Kleine VvE’s lopen achter met verduurzamen: “Geldverstrekkers zien veel onzekerheden”

18 november 2022 Leestijd ± 3minuten
Kleine VvE’s lopen achter met verduurzamen: “Geldverstrekkers zien veel onzekerheden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week geeft Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg zijn visie over verduurzaming in kleine VvE’s, de mogelijke uittreding van hypotheekadviseurs en de familiehypotheek. 

Bijna driekwart (70%) van appartementen in kleine VvE’s heeft een slecht energielabel. NHG gaat helpen een half miljoen huizen te verduurzamen. Stelling: het gebrek aan collectieve financieringsmogelijkheden is een groot struikelblok voor verduurzaming.

“Deels klopt dat. Het ligt ook aan de kennis en de afstemming. Niet iedereen binnen een Vereniging van Eigenaars heeft het geld ervoor over. Starters wonen bijvoorbeeld maar kort in een kleine woning. Zij hebben logischerwijs geen zin om te betalen voor de komende dertig jaar als ze na een paar jaar doorstromen.”

“Veel gemeenten bieden een verduurzamingslening aan, ook voor VvE’s. Het lastige is alleen dat er veel onzekerheden aan vastkleven. Wie financier je als geldverstrekker? Dan moet je ieder lid van een VvE individueel beoordelen. Wat nou als de bovenbuurman veel minder verdient? Moet de rest dan ook veel meer gaan betalen? Op die vragen is het lastig antwoord geven. Wat dat betreft is het goed dat NHG garant wil staan.”

Door de hogere rentes daalt het aantal hypotheekaanvragen fors. Stelling: door de kentering in de markt zullen een aantal vakgenoten, waaronder voornamelijk eenpitters, in de branche stoppen.

“Er is zeker wat stress in de markt. Eigenlijk gaan we langzaam terug naar het normaal, maar als het heel lang leuk en druk is geweest, is dat even moeilijk. We moeten de feiten onder ogen zien. Consumenten worden iets bewuster van hoeveel ze kunnen en willen lenen met deze rente. Je hebt een aantal vakgenoten dat in paniek raakt, gelukkig zijn velen iets realistischer. Als je dit werk al heel lang doet, weet je wat er speelt. Als je net in het vak bent gerold, is het even schakelen.”

“Of er vakgenoten zullen stoppen? Dat verwacht ik wel. Het is toch minder rooskleurig dan men de afgelopen tijd dacht. Als het financieel niet meer kan, moet je wel stoppen. Maar anders: schouders eronder! Ook dit is een interessante markt. Bovendien verdienen wij aan het advies dat we geven, niet aan provisies. We zijn dus niet afhankelijk van de rente.”

De jubelton wordt afgeschaft. In 2023 gaat de vrijstelling omlaag naar 28.947 euro en een jaar later wordt deze volledig afgeschaft. Stelling: de familiehypotheek zal hierdoor aan populariteit winnen.

“Ja, ik heb nu al ouders aan tafel die hun kinderen willen helpen, maar voorzien dat dit niet voor 2024 lukt. Hoe kan je hen over twee jaar alsnog geld geven? De familiehypotheek. Daar kan je de lasten van de rente vervolgens ook terugschenken, binnen het kader van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. Dit is en wordt dus een prima oplossing voor de mensen die een jubelton kunnen schenken.”

“Waar je wel op moet letten is de aftrekbaarheid van de rente. Als de schenking één op één gekoppeld is aan de hypotheeklast, dan kan dat niet. En er zitten nog wel meer haken en ogen aan. Het is dus adviesgevoeliger dan de jubelton, omdat het fiscaal ingewikkelder is.”


Lees ook
Hier komen de lastigere en afwijkende vragen terecht

Hier komen de lastigere en afwijkende vragen terecht

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Wie zijn de werknemers achter MUNT? We belichten de komende tijd de ‘koppen achter MUNT’, van werknemers van het eerste uur tot nieuwe collega’s. Deze keer: Servet Dogan, Senior Acceptant bij de voorlegdesk van MUNT. 

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?
Trends

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor beide partijen fiscaal aantrekkelijk. Dat is het ook, zolang je de overeenkomst maar zakelijk benadert. Hoe kunnen de familieleden maximaal profiteren van de familielening zonder dat fiscus dwars gaat liggen?

Lage labels steeds moeilijker verkoopbaar
Column

Lage labels steeds moeilijker verkoopbaar

“Wat is het energielabel van het huis?” Dat lijkt tegenwoordig één van de eerste vragen te zijn die huizenkopers stellen bij een bezichtiging. De hoge energieprijzen zijn het gesprek van de dag en zorgen ervoor dat woningen met een laag energielabel steeds minder geliefd zijn. 

Vloedgolf aan funderingsproblemen treft huiseigenaren en hypotheekverstrekkers

Vloedgolf aan funderingsproblemen treft huiseigenaren en hypotheekverstrekkers

Door de aanhoudende droogte van afgelopen zomer rolt er een stortvloed aan funderingsproblemen over ons land. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) luidt de noodklok: “We zien tien keer meer meldingen binnenkomen dan gebruikelijk”, zegt Dick de Jong, senior adviseur bij KCAF. 1 miljoen panden lopen volgens het kenniscentrum gevaar. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.