“Iedereen kan een hypotheek krijgen, niet iedereen kan in een kasteel wonen”

Adviseur van de Maand Pedro Oosthoek over transparantie, maatwerk en beloning
19 september 2022 Leestijd ± 3minuten
“Iedereen kan een hypotheek krijgen, niet iedereen kan in een kasteel wonen”

Met een goede dertig jaar ervaring heeft Pedro Oosthoek, eigenaar van de Hypotheekshop in Etten-Leur, het intermediairsvak stevig zien veranderen. “De boeven zijn we gelukkig kwijt.”

Laatst was Oosthoek op bezoek bij een Belgische collega om te spreken over een mogelijke samenwerking. Oosthoek’s neef, die sinds een paar jaar bij hem in de zaak werkt, was verbaasd over hoe het er bij onze zuiderburen aan toegaat. “Daar werken ze nog steeds op provisiebasis. Geen adviesrapporten, geen zorgplicht, maar zoveel mogelijk producten aan de man brengen. Mijn neef zei terecht dat hij nu nog meer waardering heeft voor de Nederlandse adviessector.”
 
“Bij ons gaat het eerlijker en transparanter aan toe. Natuurlijk, voordat het provisieverbod van kracht werd in 2013 werkten we in Nederland net zo. In België is er niets veranderd, maar bij ons zijn alle ‘boeven’ gelukkig uit het intermediairsvak gevallen.” 

Andere aspecten 

Oosthoek begon in 1990 in de verzekeringen en werkte onder meer bij de Rabobank en de Amersfoortse. In 1996 trad hij toe tot een intermediairskantoor in Bergschenhoek, waar hij onder andere verantwoordelijk werd voor hypotheken. “Toen merkte ik hoe leuk het hypotheekvak is omdat er zoveel andere aspecten zoals verzekeringen en pensioenen bij komen kijken.”
 
“Wat ik fijn vind aan ons vak, is dat klanten echt waardering hebben voor de producten die je aan ze koppelt. Soms is dat pas veel later. Ik heb twee klanten die erg veel last hebben van long covid en daardoor niet meer kunnen werken. Die zijn nu dolgelukkig dat ze een paar jaar geleden bij het afsluiten van hun hypotheek ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten. Daardoor krijgen ze elk zo’n netto €700 per maand, waardoor ze in hun woning kunnen blijven wonen.”

 

Meerwaarde  

Het bewijst maar, zo stelt Oosthoek, dat je als adviseur echt een meerwaarde hebt. “Door goed uit te leggen wat de gevolgen zijn als je ziek wordt, geen werk meer hebt of komt te overlijden, kun je veel leed besparen. Natuurlijk, sommige klanten denken dan: ‘Mooi verhaal, maar een verzekering kost te veel geld.’ Door voor te rekenen wat de netto bedragen zijn die worden uitgekeerd, maak je de functie van die verzekeringsproducten duidelijk. Dan maken mensen beter overwogen keuzes.” 

Maatwerk gaat niet samen met strikte regels 

Er zijn drie zaken in de hypotheeksector die Oosthoek graag zou willen veranderen. “De AFM wil dat banken strikte regels hanteren voor maatwerk, maar dat kan helemaal niet. Als ik bij een geldverstrekker een acceptant aan de lijn krijg met tientallen jaren kennis en ervaring, dan komen we samen tot een veel betere oplossing dan wanneer ik iemand spreek die net uit de schoolbanken stapt en alleen maar een lijstje afvinkt. Aan beide kanten van de lijn moet er iemand zijn met goede kennis van de materie. Bij de AFM werken hele slimme mensen met een duidelijke visie, maar erg praktijkgericht zijn ze niet: maatwerk gaat per definitie niet samen met strikte regels.”

Continuïteit 

Een ander punt dat Oosthoek wil aanpakken, is de betaling voor zijn werkzaamheden. Voor een hypotheekadvies rekent Oosthoek nu €2900. Hij zou een klant liever direct €1000 rekenen en dan maandelijks €25 gedurende de looptijd, waarbij een klant zoveel vragen mag stellen als hij wil. 
“Uiteraard moet die €25 per maand dan wel afdwingbaar zijn. Deze constructie zou in theorie nu wel kunnen, maar de AFM beschouwt een contract dat langer dan 24 maanden loopt als een krediet - daarvoor moet je dan weer een aparte inventarisatie maken en dat is het niet waard. Als dat verandert, creëer je continuïteit bij de klant én bij de adviseur.”

Bankgarantie

Als derde punt pleit Oosthoek ervoor dat er meer transparantie komt over bankgarantietarieven. “Die kunnen bij sommige verstrekkers oplopen tot €1000, terwijl het bij anderen voor de helft of zelfs gratis kan. Dat is echt een uitwas. Iedereen mag wat verdienen, maar het moet wel reëel blijven.”


Lees ook
Meeverhuizen van de rente
Column

Meeverhuizen van de rente

Een hypotheek afsluiten lijkt voor bepaalde consumenten soms zo simpel. Ze doen dat het liefst online want dat scheelt in de kosten. Een partij uitzoeken met de laagste rente, annuïteit of lineair en 20 of 30 jaar vast. Hoe moeilijk kan het zijn? 

Gaan de huizenprijzen dalen in 2023? “Er zal geen crash komen”

Gaan de huizenprijzen dalen in 2023? “Er zal geen crash komen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week vertelt Hans Stroosma van BTER Financieel onder meer over de mogelijke daling van de huizenprijzen in 2023. “Door het blijvende woningtekort zal er geen crash komen.”

De week van Prinsjesdag: “Er gaat niet zoveel veranderen in de woningmarkt”

De week van Prinsjesdag: “Er gaat niet zoveel veranderen in de woningmarkt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week vertelt Arco Kleimeer van GeldXpert onder meer over Prinsjesdag. “Hopelijk investeren gemeenten vooral in huishoudens met slechte labels.”

Jeroen Oversteegen: “Slechte energiescore? Lagere hypotheek!”
De Koplopers

Jeroen Oversteegen: “Slechte energiescore? Lagere hypotheek!”

Voor huizen met een slechte energiescore van C of hoger, mag 10 procent minder worden geleend. Energiescore G levert zelfs een beperking op van 20 procent. Daarvoor pleit Jeroen Oversteegen, directeur van de Nationale Hypotheekbond. “Het is bizar dat een woning met energielabel G op dezelfde wijze gefinancierd mag worden als een woning met label A”, meent Oversteegen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.