Klanten die vaker om aflossingsvrije hypotheken vragen? Dat lijkt wel mee te vallen

13 november 2019 Leestijd ± 3minuten
Klanten die vaker om aflossingsvrije hypotheken vragen? Dat lijkt wel mee te vallen

In de media werd bericht over de hernieuwde populariteit van aflossingsvrije hypotheken. Hypotheekadviseurs herkennen dit beeld niet. Maar dat aflossingsvrije varianten weer populairder worden lijkt hen niet meer dan logisch.

Vorige maand berichtte het Algemeen Dagblad dat consumenten weer vaker kiezen voor hypotheekvormen waarbij niet volledig afgelost hoeft te worden. De achterliggende gedachte: door de lage rentestanden is de hypotheekrenteaftrek beperkt en kiezen mensen voor lagere maandlasten. ‘Bijna in elk hypotheekgesprek beginnen klanten er zelf over en ongeveer 10 procent kiest er al voor’, zegt Marga Lankreijer-Kos van Independer tegen het dagblad.

Hypotheekadviseur Fred van Maanen van De Leeuw Adviesgroep merkt niet dat starters er vaker naar vragen, maar doorstromers soms wel. De geringe vraag kan volgens hem te maken hebben met de regio waar zijn kantoor werkzaam is, de omgeving van Rijnsburg en Katwijk, waar veel vissers en tuinders wonen. ‘Een spaarzaam volk’, oordeelt Van Maanen. De mentaliteit qua sparen en aflossen kan van gemeente tot gemeente of zelfs wijk tot wijk verschillen.’ Jos Koets, eigenaar van assurantiekantoor Groenoord, verwacht dat aflossingsvrij door fiscale maatregelen - met name de afbouw van de hypotheekrenteaftrek - populairder gaat worden. 

De tweedeling tussen starters en doorstromers herkent ook Chris Oosterling, directeur van Hypotheek24. De uitspraak van Lankreijer-Kos verbaast hem enigszins. ‘Starters zullen, bij welke adviseur ook, niet snel zelf beginnen over aflossingsvrije hypotheken.’ Bij doorstromers is dit een ander verhaal, maar hij ziet geen stijgende lijn in klanten die proactief om aflossingsvrije varianten vragen.

Lankreijer-Kos van Independer licht verder toe. ‘Vooral doorstromers die rond 2013 hun eerste huis hebben gekochten gepensioneerden zijn vaak geïnteresseerd in deze optie.’ Het klantenbestand van Independer bevat naar eigen zeggen bovengemiddeld veel hoger opgeleiden. Met name in de execution-only tak zijn er goed geïnformeerde klanten. ‘Hier zien we ook dat starters vaker voor aflossingsvrij kiezen’. 

Financieel adviseur Jos Bastiaens, werkzaam in de regio Venlo, vindt het logisch dat de aflossingsvrije hypotheek langzaam uit het verdomhoekje wordt gehaald. ‘Een last op een eigen woning is niet zo’n probleem. Dat heb je met huren ook. ‘We nemen de mogelijkheid altijd mee als onderdeel van ons advies. Aflossingsvrij kan, mits verantwoordelijk ingezet, aantrekkelijk zijn.’ Zeker als de hypotheekrenteaftrek verdwijnt, iets wat volgens de Limburgse adviseur in vijf tot tien jaar zal gebeuren. 

Van Maanen is iets behoudender. Een aflossingsvrij gedeelte kan van waarde zijn, maar hij probeert klanten ook bewust te maken dat de hypotheek na de looptijd terugbetaald moet worden. ‘Er zijn geldverstrekkers die - zeker als ze niet meer op de Nederlandse markt actief zijn - niet willen verlengen’, vertelt Van Maanen. ‘Soms zien we dat mensen opportunistisch zijn. Ze geven dan aan: over dertig jaar zijn mijn ouders er niet meer en dan komt het schip met geld. Dan vragen we: hoe weet je dat zo zeker?’ Bovendien moeten nadelen van aflossingsvrije varianten niet onderschat worden. ‘Je kunt toch minder lenen. Hierdoor heb je minder keuze op de huizenmarkt.’

Het blijft zoals altijd belangrijk dat de hypotheek past bij de situatie van de klant. 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

‘Stedelijke Transformatie’ bundelt kennis en kunde

16 november 2017 In bijna alle (middel)grote Nederlandse steden bestaat er een toenemende ...

Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)

03 juli 2019 Starters met een flexibel inkomen moeten meer kans maken op ...

Laat Klaas Knot de hypotheekmarkt links liggen?

09 juli 2019 Woningbezit moet minder aantrekkelijk worden, zegt Klaas Knot, de president ...

Extra goed opletten bij financiering VVE-lid

10 juli 2019 Minister Ollongren wil geen extra vrijstelling voor de spaarverplichting voor ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.