Is jubelton wel verantwoordelijk voor opdrijven huizenprijzen?

20 augustus 2020 Leestijd ± 3minuten
Is jubelton wel verantwoordelijk voor opdrijven huizenprijzen?

Steeds vaker wordt een gift gebruikt om te overbieden op een koopwoning. Deze belastingvrije schenking, of ‘jubelton’ zou er voor zorgen dat de huizenprijzen (nog verder) worden opgedreven. Maar wat betekent dit in de praktijk?

“De ene week is het de schuld van de makelaars, de volgende week van de gulle ouders,” verzucht Jos Koets wanneer we hem vragen naar de relatie tussen de jubelton en huizenprijzen. Bij zijn hypotheekadviespraktijk ziet Koets ook dat veel starters een gift van hun ouders nodig hebben om überhaupt nog een woning te kunnen kopen. Maar of dat de reden is dat huizenprijzen de pan uitrijzen…

Opgeblazen


‘De schuld van de jubelton’, zo lust Koets er nog wel een paar. Dat de woningprijzen enorm hoog zijn is wat hem betreft gewoon een feit. De hoofdoorzaken daarvoor zijn in de basis de lage rente en de stijgende huurprijzen. “Kopen is voor veel mensen vaak de enige optie, want huren is gewoon enorm duur. Ik snap het allemaal wel,” vertelt Koets. “Mensen gaan dan de trukendoos opentrekken, soms samen met de makelaar of de hypotheekadviseur. Alles om maar een betaalbare woning te bemachtigen. De een verzwijgt de studieschuld en de ander heeft weer een gift nodig. Maar hoe je het ook wendt of keert, dat is natuurlijk niet de oorzaak dat de prijzen zo hoog zijn.”

Volgens Koets zijn zulke trucs die gebruikt worden om de hypotheek te maximaliseren zorgelijk. Mensen moeten haast wel overbieden om een betaalbaar dak boven het hoofd te krijgen.
 

Koopprijs = taxatiewaarde?


Eén van de grootste problemen is volgens Koets dat er geen rem meer zit op de koopprijzen. “Het lijkt er soms wel op dat de taxatiewaarde wordt aangepast aan de koopsom,” daardoor belanden de woningprijzen in een soort van opwaartse spiraal volgens Koets. “Als huizen voor een steeds hogere prijs getaxeerd worden, heeft dat een vliegwieleffect. Het volgende huis dat in die straat te koop komt, zal automatisch ook hoger worden getaxeerd. Logisch, maar het is wel iets waar we ons met zijn allen bewust van moeten zijn.”

Hier kan de hypotheekadviseur volgens Koets wel een rol in spelen: “Persoonlijk vertel ik mensen altijd dat het prima is om te overbieden, maar dat ze dat alleen moeten doen met eigen middelen. Willen ze dat niet, dan mogen ze ergens anders naartoe, ik ga ze in ieder geval niet helpen bij zo’n onverstandige actie.
 

Geen weg meer terug


Zoals het er nu voorstaat is er geen weg meer terug naar lagere, of meer ‘normale’ woningprijzen volgens Koets. “We zullen daarvoor echt naar een ander systeem moeten, maar daar wil niemand aan natuurlijk op dit moment. Dus in de tussentijd is het aan ons als adviseurs om deskundig advies te geven. Wij zijn de professionals en moeten ons zo gedragen.” Dat daar er af en toe een belastingvrije schenking nodig is om een betaalbare woning te bemachtigen is daarbij niet erg vindt Koets, “Als we ons maar wel realiseren dat de woningprijzen op dit moment wel erg boven de maat zijn - en dat dat ooit zal gaan veranderen.” 


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

14 stemmen (gemiddeld 2,5 van 5).

Anderen bekeken ook

Gekkenhuis voor hypotheekadviseurs - en dat zal nog wel even zo blijven

20 augustus 2020 Op z’n zachtst gezegd is 2020 niet het meest eenvoudige ...

De fitte financial: Christa van Dijke

20 augustus 2020 In deze zomerse rubriek vertellen mensen uit de financiële wereld ...

Het raadsel van de woningprijzen

06 augustus 2020 De coronacrisis heeft tot nu toe weinig tot geen invloed ...

Deze hypotheekadviseur wil géén adviseur van de maand worden

06 augustus 2020 Het afgelopen jaar zet Kop-Munt.nl regelmatig hypotheekadviseurs in de spotlight, ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.