Jonge koppels stellen kinderwens uit door krapte op woningmarkt

Kinderen spelen grote rol in huizenjacht, maar niet bij hypotheekaanvraag
06 april 2022 Leestijd ± 2minuten
Jonge koppels stellen kinderwens uit door krapte op woningmarkt

De oververhitte woningmarkt is momenteel voor veel jonge koppels een reden om te twijfelen over gezinsuitbreiding. Ruim één derde van de stellen onder de 35 jaar stelt het krijgen van (meer) kinderen uit door het gebrek aan kansen op de huizenmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder duizend Nederlanders die met hun partner samenwonen in een koophuis.

Dertig procent van de jonge (aanstaande) gezinnen geeft aan dat verhuizen bittere noodzaak is wanneer gezinsuitbreiding aan de orde is. 38 procent weet echter zeker – of heeft op zijn minst het vermoeden – dat verhuizen onbegonnen werk is met het huidige aanbod. 

De huidige woning voldoet volgens hen niet aan de komst van een baby. “Het is vaak de wens van stellen om groter te gaan wonen. Eigen kamers voor de kinderen is de nummer één prioriteit bij het zoeken van een nieuwe woning”, aldus Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken.

Op de groei kopen

Gezinsuitbreiding speelt dus een grote rol in de zoektocht naar een nieuwe koopwoning bij de leeftijd achttien tot 35 jaar. Tachtig procent van die groep vindt dit (zeer) belangrijk. Toch is het thema kinderen krijgen gek genoeg een stuk minder relevant tijdens de hypotheekaanvraag. Hensbergen: “Dit baart mij zorgen omdat de komst van kinderen veel invloed heeft op de maandelijkse lasten en daarmee meteen ook op de betaalbaarheid van hypotheken.”  

66 procent van de stellen geeft aan het onderwerp gezinsuitbreiding niet belangrijk te vinden tijdens de hypotheekaanvraag. Slechts vijftien procent van de huizenbezitters besprak de financiële consequenties voldoende met een adviseur.

Geen papa- of mamadagen voor kersverse ouders

Door de komst van een kind kiest één van de ouders er regelmatig voor het aantal werkuren af te schalen. Uit het onderzoek blijkt echter dat lang niet iedereen zich dit kan veroorloven. 29 procent van de ouders vreest de hypotheek niet meer te kunnen betalen wanneer één van de twee parttime gaat werken. In de leeftijdscategorie tot 35 jaar komt de betaalbaarheid van de woonlasten zelfs bij 41 procent in gevaar.

"Joonge mensen hebben gemiddeld minder vermogen opgebouwd. In aanloop naar het ouderschap moet je daarom kijken wat het krijgen van kinderen betekent voor de betaalbaarheid van lasten", besluit Hensbergen.


Lees ook
Wel of geen ORV? De kracht van de adviseur
Column

Wel of geen ORV? De kracht van de adviseur

Sinds het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet langer verplicht is bij een hypotheek met NHG, krijgen wij regelmatig de vraag of NHG een ORV overbodig vindt. Dat is zeker niet het geval. Een ORV heeft in veel gevallen een meerwaarde. Tegelijkertijd is het afsluiten ervan niet voor iedereen wenselijk of nuttig. Dit is afhankelijk van de individuele situatie. Het is de kracht van een adviseur om, samen met de consument, te beoordelen of de ORV meerwaarde biedt op basis van de persoonlijke financiële situatie van de consument.

Topdrukte: “Door rentestijgingen komen twijfelaars in beeld”
Adviseur van de maand

Topdrukte: “Door rentestijgingen komen twijfelaars in beeld”

Topdrukte zijn ze bij Ruben Steen op kantoor wel gewend. Geregeld komt er een hele bak met nieuwbouwaanvragen langs bij Q Financieel. “Dan draaien we onder grote druk enorme productie. Net als nu.”

Vragen over gezinsuitbreiding zijn heel persoonlijk en dus lastig

Vragen over gezinsuitbreiding zijn heel persoonlijk en dus lastig

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Karinda Oosterbos van Lamers & Van de Wijdeven en Maurice Cuvelier van Finzie merken dat gezinsuitbreiding geen grote rol speelt in het hypotheekgesprek: “Ik schrik daar wel eens van.”

Winkel overnemen? Bij bedrijfsoverdracht komt veel kijken
Trends

Winkel overnemen? Bij bedrijfsoverdracht komt veel kijken

De hypotheeksector vergrijst, de komende jaren zullen bedrijfsoverdrachten steeds vaker plaatsvinden. Waar moet een adviseur op letten als hij besluit een bedrijf over te nemen? Dit is het eerste van een tweetal artikelen over bedrijfsoverdrachten.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.