Inflatie, wat merk ik daarvan als adviseur?

23 augustus 2023 Leestijd ± 2minuten
Inflatie, wat merk ik daarvan als adviseur?

De gevolgen van inflatie zien we overal terug. Zo is de economische groei op dit moment 8,6%, maar gecorrigeerd voor inflatie zitten we inmiddels in een milde recessie. Er is dus meer omgezet in de economie, maar dit komt vooral door het feit dat alles duurder is geworden. Dat zet de economische groei van Nederland in een ander perspectief.

Ook als adviseur krijg je op de één of andere manier te maken met inflatie, al is het alleen maar dat inflatie ook impact heeft op de manier waarop gekeken kan worden naar huisprijsontwikkelingen en een hypotheekaanvraag. Zo zou je de daling van de huizenprijzen met 5,5% af moeten zetten tegen een inflatie cijfers (op dit moment 4.6%), en kom je tot de conclusie dat huizen in verhouding tot andere producten meer dan 10% in waarde zijn gedaald.

Het grote voordeel van de huidige krappe arbeidsmarkt is echter dat inkomens met inflatie (gedeeltelijk) meestijgen. In het eerste kwartaal van 2023 zijn de cao-lonen met 5,0 procent toegenomen. Dit betekent dat er meer geleend kan worden en dat is bevorderlijk voor de activiteit op de huizenmarkt. Daar staat tegenover dat het NIBUD bij het vaststellen van de financieringsnormen kijkt naar het gemiddelde prijsniveau over de laatste 4 jaar. De normen zullen dus in 2024 naar verwachting worden aangescherpt door een stijging van de prijzen in 2023. Kortom, het is mogelijk slim om in december nog een hypotheekaanvraag te doen. 

Hogere hypotheekrente

Hogere inflatie betekent ook een hogere hypotheekrente. Dat klinkt misschien krom, maar als je rente op een belegging krijgt van bijvoorbeeld 3,5 procent, dan gaat je koopkracht met de huidige inflatie er na rente nog steeds op achteruit. De rente zou minimaal (volgens de theorie) gelijk moeten zijn aan de inflatie om het interessant te maken vanuit een beleggingsperspectief om geld te lenen. Bij een voortzetting van de hogere inflatie is dus ook te verwachten dat de hypotheekrente hoog blijft. 

Om de afwegingen compleet te maken, is kopen op de korte termijn voor sommige huizenkopers slim omdat een eventuele verbouwing snel duurder kan worden. Daar staat tegenover dat de economie op dit moment fragieler is en salarissen de laatste tijd veel stijgen. Wachten heeft dus voor- en nadelen.  

Inflatie raakt de huizenmarkt en -kopers op vele fronten. In het adviseren van huizenkopers is het daarom verstandig de gevolgen van inflatie mee te nemen.   
 


Lees ook
Buitenlandse rentes: beleid ECB zwaar onder vuur in Italië
Over de grens

Buitenlandse rentes: beleid ECB zwaar onder vuur in Italië

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Italië maakt de politiek zich druk over de hypotheekrentes - al speelt de hoge staatsschuld ook een rol.

Vijftigplussers kiezen massaal voor aflossingsvrij: “Zelf van genieten”

Vijftigplussers kiezen massaal voor aflossingsvrij: “Zelf van genieten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Charlene Backx van Veldsink van der Kolk over stijgende lonen, stijgende prijzen en de aflossingsvrije hypotheek. 

Buitenlandse rentes: bijna geen verkoopbordjes meer in de VS

Buitenlandse rentes: bijna geen verkoopbordjes meer in de VS

Hoe reageren de hypotheekmarkten in andere landen op de gestegen rente? In de Verenigde Staten is de huizenmarkt nagenoeg op slot gegaan.

Buitenlandse rentes: Spaanse huizen naar Nederlanders en Belgen
Over de grens

Buitenlandse rentes: Spaanse huizen naar Nederlanders en Belgen

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Spanje haken de Spaanse huizenkopers op het moment af, maar slaan Nederlanders en Belgen juist toe.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.