“Ik hielp mijn ouders hun hypotheek pensioenproof te maken”

02 mei 2022 Leestijd ± 2minuten
“Ik hielp mijn ouders hun hypotheek pensioenproof te maken”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Jantien Schipper vertelt over dat ene advies…

“Het traject dat mij het meeste bijstaat is dat ik mijn ouders heb geholpen om hun hypotheek pensioenproof te maken. En dat niet alleen, want onderdeel van het oversluiten van hun hypotheek was het verduurzamen van hun jaren dertig woning. Ook is deze meteen levensbestendig gemaakt, zodat ze bijvoorbeeld in de badkamer de douche kunnen in- en uitlopen.”

“Dat mijn familie €200 per maand minder ging betalen, gaf echt rust. Ik weet nu dat bij het eventueel wegvallen van één van mijn ouders de woning betaalbaar zal blijven. Mijn vader is overigens na dit hypotheektraject ziek geworden. Gelukkig is hij weer hersteld, maar dat de hypotheek goed geregeld was, was juist tijdens zijn ziekte een zegen.” 
“Ze dachten eerst dat het op hun leeftijd niet meer mogelijk was om een hypotheek over te sluiten. Dat hoor ik wel vaker. Maar als aan de inkomenseis - wat ook pensioen mag zijn - is voldaan, komt iedere volwassene voor een hypotheek in aanmerking.”

 

Probleem van stukken aanleveren

“Het ingewikkelde is dat je tijdens zo’n traject opeens met je familie zakelijk moet praten. Dan zie je ook dat het probleem van stukken aanleveren in het online dossier lastig is voor wat oudere mensen. Je moet dan echt even gaan zitten om uit te leggen wat ze moeten doen. De hypotheekaanvraag zelf verliep juist vrij soepel. Mooi dat mijn eigen familie ook een keer zag hoe ik mijn werk doe.”

“Denk niet dat mensen op een latere leeftijd de stap naar verduurzaming niet kunnen zetten. Dat advies wil ik adviseurs meegeven. Een groot voordeel was in dit geval dat de hypotheek met 30 jaar is verlengd. Soms moeten mensen op een 80ste aan de gang met het oversluiten van hun hypotheek of zelfs hun aflossingsvrije deel ophoesten. Mijn vader kan nu 107 worden voor de hypotheek afloopt.”

“Ik heb zelf van deze case geleerd dat ik iets meer geduld moet hebben. Bovendien heeft dit dossier mij rust gegeven, want voor mijn ouders is alles nu goed geregeld.” 

Jantien Schipper is hypotheekadviseur bij Viisi Hypotheken.


Lees ook
Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Het huwelijk tussen inflatie en rentes staat op de tocht: "Minder hecht vervlochten"
Opinie

Het huwelijk tussen inflatie en rentes staat op de tocht: "Minder hecht vervlochten"

De inflatie in Nederland bedroeg in november 5,2%. Daarmee bereikte de inflatie het hoogste peil in veertig jaar, zo maakte het CBS vorige week bekend. Wat betekent dit voor de huizen- en hypotheekmarkt? “Inflatie vermindert de relatieve waarde van de meeste producten en diensten. Dus ook van hypotheken,” zegt Eelco Habets, country manager van spaarplatform Raisin.nl.

Miljoenenwoningen: 'Ik zie een rem op overbiedingen'

Miljoenenwoningen: 'Ik zie een rem op overbiedingen'

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Mieke Pannekoek van Finzie Boxmeer en Marco Vonk van Kuipers & Claassen Amsterdam bespreken onder meer de exponentiële groei van miljoenenwoningen: “De overheid moet anticyclisch beleid voeren.”

“Het beste voor hebben met de klant? Dat wordt vaak geroepen maar zelden gedaan”

“Het beste voor hebben met de klant? Dat wordt vaak geroepen maar zelden gedaan”

Als nieuwe commercieel directeur van MUNT Hypotheken is Paul Teutscher zich van één ding bewust: het hypotheekproces is altijd voor verbetering vatbaar. “De communicatie kan altijd beter net als het eenvoudiger maken van stukken. We willen frustraties wegnemen bij zowel consumenten, adviseurs en onze serviceproviders. En dat lukt ons zeker niet altijd, we blijven leren.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.