Is dit een goed moment om te kopen?

31 augustus 2022 Leestijd ± 2minuten
Is dit een goed moment om te kopen?

Als adviseur zal dit vast herkenbaar zijn: zodra mensen erachter komen dat ik ‘iets met hypotheken’ doe, krijg ik onmiddellijk de vraag of het een goed moment is om te kopen. De verwachting is dat ik dan met een hele beleggingsanalyse kom, want ik ben ten slot van rekening ook een belegger.

Mijn reactie is echter meestal niet eentje die verwacht wordt. Ik begin namelijk met het stellen van de volgende vragen:

  1. Past het huis dat je op het oog hebt beter bij je familiesituatie op de lange termijn? Denk je bijvoorbeeld aan kinderen op een horizon van 5 jaar, hou daar rekening mee. 
  2. Kun je comfortabel in het huis wonen oftewel zit die droomvakantie er ook nog in? Je kunt niet op de lange termijn Spartaans leven. 
  3. Kun je in de woning blijven zitten als het leven tegenzit? Ik denk daarbij aan overlijden, scheiden of werkloosheid. 

Het is eenvoudig om te denken: “Ik heb toch overwaarde in mijn huidige woning en dus is het zeker goed om te verhuizen. Ik cash een paar ton en krijg vervolgens een lager risicotarief op mijn hypotheek, geld om een verbouwing te doen en een grotere woning.” 

Nog even verder sparen

Als deze woning bij je lange termijn financiële en familie situatie past is dat zeker een goed idee. Is dat niet zo, dan zou ik nog even verder sparen en voor de woning gaan die bij je past. Zeker als je een huurwoning hebt. Waarom zeg ik dat? 

Neem de volgende situatie. Een doorstromer verkoopt zijn huis in Eindhoven met een overwaarde van 2 ton. Vervolgens wordt een woning van een miljoen gekocht tegen maximale financiering. Stel, één van de twee overlijdt terwijl de huizenprijzen zijn gedaald. Je moet dan de woning verkopen omdat je de lasten niet kan dragen en de gehele overwaarde is verdampt. 

Veel belangrijker dan het slimste instapmoment

Ik vind zelf dat je het huis waarin je woont niet moet zien als een investering, maar als een thuis. Mocht je dat toch willen, dan is de eerste regel van investeren: voorkom dat je een gedwongen verkoper bent als markten tegenzitten. Dat is veel belangrijker dan het slimste instapmoment te timen. 

Juist als adviseur speelt u een essentiële rol in het behoeden van klanten voor een gedwongen verkoop door het hebben van een degelijk advies gesprek. En zo bent u ook stiekem een beetje beleggingsadviseur. 
 


Lees ook
"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"
Dat ene advies

"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Bas van Hoorn vertelt over dat ene advies…

Hoe kijkt het buitenland aan tegen de Nederlandse hypotheekmarkt?
Over de grens

Hoe kijkt het buitenland aan tegen de Nederlandse hypotheekmarkt?

De afgelopen weken hebben we de hypotheekmarkten in een aantal andere landen belicht. In deze laatste aflevering bekijken we de Nederlandse hypotheekmarkt, maar dan vanuit buitenlands perspectief.

Dít doen ze anders op de Zwitserse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Zwitserse hypotheekmarkt

De Zwitserse hypotheek- en woningmarkt ziet er heel anders uit dan de Nederlandse. Zo is de hypotheekadviesbranche heel klein, bezitten weinig mensen een eigen woning, kan er niet boetevrij worden afgelost en bestaan Zwitserse hypotheken uit twee delen.

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt

Net als de Nederlandse hypotheekmarkt heeft de Amerikaanse hypotheekmarkt momenteel veel last van de stijgende rente. In de VS is de stijging van de hypotheekrente zelfs nog veel groter. Daarnaast worden potentiële huizenkopers in de VS streng getoetst. Aan de hand van een ‘credit check’ wordt beoordeeld of zij kredietwaardig zijn.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.