Komt er een nieuwe golf van vastgoedveilingen?

30 mei 2023 Leestijd ± 2minuten
Komt er een nieuwe golf van vastgoedveilingen?

Mijn grote ‘hobby’ in dit vak is het veilen van onroerend goed. Dat komt door de veelzijdigheid van het veilen: je komt een keertje buiten kantoor en probeert een oplossing te vinden voor partijen die in een zeer penibele situatie zitten. Er zitten behoorlijk wat juridische en fiscale aspecten aan het veilen. Wellicht is hobby daarom een wat misplaatst woord: in ieder geval blijft het een uitdagende gebeurtenis. 

Het lukt niet vaak om een oplossing te vinden voor een schuldenaar die de schuld niet kan terugbetalen, maar als het een keertje lukt dan voelt het enorm goed als voorkomen kan worden dat iemand zijn huis en haard verliest.

Begin deze eeuw waren er behoorlijk wat veilingen. Dat werd wat minder richting 2008, maar na de financiële crisis kwam een hausse aan veilingen op gang. Die ligt al enkele jaren achter de rug en veilingopdrachten zijn er nog sporadisch.

Maar de eerste tekenen van een kentering zijn al een beetje zichtbaar. Er zijn signalen dat er meer veilingen in de 'pijplijn' zitten: iets meer opdrachten en de afdelingen Bijzonder Beheer bij verschillende geldverstrekkers hebben iets meer werk.

Bij notarissen worden er elke dag leveringen van woningen met bijbehorende hypotheken gepasseerd. Wat opvalt zijn de enorme bedragen die de kopers maandelijks aan de bank dienen te betalen: € 2.100,00, € 2.300,00 of zelfs € 2.800,00 is geen uitzondering. 

Die bedragen zag je niet zo vaak vóór 2018. De huizenprijzen zijn fors hoger en ja, mensen brachten veel eigen geld mee, maar dat laatste zie je een stuk minder. Kopers moeten dan ook meer lenen dan een aantal jaar geleden.

Dit aspect breng ik altijd ter sprake bij het tekenen van de akten. Iedereen zegt het gemakkelijk te kunnen betalen. Wellicht een keertje minder op vakantie of een keertje minder uit eten, maar dat is het dan wel. En nee, ze zullen niet minder inkomen krijgen en de relatie zal niet uitgaan. Geen wolkje aan de hemel. Economisch lijkt het goed te blijven gaan en ik hoop met iedereen dat dat inderdaad zo blijft.

Het kenmerk van golfbewegingen is dat er steeds weer golven komen. Er zullen dan ook op enig moment meer huizen worden geveild. Zal het een grote golf zijn of gaat het kabbelen? In ieder geval hoop ik voor elke individuele schuldenaar dat het hem niet zal overkomen. Want in de top 5 van ergste dingen die je kan overkomen, zal je huis kwijtraken zeker staan.

 


Lees ook
Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?
Column

Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?

Tegenover mij zit een power-koppel: hij een uit de Hollandse klei getrokken adonis en zij een Zuid-Amerikaanse ravissante zwartharige schoonheid. Ze hebben een woning gekocht en de afgesproken passeerdatum is over drie weken.

Perfect storm in de nieuwbouw: “Alle partijen moeten nu concessies doen”

Perfect storm in de nieuwbouw: “Alle partijen moeten nu concessies doen”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul van Manen van HypotheekVakman Zeist laat zijn licht schijnen over tijdelijke huurcontracten, verduurzaming en nieuwbouw. 

Minder hypotheekklachten bij Kifid: ‘Reden voor tevredenheid in deze turbulente woningmarkt’

Minder hypotheekklachten bij Kifid: ‘Reden voor tevredenheid in deze turbulente woningmarkt’

Uit het jaarverslag van klachteninstituut Kifid blijkt dat vorig jaar het aantal behandelde hypotheekklachten is gedaald van 465 naar 382. Een opvallende daling, gezien het feit dat het aantal bankklachten juist met ruim 150 toenam naar 851. “Toch zijn 382 hypotheekklachten nog te veel, al leert de praktijk dat dit niet geheel te voorkomen is”, stelt Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker.

Pensioenfonds Detailhandel: “Nederlandse hypotheken bleken het betrouwbaarst”

Pensioenfonds Detailhandel: “Nederlandse hypotheken bleken het betrouwbaarst”

Pensioenfondsen beleggen een deel van hun vermogen in hypotheken. Wat maakt het voor hen aantrekkelijk? Henk Groot, die bij Pensioenfonds Detailhandel verantwoordelijk is voor de beleggingen, legt uit: “We zochten naar een goed alternatief voor obligaties. Nederlandse hypotheken bleken het best en betrouwbaarst.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.