Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling

Oscar Noorlag: “Trek een plan voordat je een vakantiehuisje aanschaft”
14 februari 2022 Leestijd ± 3minuten
Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling

De aankoop van een vakantiewoning als belegging is onverminderd populair. Door de zeer lage rente op spaarrekeningen zoeken mensen naar andere mogelijkheden om hun geld te laten renderen, stelt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. Hij waarschuwt wel voor de teleurstelling die een dergelijke belegging met zich kan meebrengen.

Waar komt die populariteit van vakantiehuisjes vandaan?

“Er is momenteel veel geld in omloop en mensen denken hier een goed rendement via de verhuur te kunnen behalen. Geld op een spaarrekening doet natuurlijk relatief weinig meer.”

Wat voor rendement wordt vaak beloofd?

“Sommige aanbieders beloven een heel hoog rendement, 6 tot 8%. Dingen worden mooier voorgespiegeld dan ze in werkelijkheid zijn en daar willen wij voor waarschuwen. In de advertenties wordt niet altijd goed aangegeven welke kosten er zijn. De koper van het huisje moet bijvoorbeeld rekening houden met hogere afschrijvingskosten. De inventaris in een vakantiehuisje slijt namelijk veel sneller dan in een gewone woning, als je het huisje permanent verhuurt.”

Wat is een ander nadeel van de aankoop van een vakantiehuisje of recreatiewoning?

“Als je al je geld in zo’n huisje steekt, ben je niet bezig om je beleggingen te spreiden. Je stopt al je geld in één onroerend goed. Een belangrijke les van beleggen is dat je in verschillende beleggingscategorieën moet beleggen. Daarbij ben je ook nog eens heel erg afhankelijk van de locatie en van het momentum. Het is heel erg belangrijk dat je een goede locatie kiest, want sommige vakantieparken hebben het de afgelopen jaren helemaal niet zo goed gedaan. Dan kun je vraagtekens zetten bij de waarde van de woning in de toekomst. Door de coronapandemie is de bezetting van de vakantieparken heel erg goed geweest. Maar het is de vraag of dat in de toekomst ook het geval zal zijn.”

De locatie is dus belangrijk. Zouden mensen wat meer geld moeten uittrekken voor een huisje op een A-locatie?

“Dat is inderdaad verstandig. Wat meer betalen, waardoor je op een betere locatie zit. Uit een onderzoek van makelaarsorganisatie NVM kwam naar voren dat er bij vakantiegangers meer behoefte is aan een hogere kwaliteit van het huisje. Je kunt beter een woning in een hoger segment kopen, waardoor je minder risico loopt.”

Hoe staat het met de hypotheek voor een vakantiehuisje. Zijn de voorwaarden hetzelfde als bij een gewone hypotheek?

“Bij een vakantiehuisje heb je geen hypotheekrenteaftrek. Dat is een belangrijk verschil met een gewone hypotheek. Daarnaast bedraagt de overdrachtsbelasting momenteel 8%. Tot 1 januari 2021 was die nog 2%, waardoor er eind 2020 een bepaalde hausse aan aankopen was. Het is verder lastig om een houten vakantiewoning gefinancierd te krijgen. Er zijn niet veel geldverstrekkers daartoe bereid. Ze hebben in hun voorwaarden staan dat de woning van steen moet zijn.”

Wat raad je mensen aan als ze de aankoop van een vakantiehuisje overwegen?

“Ze moeten een goed plan hebben. Ze moeten zich afvragen waarom ze een vakantiehuisje willen kopen. Is dat voor eigen gebruik of als belegging? Als je het voor eigen gebruik doet, kies dan een locatie uit die je zelf prettig vindt. Maar als je de woning voor verhuur koopt, dan is het niet belangrijk of jij het een mooie locatie vindt. Dan gaat het om potentiële huurders: vinden zij het interessant? Je moet ook altijd een goede begroting maken.”

Dat plan ontbreekt vaak?

“We merken dat sommige mensen redelijk makkelijk een woning voor de verhuur aanschaffen, zonder dat ze heel erg de diepte zijn ingegaan. Ze hebben geen langetermijnvisie en gaan helaas voor het snelle geld.”


Lees ook
Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?

Je ziet ze steeds vaker, advertenties met teksten als: ‘Beleggen in een vakantiewoning, met een gegarandeerd rendement van 8 procent.’ Heel wat meer dan de huidige 0,5 procent die je nog op je spaarrekening krijgt. Een prima belegging dus? Of zitten er addertjes onder het gras? “Er zijn wel een paar voorbehouden te maken, voor je een klant een dergelijke belegging adviseert, helemaal als ze er geleend geld voor gebruiken,” constateert financieel planner Ramón Wernsen.

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?

Het studiejaar is weer begonnen, met zoals gewoonlijk een enorm tekort aan studentenhuisvesting, vooral in de grote steden. De huurprijzen lopen hoog op. Een goed alternatief kan zijn om als ouder een woning te kopen waarin je zoon of dochter en eventuele andere huisgenoten een kamer kunnen huren. “Vooral als je zelf wat kapitaal achter de hand hebt, is dat zeker het overwegen waard”, vindt financieel planner Ramón Wernsen.

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten
Opinie

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten

Zo’n 60 procent van de huizenbezitters ondertekent direct de brief van hun hypotheekverstrekker na het aflopen van de rentevaste periode, zonder te checken of ze elders goedkoper uit zijn. Daardoor lopen ze behoorlijk wat geld mis. “Terwijl het aflopen van de rentevaste periode juist een mooi moment is om boetevrij over te sluiten”,  licht Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl toe. Hij geeft zijn kijk op de oversluitmarkt.

Maak ondernemersinkomen voor iedere geldverstrekker gelijk
Column

Maak ondernemersinkomen voor iedere geldverstrekker gelijk

Zzp’ers en ondernemers met personeel kunnen steeds gemakkelijker een hypotheek afsluiten. Gelukkig maar, want Nederland telt ruim één miljoen zzp’ers en nog eens meer dan 330.000 ondernemers met personeel. Dat aantal stijgt alleen maar, zzp is here to stay. Toch zijn we er nog niet. Er zijn als het gaat om hypotheken voor ondernemers nog een aantal obstakels te nemen, met name waar het de bepaling van het inkomen betreft.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.