“Jongeren moeten jaarsalaris meenemen bij aankoop woning”

24 maart 2022 Leestijd ± 2minuten
“Jongeren moeten jaarsalaris meenemen bij aankoop woning”

Alleenstaande starters met een modaal inkomen hebben dit jaar gemiddeld een bruto jaarsalaris (€38.000) nodig aan spaargeld voor de aankoop van hun eerste woning. In drie jaar tijd is het bedrag dat je mee moet nemen om een huis van 60m2 te kunnen kopen bijna verdubbeld, zo meldt de financiële vergelijkingssite Independer op basis van onderzoek.

Dit bedrag is eigen geld en staat dus los van het maximale hypotheekbedrag. Acht van de tien starters twijfelen ooit nog een woning te kunnen kopen.

Een alleenstaande starter met een modaal inkomen moet voor een woning van 60m2 nu gemiddeld €38.251 meebrengen. Drie jaar geleden was dit nog slechts €22.000. Voor de grote steden ligt het zelf in te leggen bedrag nog veel hoger. In Amsterdam moet iemand die modaal verdient ruim €253.000 zelf inleggen en in de stad Utrecht is dat ruim €145.000, zo blijkt uit de Eigen Geld kaart van Independer.

Al sparen in tienerjaren

“Dit bedrag is bijvoorbeeld spaargeld of een schenking”, stelt Marga Lankreijer, hypotheekexpert van Independer. “Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later”, aldus Lankreijer op de site van Independer.

De somberheid bij starters over het kopen van een woning is flink toegenomen, zo blijkt verder uit een Independer-enquête. 78% van de respondenten (jongeren tot en met 35 jaar zonder koophuis) twijfelt of ze door de stijgende huizenprijzen ooit nog een huis kunnen kopen. Dit aandeel was drie jaar geleden nog 53%. De twijfels om ooit nog een geschikte woning te vinden zijn dus enorm gestegen bij deze doelgroep.  

Kopen voor de ‘happy few’

Als een alleenstaande starter een woning wil kopen met een woonoppervlak van 80m2, dan blijven er nog maar 42 van de 352 gemeenten over. Daar heeft de starter nog een redelijke kans om een woning te vinden met €20.000 op zak. “Het kopen van een woning lijkt steeds meer weggelegd voor de happy few. Dit probleem begon in de grote steden in de Randstad, maar verspreidt zich nu over bijna het hele land”, meent Sander van der Aa van woonplatform Jumba.

Volgens de Independer-enquête heeft bijna 9 op de 10 jongeren (tot en met 35 jaar) zonder koophuis heeft nog steeds de wens er ooit één te kopen.


Lees ook
Het gas er op of er af?
Opinie

Het gas er op of er af?

Onderweg naar huis begon er ineens een lampje te branden. Een lamp van een tank, mijn auto heeft dorst. Terwijl ik mijn tank volgooi en met schuin oog de oplopende teller van de liters en de nog sneller lopende teller van de euro’s in de gaten houd, vraag ik me af: waarom rijd ik nog niet elektrisch?

“Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”
Opinie

“Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”

In de rubriek De Kettingvraag stelt Antoine van de Laar uit Someren aan vakgenoot Harrie-Jan van Nunen uit Den Bosch de volgende vraag: “Welke zaken zou jij wijzigen als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening?”

Een hypotheek met of zonder NHG maakt steeds minder verschil

Een hypotheek met of zonder NHG maakt steeds minder verschil

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Belma Jahic van Meesters in Hypotheken en Paul Swinkels zien de renteverschillen tussen hypotheken zonder en met NHG slinken. Financieren met NHG wordt steeds minder gedaan, maar niet zonder risico: “Wat nou als je relatie eindigt of je raakt arbeidsongeschikt?”

MUNT lanceert: Dating-app voor woningzoekenden

MUNT lanceert: Dating-app voor woningzoekenden

Door torenhoge huizenprijzen en schaarste op de woningmarkt vissen alleenstaanden steeds vaker achter het net. MUNT Hypotheken schiet hen te hulp met een nieuwe app die huizenzoekers aan elkaar koppelt. Hypotheek At First Sight moet in de loop van april beschikbaar zijn in alle app stores.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.