren. Slim, maar van mij mag het nog wel een stapje verder dus.” 

“Als mensen zelf mogen bedenken wat ze met hun pensioengeld doen, al vóór ze met pensioen gaan, heeft dat best wat voordelen. Leuk dat het geld vrijkomt als je de pensioenleeftijd bereikt, maar dan hebben mensen over het algemeen veel minder kosten dan wanneer ze hun eerste hypotheek afsluiten. Ze zitten dan vaak in de duurste fase van hun leven met thuiswonende kinderen en nog niet aan de top van hun verdiencapaciteit. Een voorschot nemen op dat pensioengeld om de hypotheek mee af te lossen, lijkt mij een nog betere oplossing dan die waar het CPB nu mee komt.”

“De besteding van pensioengeld helemaal vrijlaten, brengt gevaren met zich mee. Maar het scheelt al flink in de maandlasten als je een deel mag gebruiken voor het aflossen van de hypotheek.”

Paul van Manen, HypotheekVakman: “Een pensioen én een huis aflossen is dubbelop”

“Het advies van de CPB-onderzoekers vind ik niet zo opmerkelijk. Het is een logisch gevolg van de huidige marktontwikkelingen met hoge huizenprijzen en een lage rente. Dat betekent in veel gevallen dat mensen de maximale hypotheekcapaciteit gebruiken, een flinke maandlast hebben en soms weinig eigen geld overhouden.”

“Het is ten eerste natuurlijk belangrijk dat wij adviseurs mensen goed bewust maken van de financiële lasten. Een aflossingsvrij deel in de hypotheek is een manier om de maandlasten te verlagen. Zelf ben ik daar wel een beetje voorzichtig mee, in voorkomende gevallen adviseer ik mensen om maximaal een derde aflossingsvrij te nemen.”

“Wat ik wel vreemd vind, is dat we in de huidige situatie van mensen vragen dat ze én hun hypotheek aflossen én een pensioen opbouwen. Dat is toch een beetje dubbelop?”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Adviseurskalender wordt spannend: ‘Nu zijn wij het die stralen’

17 mei 2021 “Loop maar naar de camera toe hoor, we gaan nu ...

Stukje groen liet adviestraject bijna in het honderd lopen

11 mei 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

“Mijn generatie doet steeds meer online, maar persoonlijk advies heeft meerwaarde”

21 mei 2021 Charlene Backx (30) is hypotheekadviseur en vestigingsmanager bij Veldsink van ...

Wordt het rustiger bij de hypotheekadviseur?

20 mei 2021 Voor de meeste hypotheekadviseurs waren de afgelopen maanden gigantisch druk. ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.