Kaag zet rem op BRK-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

20 januari 2023 Leestijd ± 3minuten
Kaag zet rem op BRK-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week geeft Gerard Ragetlie uit Berkel en Rodenrijs zijn mening over ruimere kansen voor starters, een rustigere markt en een rem op de BKR-plannen. 

Minister Kaag wil niet dat het BKR klakkeloos alle hypotheekschulden gaat registeren en werkt aan een wetsvoorstel om BKR onder toezicht van de overheid te zetten. Vind je dat een goed idee?

“Ja. Een hypothecaire lening wordt bij aanvang volgens de dan bekende toetsingsnormen verstrekt. Als blijkt dat tijdens de looptijd, door welke reden dan ook, achterstanden ontstaan, is het logisch dat die worden geregistreerd. Maar het vastleggen van álle lopende hypotheken - waarvan het overgrote deel echt probleemloos verloopt - is een brug te ver.” 

“BKR is onafhankelijk, maar het is een taak van de overheid om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk mensen in de schuldproblemen komen. Dat de overheid toezicht gaat houden op BKR lijkt me daarom wenselijk, want schuldproblemen komen linksom of rechtsom altijd voor rekening van de samenleving.”

Het aantal hypotheekaanvragen is volgens de Hypotheker het afgelopen kwartaal bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. Heb jij het ook rustig?

“Het is zeker rustiger. Feitelijk begon de daling al na de zomervakantie. Wat me nu zorgen baart, is dat het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw de afgelopen kwartalen is afgenomen. Berkel en Rodenrijs is een vinex-gebied. Mijn praktijk is gelukkig gemengd, bestaande bouw en nieuwbouw, maar andere adviseurs in mijn gemeente zijn voor een veel groter deel afhankelijk van nieuwe projecten. Die zijn gewend dat makelaars nieuwbouwklanten doorsturen. Die stroom droogt op, en dat merken ze. Gelukkig zijn de afgelopen jaren goed geweest - en wie in goede tijden wat reserveert, komt ook de mindere tijden door.”

Jongeren krijgen meer kans op de woningmarkt. Ten opzichte van december 2021 steeg het aantal hypotheekaanvragen van jongeren tot 35 jaar voor woningaankoop met 9 procent in de laatste maand van 2022. Hoe zit dat in Berkel en Rodenrijs?

“De starters die ik over de vloer krijg, zijn vaak kinderen van relaties. Er is geen lokale subsidie voor starters, dus regelmatig zijn het stellen waarbij de ouders een zetje kunnen geven. De prijzen dalen hier iets maar blijven relatief hoog: Berkel en Rodenrijs ligt gunstig tussen Den Haag en Rotterdam in en heeft goed openbaar vervoer.”

“Er wordt veel gepraat over bouwen voor starters, maar het wordt nauwelijks gedaan. De gemeente heeft de regie voor nieuwbouwprojecten volledig aan projectontwikkelaars overgelaten. De gemeente heeft niet bedongen dat er starterswoningen bij grote projecten zouden worden gebouwd. Maar ze leren: bij de herontwikkeling van de oude meelfabriek is dat nu wel gedaan, al gaat dat om een handvol woningen.”
 


Lees ook
Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”
De Koplopers

Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”

Op 10 januari 2022 werd Hugo de Jonge minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Reden om een goed jaar later de balans op te maken. Dat doen we met Peter Boelhouwer, hoogleraar bouwkunde aan de TU Delft. Zijn oordeel: de minister is voortvarend begonnen. Het is alleen de vraag of de ambitieuze plannen van De Jonge gerealiseerd kunnen worden nu er een ‘perfecte storm van economische tegenwind en marktverstorende beleidsmaatregelen’ is ontstaan. 

Voer moeilijke gesprekken in de ochtend, dat werkt efficiënt
Column

Voer moeilijke gesprekken in de ochtend, dat werkt efficiënt

Hoe ziet een dag van de hypotheekadviseur eruit? Het is een verschil van dag en nacht als je nu vergelijkt met een jaar geleden. Constant ‘aan’ moeten staan om elke klant die binnenkomst meteen te voorzien van een offerte omdat de rente stijgende is. 

NHG: geen enkele reden om te twijfelen aan Desktoptaxatie

NHG: geen enkele reden om te twijfelen aan Desktoptaxatie

Het NRVT, het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs, en makelaarsvereniging NVM blijven ontevreden over de Desktoptaxatie en hebben een nieuwe aanval op de taxatiemethode geopend. Geldverstrekkers, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandsche Bank en NHG zien echter geen enkele reden om afscheid te nemen van de Desktoptaxatie, die voor de consument veel voordeliger uitpakt. 

Beleggen in Nederlandse hypotheken: een goede en duurzame investering

Beleggen in Nederlandse hypotheken: een goede en duurzame investering

Wie geld spaart bij een pensioenfonds, krijgt dat vaak pas over een lange tijd uitbetaald. In de tussentijd probeert het pensioenfonds dat geld goed te beleggen én een mooi rendement te maken. Ahold Delhaize Pensioen doet dat onder meer door geld uit te lenen aan mensen die een hypotheek willen afsluiten. Het pensioenfonds van onder meer Albert Heijn is één van de investeerders in MUNT Hypotheken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.