Inflatie: blijven hypotheken betaalbaar?

14 maart 2022 Leestijd ± 2minuten
Inflatie: blijven hypotheken betaalbaar?

Komt er een golf van wanbetalingen aan omdat de inflatie zo hoog is? De afgelopen weken is de wereld op zijn kop gezet door de oorlog in de Oekraïne en de aanhoudende stijging van de energieprijzen. 

Eind februari was het antwoord nog geweest dat de gevolgen van hogere energiekosten meevallen en dat de inflatie de laatste jaren erg laag is geweest. Het zou dus wennen zijn, maar de problemen zouden goed te hanteren zijn.

De gevolgen van de oorlog zijn op dit moment echter nog moeilijk in te schatten. Dit komt met name doordat de duur van de oorlog, en daarmee de hogere energieprijzen, gaat bepalen hoe groot de gevolgen voor de bredere economie zijn. Een tijdelijke stijging kan vaak goed opgevangen worden, maar als deze prijzen lang hoog blijven zal dit gevolgen hebben voor prijzen in de winkels. productie- en transportkosten zijn dan bijvoorbeeld veel hoger en dat moet uiteindelijk worden doorberekend aan de consument. 

Recordaanvragen voor bouwdepots 

Het positieve van de hogere energieprijzen is dat bedrijven én particulieren gaan nadenken over hun energieverbruik. De aanvragen voor bouwdepots voor energiebesparende maatregelen zijn nog nooit zo hoog geweest, dus dat is absoluut een mooie stap richting een duurzamere toekomst. 

Maar stel, de hogere energieprijzen houden langer aan en we belanden in een gevreesde recessie. Wat betekent dat dan voor een gemiddelde Nederlandse hypotheek? 

Stress goed doorstaan

In de periode 2008-2010 heeft de Nederlandse hypotheken markt flinke stress moeten ondervinden, maar deze heeft de markt uiteindelijk goed doorstaan. De huidige hypotheken zijn verstrekt tegen betere verstrekkingsnormen, bijvoorbeeld door de gedragscode en strengere fiscale voorwaarden. 

Natuurlijk stonden de kranten afgelopen jaren vol van schrijnende verhalen over starters die geen woning kunnen kopen, aan de andere kant zorgen de NIBUD-normen en de gedragscode ervoor dat overkreditering zo veel mogelijk wordt beperkt. Hierdoor hebben huishoudens nu ruim voldoende buffers om hogere kosten en/of een tijdelijke terugval in inkomen op te vangen.

We staan er beter voor dan in 2008

Daarnaast zijn de rentelasten en achterstanden op dit moment historisch laag. In vergelijking met de periode in 2008 staan we er dus veel beter voor. Nederlandse hypotheken kunnen dus wel tegen een stootje. Gelukkig maar! 

Evelien van Hilten is hoofd portfoliomanagement bij DMFCO, de asset manager achter MUNT Hypotheken.

 


Lees ook
Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij
Trends

Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij

Sommige ouderen beschikken over een flink vermogen, maar dat zit vaak vast in hun huis. Om dit toch te verzilveren, bestaat er de ‘opeethypotheek’. Hiermee kunnen ouderen de overwaarde van hun huis verzilveren, zonder dat ze hoeven te verhuizen. Maar welke voor- en nadelen kleven er aan de opeethypotheek?

“Ik heb door heel wat deuren en plafonds moeten beuken”
Adviseur van de maand

“Ik heb door heel wat deuren en plafonds moeten beuken”

Klanten die een afspraak willen maken, kunnen die op haar website zelf inplannen. Ulrike Geerlings van Appels Financieel Advies heeft zoveel mogelijk geautomatiseerd. Daardoor houdt ze meer tijd over om zich te onderscheiden waar ze goed in is. Met ruim drie decennia ervaring in de financiële sector weet ze precies wat dat is: verbinding maken met haar klanten en uitgebreid de tijd nemen voor een holistisch financieel advies.

Brondata steeds meer omarmd, maar niet zonder slag of stoot

Brondata steeds meer omarmd, maar niet zonder slag of stoot

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Mark Agterberg van Van der Veen Financieel Advies zien voor- en nadelen van het groeiende gebruik van brondata: “Sommige informatie is verouderd en het onderzoek is best invasief.”

Advies geven in een crisisgebied: “Steun is belangrijker dan een paar euro’s”

Advies geven in een crisisgebied: “Steun is belangrijker dan een paar euro’s”

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. Jos Thewissen werkt onder meer als hypotheekadviseur in de omgeving van Maastricht, dat in de zomer van 2021 door overstromingen onder water stond.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.