“Ik leef heel erg in het hier en nu, lastig dus om mijn aandacht te trekken voor de financiële planning”

17 december 2019 Leestijd ± 3minuten
“Ik leef heel erg in het hier en nu, lastig dus om mijn aandacht te trekken voor de financiële planning”

In de serie ‘Mijn eerste huis’ praten kleurrijke Nederlanders over de aanschaf van hun eerste koophuis. Deze week vertelt Thera Gerritsen, Chief Commercial Officer van Stater, over haar eerste hypotheek waarbij ze achteraf niet echt een idee had waar ze aan begon.

Tags

Hoe alles uiteindelijk toch nog (meer dan) goed is gekomen met haar koophuizen en hypotheken vertelt Gerritsen graag.

Waar en wanneer kocht u uw eerste huis?

Dat was bijna twintig jaar geleden in Groningen. Mijn partner en ik waren afgestudeerd en we waren net begonnen aan onze eerste baan. We wilden graag weg uit het flatje dat we huurden. Het liefst naar een huis waar we weinig omkijken naar hadden. Kopen was destijds eigenlijk de meest logische optie.

Het klinkt ook als een hele verstandige financiële beslissing op jonge leeftijd?

Ja, maar achteraf had ik denk ik niet echt een goed idee waar ik aan begon. Laat ik dat even toelichten. Mijn partner en ik vonden kopen een goed idee, omdat we ons geld dan staken in een huis dat ‘steeds meer van onszelf werd’. Dat snapte ik heus wel. Ik heb me destijds alleen niet echt verdiept in de hypotheek. Ik werkte bij de ABN-Amro en kon in die tijd nog een werknemerskorting krijgen. Eigenlijk had ik er alle vertrouwen in dat mijn collega dan ook wel de beste hypotheek voor ons zou regelen. We hebben zeker geen slechte hypotheek gekregen hoor, maar ik had me er wel beter in kunnen verdiepen.

Wat heeft u geleerd van deze eerste hypotheek?

Nou ja, dat ik me bij de financiële planning wel iets beter kan oriënteren. Soms hoor je verhalen over mensen die verbaasd zijn dat ze hun hypotheekschuld moeten aflossen in dertig jaar. Misschien was ik me daar bij mijn eerste hypotheek ook niet zo van bewust.

En sindsdien heeft u zich altijd goed verdiept in uw financiële planning?

Ik adviseer iedereen, inclusief mezelf, dat ze zich goed moeten oriënteren voor hun financiële planning. Aan de andere kant vind ik het wel heel lastig om me bezig te houden met mijn eigen financiële (lange termijn) planning. Ik leef heel erg in het hier en nu. 

Hoe moeten hypotheekadviseurs met mensen als u omgaan?

Als ik direct goed word geïnformeerd, dan ben ik om. Maar, als ik constant word lastig gevallen dan heb ik er geen zin in. Ik wil best één keer goed mijn huiswerk doen. Zeker als iemand me laat zien wat de feitelijke consequenties zijn op de lange termijn. 

Hoe is het eigenlijk afgelopen met dat eerste huis?

Heel goed, ik verhuis deze week naar mijn derde koophuis. De eerste twee heb ik beide met winst verkocht. Dus, ook al was ik in eerste instantie niet echt bezig met die hypotheek, we hebben wel een goede keuze gemaakt in huizen en het moment van verkopen.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Hier krijgt u misschien wel het meest vrouwelijke hypotheekadvies van Nederland

19 februari 2020 Bij het kantoor van de hypotheekadviseur van de maand februari ...

Deze hypotheekadviseur maakt er een sport van om zijn tarief te verlagen

16 januari 2020 Marco Anjema is de eerste hypotheekadviseur van de maand in ...

Deze hypotheek leek kansloos, maar pakte in de praktijk enorm goed uit

11 september 2019 In de serie ‘Mijn eerste huis’ praten kleurrijke Nederlanders over ...

Leukste verhalen van 5 jaar MUNT

24 oktober 2019 Wat hebben we een boel met elkaar meegemaakt de afgelopen ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.