Minder hypotheken voor alleenstaanden en eenverdieners

29 juni 2022 Leestijd ± 2minuten
Minder hypotheken voor alleenstaanden en eenverdieners

In de afgelopen vijf jaar is het aantal hypotheken voor alleenstaanden aanzienlijk geslonken. Dat blijkt uit een inventarisatie door MUNT Hypotheken in de eigen portefeuille. Waar in 2017 nog één op de drie hypotheken werd afgesloten door een alleenstaande, is dat in 2022 nog maar 25 procent. De geldverstrekker ziet dat aanvragen twintig procent vaker worden gedaan door tweeverdieners. Het onderstreept andermaal de lastige situatie van alleenstaanden en eenverdieners op de woningmarkt. 

In Amsterdam is het aantal aanvragen door alleenstaanden de afgelopen vijf jaar nog sterker gedaald: van veertig naar zeventien procent. “Met een modaal inkomen is het in de Randstad als eenverdiener bijna onmogelijk om een woning aan te kopen”, aldus Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken. In veel steden in de provincies Utrecht en Noord-Holland kom je als single met een modaal inkomen slechts in aanmerking voor minder dan één procent van het huidige woonaanbod. Hensbergen: “Het is waarschijnlijk daarom dat mensen uitwijken naar Zeeland, Groningen of bijvoorbeeld Friesland.”

In Overijssel en Flevoland wordt één op de vijf hypotheken verstrekt aan een eenverdiener. In het noorden ziet MUNT Hypotheken nog wel veel aanvragen van eenverdieners: in Friesland is het aantal de afgelopen jaren gestegen, terwijl Groningen altijd al populair was onder eenverdieners. In Zeeland is de verhouding één op drie.

Verschil in vierkante meters

Eenverdieners moeten voor een koopwoning niet alleen uitwijken, ze leveren ook in wat betreft het woonoppervlak. Alleenverdieners hebben volgens interne cijfers van MUNT Hypotheken gemiddeld dertig vierkante meter minder per huishouden: 115 tegenover 145m2. Het is daarmee een vergelijkbaar verschil met het woonoppervlak van starters (110m2) en niet-starters (140m2). 

Starters nemen vaker aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek heeft vooral onder starters aan populariteit gewonnen. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal verstrekte aflossingsvrije hypotheken van 13 naar 28 procent voor mensen onder de 35 jaar. 

Hensbergen: “Het krappe aanbod in combinatie met huizenprijzen die de afgelopen jaren flink zijn toegenomen maakt dat starters meer moeten lenen. Met aflossingsvrij kan een koper relatief meer lenen, zonder dat de maandlasten enorm zijn. Wij zijn daarbij van mening dat de consument samen met de hypotheekadviseur een verstandig besluit kan nemen of dit verantwoord is.”
 


Lees ook
Dít doen ze anders op de Duitse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Duitse hypotheekmarkt

Waarin verschilt de Duitse hypotheekmarkt met die van de Nederlandse? Een zeer belangrijk verschil is de aanwezigheid van de Bauspar-hypotheek bij onze oosterburen. Deze hypotheekvorm komt in Nederland niet van grond, maar is in Duitsland onverminderd populair.

De huizenmarkt als composthoop
Column

De huizenmarkt als composthoop

Waar het normaalgesproken rustiger wordt op de huizenmarkt tijdens de zomervakantie, zal het nu drukker worden. Wat gaf me dat inzicht? De composthoop.

Duurhuurders-pilot geen succes: “De verstrekker vindt altijd een reden niet te financieren”

Duurhuurders-pilot geen succes: “De verstrekker vindt altijd een reden niet te financieren”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Frank Calis van Hypotheco en Mark Agterberg van Van der Veen Financieel Advies bespreken onder meer de keuze tussen een persoonlijke lening of de hypotheek ophogen: “Klanten kijken vaker naar de maandlasten dan het totaal.”

Het was nog nooit zo druk, maar de markt stabiliseert

Het was nog nooit zo druk, maar de markt stabiliseert

Nog nooit was het zo druk bij hypotheekadviseurs als de afgelopen maanden. Ruim twee op de drie hypotheekadviseurs heeft een absolute piekperiode achter de rug, zo blijkt uit een poll op deze site.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.