Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?

12 april 2021 Leestijd ± 2minuten
Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?

Bijna een derde van de huizenkopers brengt tegenwoordig een bod uit zonder voorbehoud van financiering, constateert commercieel directeur van MUNT Hypotheken Chris Oosterling. Is dat een goede ontwikkeling?

“Consumenten nemen een hoop risico als ze geen goed vooronderzoek hebben gedaan”, stelt Oosterling. “Als ze een bod doen op een huis zonder voorbehoud van financiering en ze krijgen de hypotheek niet rond, dan kunnen ze een boete van 10% van de koopsom aan hun broek krijgen. Dat gaat om echt forse bedragen, daar maken we ons wel zorgen om.”

De woningmarkt is overspannen, ziet Oosterling. “Het is dan ook goed te begrijpen dat steeds meer mensen een bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering. Wie nu biedt mét voorbehoud, ziet zijn kansen direct enorm slinken. Een bod wordt nou eenmaal veel vaker geaccepteerd zónder voorbehoud. Daardoor nemen consumenten nu soms onverantwoorde risico’s.”

De hypotheekadviseur kan in deze echt een toegevoegde waarde bieden, meent Oosterling. “Zij kunnen de mogelijkheden goed doorrekenen en klanten op de risico’s wijzen, zodat klanten goed beslagen ten ijs komen. Ze moeten alleen een bod uitbrengen zonder financieringsvoorbehoud als ze volledig zeker zijn van hun zaak.” Hypotheekadviseurs brengen in kaart wat kan en welke zekerheden er zijn. “Dan kunnen klanten een veiligheidsmarge aanhouden als ze op huizen willen bieden zonder voorbehoud, zodat ze zeker weten dat een hypotheekaanvraag geaccepteerd wordt.”

“Overigens moeten kopers ook niet vergeten dat er lijken uit de kast kunnen komen na een bouwkundige keuring. Dus wees ook daar voorzichtig mee!”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

1,6 miljoen ‘zombiebanen’ verdwijnen, daar zitten ook hypotheekadviseurs tussen

16 april 2021 In Nederland komen 1, 6 miljoen banen onder druk te ...

Stijging woningprijzen 15% ‘ongekend’

15 april 2021 De woningprijzen lagen afgelopen kwartaal vijftien procent hoger dan een ...

Zijn hindernissen wel zo hoog voor zzp’ers?

15 april 2021 Zzp’ers stuiten op hindernis na hindernis bij het aanvragen van ...

Hoe groot is het risico van bieden zonder voorbehoud in deze markt?

23 juni 2021 Huizenprijzen stijgen harder dan ooit en de vraag naar woningen ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.