Kentering zichtbaar in huizenmarktcijfers

11 oktober 2022 Leestijd ± 2minuten
Kentering zichtbaar in huizenmarktcijfers

Het aantal te koop staande objecten stijgt met ruim 36 procent, terwijl het aantal verkopen een flinke dip laat zien ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl. Hij combineert cijfers van het CBS, Funda en de NVM in zijn marktrapportages.
 

Het aantal woningen dat nieuw te koop wordt gezet, ligt in het afgelopen kwartaal aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Het betreft een stijging van maar liefst 24%, naar ruim 42.000 woningen. 

Het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning is in een jaar tijd gehalveerd: van 10 vorig jaar naar 5 afgelopen zomer. Kijken we naar de verkoopprijs, dan is op jaarbasis nog een kleine stijging van de gemiddelde koopsom van 1,4% te zien. Maar kijken we naar vorig kwartaal, dan zien de zaken er heel anders uit. “De prijs van verkochte woningen is met 5,8% gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is de grootste daling per kwartaal ooit gemeten”, aldus Hoogeveen. Tussen- en hoekwoningen verloren daarbij het meest in waarde met gemiddeld 6,4%. Voor starters betekent het dat er iets meer ruimte in de markt komt, volgens sommige analisten is er sprake van normalisatie. 

Gemiddeld duurt het nu 27 dagen om een woning te verkopen. Die periode was vorig kwartaal nog 23 dagen. Het verschil tussen de gemiddelde vraag- en verkoopprijs is het afgelopen kwartaal sterk teruggelopen en komt nu uit op 3%. Waar afgelopen kwartaal 64% van alle woningen werd verkocht voor een prijs hoger dan de vraagprijs, was dat in het tweede kwartaal van dit jaar nog 82%. “In tegenstelling tot de verkoopprijzen stijgt de gemiddelde vraagprijs van woningen nog wel”, ziet Hoogeveen. Deze komt uit op 503.000 euro, een stijging van 1,2% op kwartaalbasis en 8,3% op jaarbasis. “In vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar blijft het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal stabiel”, constateert Hoogeveen. Net als vorig kwartaal daalde het aantal verkopen met ruim 10% ten opzichte van een jaar geleden. 

Ook het aantal biedingen is afgenomen. Waar in januari een verkoper nog 3,2 biedingen ontving, was dat een half jaar later 2,2.


Lees ook
Dít is anders op de Deense hypotheekmarkt
Over de grens

Dít is anders op de Deense hypotheekmarkt

Het Deense hypotheekstelsel verschilt veel van het Nederlandse model. Zo worden Deense hypotheken op een totaal andere manier gefinancierd dan in Nederland. Ook is in Denemarken de LTV veel lager en speelt vergroening een zeer belangrijke rol.

Wat heeft Liz Truss te maken met Nederlandse hypotheken?
Column

Wat heeft Liz Truss te maken met Nederlandse hypotheken?

Financiële markten lijken soms op een spel domino. Linksachter valt een steentje dat nauwelijks opgemerkt wordt, om vervolgens een gigantische impact te veroorzaken. Neem de crisis in 2008. Agressief verstrekte hypotheken in Amerika veroorzaken uiteindelijk een grote bankencrisis en werkloosheid wereldwijd.

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

Hypotheken voor zelfstandigen: eeuwige rompslomp of toch hoopvol?

Hypotheken voor zelfstandigen: eeuwige rompslomp of toch hoopvol?

De gedachte leeft dat zelfstandigen lastig(er) aan een hypotheek komen. Is dat vandaag de dag nog steeds zo? Marcel Sippekamp ziet dat het de afgelopen jaren een stuk makkelijker is geworden. “Na een jaar kun je als zelfstandige al een hypotheekaanvraag doen die door veruit de meeste geldverstrekkers wordt geaccepteerd”, aldus de productmanager van NHG.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.