Paniek over waardedaling vastgoed door klimaatverandering is niet nodig, het hoofd koel houden wél

07 december 2023 Leestijd ± 2minuten
Paniek over waardedaling vastgoed door klimaatverandering is niet nodig, het hoofd koel houden wél

Klimaatrisico is een hype aan het worden. AFM en Calcasa hebben in de laatste maand al het FD gehaald. Maar waarom staat het nu zo in de aandacht? Grote bedrijven worden door wetgeving verplicht dit risico in kaart te brengen. Dit is goed, omdat het stijgen van de gemiddelde temperatuur met 1.5-2 graden problematisch kan zijn voor hun beleggingen. Het is dus een onderwerp dat zeker aandacht verdient.

Wat echter jammer is, is dat de artikelen in het FD geen inzicht geven in klimaatrisico’s, maar vooral leiden tot ‘klimaatpaniek’. Calcasa heeft in de recente berekeningen een scenario meegenomen waarbij de helft van de Nederlandse woningen onderloopt. Laten we hopen dat dit trieste scenario vooral een theoretische blijft. 

Een gebalanceerd verhaal is veel beter op zijn plaats hier. We zullen naar alle waarschijnlijkheid meer te maken krijgen met extremere regenval, zo stelt het KNMI. Hetzelfde geldt voor bosbranden. Dit risico is afgedekt door verzekeringen. Je kunt een discussie houden of deze verzekeringen blijven, maar verzekeraars zijn zich bewust van hun maatschappelijke rol. Dus geen paniek!

Overstromingsrisico

Dan kom je bij onverzekerde risico’s zoals overstromingsrisico. Onze rivieren zijn een risico, daar weten ze in Limburg alles van. De overheid heeft hier echter goede plannen voor. Dit neemt het risico niet weg, maar reduceert wel het risico substantieel. Buitendijks wonen is wel een risico als de waterspiegels stijgen. Dus mocht u iemand adviseren in hartje Dordrecht, is het niet slecht dit risico te bespreken. Of kijk eens op www.overstroomik.nl.

Het andere onverzekerde risico is funderingsrisico. Rotterdam en Amsterdam zijn gebouwd op palen. Deze huizen kunnen last krijgen van paalrot, omdat de palen door temperatuurstijging langer droog staan. Dit is een complex probleem, wat ook (nog) niet zichtbaar is aan de buitenkant van de woning. Maar mocht u een adviseur zijn in Rotterdam, laat een potentiële huizenkoper ook eens hier kijken www.duikinjefundering.nl voordat ze een bod doen op een huis. 

Onderhoudskosten

Het is wel zo dat oudere huizen, hoe prachtig ook, nou eenmaal meer onderhoudskosten hebben. Het bouwbesluit stelt een minimale eis op dit moment van 50 jaar. Een oud huis kopen betekent een potje aanhouden voor het vervangen van het dak en eventueel fundering. En natuurlijk het isoleren van de woning!

Er is echter geen reden tot klimaatpaniek. Het is belangrijk om het hoofd koel te houden, omdat anders de Nederlandse huizenvoorraad onfinancierbaar wordt. Geen belegger/bank durft nog een hypotheek te verstrekken als zij deze extreme nieuwsberichten geloven. Dit is echter een overtrokken reactie die jammerlijk is, omdat het niet in lijn met de dagelijkse praktijk. 
 


Lees ook
Vooruitblik woningmarkt in 2024: ‘Krapte zorgt voor lichte prijsstijgingen’

Vooruitblik woningmarkt in 2024: ‘Krapte zorgt voor lichte prijsstijgingen’

Het jaar 2023 loopt bijna ten einde. Wat gaat 2024 ons brengen op het gebied van de koopwoningmarkt? We vroegen het drie experts: Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems bij TU Delft, Stefan Groot, senior huizenmarkteconoom bij RaboResearch, en Dirk Brounen, professor Real Estate bij Tilburg University. Zij zien de lichte woningprijsstijging van dit jaar doorzetten, een krappere woningmarkt in 2024 en nog geen of een licht herstel van de nieuwbouw. 

Geld lenen van familie voor huis populair: “Kan tot frictie leiden”

Geld lenen van familie voor huis populair: “Kan tot frictie leiden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Erik Verberg van De Financiële Alliantie in Zwolle over de familiehypotheek, doorstroming van ouderen en lage hypotheekrente. 

Met goede informatie over verduurzaming van de woning wil een klant wél worden ‘lastiggevallen’

Met goede informatie over verduurzaming van de woning wil een klant wél worden ‘lastiggevallen’

Huiseigenaren die willen verduurzamen, vragen vaak geen ondersteuning van hun financieel adviseur. Dat is zonde want bij de adviseur is wél de nodige hulp te vinden, zo schrijft Suzan Timmers. Zij studeerde onlangs af op de communicatie over verduurzaming van de eigen woning tussen geldverstrekker en hypotheekklanten.

Klanten vragen helemaal niet om beheer!
Column

Klanten vragen helemaal niet om beheer!

Elke week, of sterker nog misschien wel elke dag, staat klantbeheer ergens op de agenda. Het is een terugkerend onderwerp. Compliance stipt het belang aan vanuit de wettelijke zorgplicht vereisten, de klant heeft doorgaans hoge verwachtingen en de AFM heeft het over principes voor de doorlopende ondersteuning van klanten. Dan is er vaak intern ook nog een afdeling commercie die stelt dat er een belang is om hier actief mee aan de gang te gaan.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.