Invulling van de zorgplicht: “Ik zou het liefst iedereen een verjaardagskaartje sturen”

03 maart 2023 Leestijd ± 2minuten
Invulling van de zorgplicht: “Ik zou het liefst iedereen een verjaardagskaartje sturen”

Elke week bespreken we aan de hand van een aantal stellingen het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Margreet Modderman van Hypotheek Visie Meppel over de zorgplicht, het woningcontingent en regulering van buitenlandse studenten.

Na het afsluiten van een hypotheek hoort de helft van de consumenten nooit meer wat van hun adviseur, zo stelt Vereniging Eigen Huis. Stelling: Consumenten moeten beter worden voorgelicht over wat onder de zorgplicht valt. 

“Wij hebben standaard een deel van het adviesrapport aan de zorgplicht gewijd en maken dat ook altijd duidelijk. Die voorlichting is er dus voldoende. Het voordeel van een franchiseorganisatie is bovendien dat er bij elke verandering automatisch een mail uit gaat. 

Daarnaast wil ik méér doen dan de wettelijke zorgplicht. Dat je iemand belt hoe het met iemand gaat en of er veranderingen zijn in diens leven. Persoonlijke aandacht gaat verder dan zorgplicht. Maar iedereen heeft het enorm druk gehad en wij hebben het nog steeds erg druk. Ik zou het liefst al mijn klanten ook een verjaardagskaartje willen sturen. In de praktijk schiet dat er helaas wel in.”

Sommige gemeenten kunnen meer woningen bouwen dan dat ze mogen van provincies. Stelling: Provincies moeten gemeenten die meer kunnen bouwen dan ze is toegewezen, de ruimte bieden. 

“Daar ben ik het mee eens. Het is belangrijk dat de provincie de gemeente iets toewijst, omdat we anders niet verder komen. Maar ik vind dat de gemeente in dit geval de zeggenschap mag hebben over haar eigen grond. Als de gemeente kan beredeneren waarom het afwijkt van het beleid van de provincie en de bevolking daar achter staat, moet de provincie daar goed naar luisteren. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met leegloop in kleinere dorpen en die leegloop voorkomen kan worden door extra huizen te bouwen.” 

Sommige politici pleiten voor een rem op het aantal buitenlandse studenten om de druk op de woningmarkt te beperken. Stelling: Alle middelen zijn toegestaan om de druk op de woningmarkt te verkleinen.    

“In de huidige woningmarkt vind ik het eerlijker als een Nederlandse student voorrang krijgt op een buitenlandse student. Juist de mensen die hier komen studeren hebben over het algemeen een hoger budget en meer mogelijkheden dan veel Nederlandse studenten. Als een buitenlandse student een paar honderd euro meer biedt voor een woning dan een Nederlandse student, dan snap ik dat een verhuurder op de vrije markt dat aanneemt. Maar ik vind dat een Nederlandse student de kans moet hebben om in de buurt van zijn studie te wonen.” 


Lees ook
Honderd klanten aanschrijven levert zeker acht betaalde adviesgesprekken op
Column

Honderd klanten aanschrijven levert zeker acht betaalde adviesgesprekken op

Op hypotheekevents wordt telkens uitgebreid gesproken over de ‘noodzaak’ om over data te beschikken voordat je actief beheer kunt uitvoeren. Maar is dat werkelijk nodig? De ervaring leert van niet. 

Wat doet verduurzaming met de waarde van je woning?
Column

Wat doet verduurzaming met de waarde van je woning?

Je hebt ze ongetwijfeld gesproken: klanten die nadenken over verduurzaming. Is het voor klanten op leeftijd nog wel slim om extra kosten te maken? Een rekenvoorbeeld.

Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?
Column

Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?

Tegenover mij zit een power-koppel: hij een uit de Hollandse klei getrokken adonis en zij een Zuid-Amerikaanse ravissante zwartharige schoonheid. Ze hebben een woning gekocht en de afgesproken passeerdatum is over drie weken.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.