Is het een drukke zomer voor de adviseurs geweest?

09 september 2021 Leestijd ± 2minuten
Is het een drukke zomer voor de adviseurs geweest?

 

De HDN-cijfers laten al enige tijd een dalende trend zien. Heeft dat in de maanden juli en augustus geleid tot een flinke zomerdip bij de hypotheekadviseurs, of was er toch sprake van drukte? We vragen het Chris Oosterling, senior relatiemanager bij MUNT Hypotheken.

Hoe kijk jij terug op de afgelopen zomer?

“Zoals ik eerder heb voorspeld, is het een goede zomer geworden. De adviseurs die niet op vakantie waren, denderden gewoon lekker door. Er waren door de zomervakantie weliswaar 30 tot 35% minder aanvragen, maar je moet je bedenken dat er veel adviseurs op vakantie waren. Sommige kantoren waren helemaal gesloten, omdat dat eenpitters zijn. Bij andere kantoren waren twee van de drie adviseurs op vakantie. Daardoor had de overgebleven adviseur het enorm druk.”

Waar kwam die drukte vandaan?

“Het aantal oversluiters loopt hard op. 33% van de aanvragen over de afgelopen drie maanden betreft oversluiters. Het gemiddelde van 2020 was 25%. Het aantal transacties neemt af, omdat er minder aanbod is. Daarentegen is oversluiten populair, vanwege de heel lage rente.”

Oversluiten is dus het nieuwe verhuizen?

Ja, klopt. We besteden op 30 september hier ook uitgebreid aandacht aan, tijdens een interessant webinar.

Hoe is het begin van september verlopen?

“De HDN-cijfers trekken nu duidelijk weer aan. De laatste weken van augustus waren er elke week ongeveer 7500 aanvragen, maar je ziet nu weer een opgaande trend. Vorige week waren er ruim 8300 aanvragen.”

Denk je dat deze trend zich de komende tijd voortzet?

“Dat is wel de verwachting. Als ik zie hoe de markt zich normaal na de zomervakantie beweegt, dan is het vrij zeker dat deze opwaartse lijn zich de komende weken gaat voortzetten. Woningen komen weer op de markt als mensen terug zijn vakantie. Ze worden weer actiever met aan- en verkoop.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Webinar: Is oversluiten het nieuwe verhuizen?

06 september 2021 De vraag naar oversluiten blijft ook ...

“Best bijzonder dat beheer nu af en toe via Facebook gaat”

07 september 2021 Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, ...

Ontspannen met Battlefield na een drukke werkdag

22 september 2021 Hij is bijna 40 jaar, maar het gamen kan hij ...

Moet de sector zich schrap zetten voor fors minder hypotheekaanvragen?

13 juli 2021 Verschillende partijen melden dat het een stuk rustiger aan het ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.