Advies van een starter: 'Ga voorzichtig te werk’

15 januari 2019 Leestijd ± 2minuten
Advies van een starter: 'Ga voorzichtig te werk’

De huizenmarkt lijkt wat af te koelen. Makelaarsvereniging NVM meldde onlangs dat het aanbod van te koop staande woningen weer iets groeit. De woningmarkt is misschien dus over het hoogtepunt heen. Dat plaatst starters, de kopersgroep die de meeste last had van de oververhitting van de woningmarkt, voor een dilemma. Toch een huis kopen of even wachten of de markt verder afkoelt?

Jeppe Kleyngeld kocht eind 2008 als starter een vrijstaande eengezinswoning in Schermerhorn in Noord-Holland. Op dat moment woedde de financiële crisis in volle hevigheid, maar was de recessie in Nederland nog niet echt begonnen. Ook draaide de woningmarkt nog behoorlijk goed om daarna vast te lopen. Hoe kijkt hij terug op die aankopen wat adviseert hij de starters van nu?

Waarom besloot je toen te kopen?

“Mijn vrouw en ik wilden graag iets met een grote tuin, onder andere voor onze katten. We wilden ook graag landelijk wonen en kopen bood hier betere mogelijkheden voor. Verder had ik ook het idee dat kopen financieel aantrekkelijker was dan huren. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik me er niet heel uitgebreid in verdiept heb.”

Hoe verliep het aankoopproces? Was de markt overspannen of was er ruime keuze?

“We hebben een jaar gezocht, maar dat kwam vooral doordat we niet wisten waar we wilden kopen. Er was ruim aanbod en de prijzen lagen een stuk lager dan nu. We hebben in totaal misschien vijf keer een bezichtiging gedaan. Het verkrijgen van een hypotheek was ook niet moeilijk. We hebben een aflossingsvrije hypotheek afgesloten bij Fortis. Ik had geen vast contract, alleen een intentieverklaring, maar toch kon ik kopen.”

Tot 2014 zat de woningmarkt flink in het slop. Heb je tussendoor gedacht: ik had beter kunnen wachten?

“Ik heb niet zoveel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de prijzen. We gingen ook niet verkopen en we hebben niet gekocht als investering maar om in te wonen. We hebben het huis ook voor een aantrekkelijke prijs kunnen kopen. Schermerhorn ligt op veertig minuten rijden van Amsterdam en gezien de prachtige omgeving is het een aantrekkelijk huis waar we niet op kunnen verliezen.”

Nu zitten we in een overspannen markt. Zou je starters aanraden nu een huis te kopen?

“Gezien de prijzen zou ik het in de grote steden nu zeker niet aanraden. Wellicht dat er in kleinere gemeenten wel nog aantrekkelijke huizen te krijgen zijn voor een meer redelijke prijs, zoals bij ons in Schermerhorn. Ik zou ze aanraden in ieder geval heel voorzichtig te werk te gaan.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Wat moet hypotheekbranche met zorgen van Klaas Knot?

14 januari 2019 Het onstuimige karakter van de Nederlandse economie wordt vooral veroorzaakt ...

NVHP: ‘Execution only vrijwel nooit geschikt voor de consument’

10 januari 2019 De fiscale regelgeving rond hypotheken is door alle wijzigingen in ...

No-deal: gaat het gebeuren?

17 januari 2019 Het Britse parlement schoot deze week in overgrote meerderheid de ...

'Vertrouwen in financieel adviseur is in het geding'

02 januari 2019 Van de financieel adviseur wordt steeds meer een controlerende rol ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.