Hypotheken en pensioenen, een match made in heaven?

03 februari 2022 Leestijd ± 2minuten
Hypotheken en pensioenen, een match made in heaven?

Pensioenlab is een denktank van jongeren voor de pensioensector. Drie jaar geleden heb ik binnen deze denktank gekeken naar een nieuw product waarbij hypotheken en pensioenen aan elkaar worden gekoppeld. Er waren hoge verwachtingen: dit was dé oplossing voor jonge starters om toch een woning te kopen.

Starters hebben veel geld vast zitten in hun pensioenpot. Als deze pot beschikbaar zou komen om een woning te kopen, is dat een duidelijke win-win. 

Helaas is dit initiatief een stille dood gestorven. Met excel sheets voor de neus, kwamen de pensioen- en hypotheek specialisten in de denktank snel tot de conclusie dat er te veel nadelen kleven aan dit idee om het verder te nemen.

Ten eerste hebben starters juist nog weinig geld in hun pensioenpot. Daarbij veroorzaakt het opnemen van geld op jonge leeftijd ook een groot pensioengat, omdat veel jaren aan essentieel rendement wordt misgelopen. Alsof dit niet genoeg was, was er geen sluitende oplossing te vinden voor een situatie waarin de hypotheekgever door betalingsproblemen zijn huis moet verkopen met een verlies. Wordt dit vergoed uit de pensioenpot? Dan is er misschien geen probleem op korte termijn, maar mogelijk wel een armoedeval op pensioendatum. 

Zijn pensioenfondsen en hypotheken dan wel een goede match? 

De meeste pensioenfondsen beleggen rond de 5-10% van hun vermogen in hypotheken omdat zij het een fijne belegging vinden. Niet alleen omdat ze bijdragen aan de Nederlandse economie, maar ook omdat hypotheken en de verplichtingen van pensioenfondsen op eenzelfde manier reageren op de risicovrije rente.

Dit vermindert de kans op korten voor een pensioenfonds. Daarnaast is het rendement op hypotheken hoger dan andere beleggingen met een gelijkaardig rente profiel, zoals Duitse staatsobligaties. En als laatste kers op de taart zijn hypotheken als belegging positief afwijkend. Het zijn namelijk leningen aan privépersonen en deze gedragen zich in crisistijd op een andere manier dan leningen aan grote bedrijven of overheden. Dit levert dus veel diversificatievoordeel op.  

Ondanks dat een directe koppeling tussen hypotheken en pensioenen lastig blijkt, zijn hypotheken als belegging een hele mooie combinatie met pensioenen! Een match made in heaven. 

Evelien van Hilten is hoofd portfoliomanagement bij DMFCO, de asset manager achter MUNT Hypotheken.


Lees ook
“Hypotheken zijn nu eenmaal mijn grote liefde”
Adviseur van de maand

“Hypotheken zijn nu eenmaal mijn grote liefde”

Na twintig jaar bij de hypotheekshop dacht Perry Brouwer dat het tijd werd voor een carrièreswitch. Na een zeer kortstondig uitstapje als zorgbemiddelaar bleek niets minder waar: “Hypotheken zijn nu eenmaal mijn grote liefde.”

Oplopende inflatie, kopen als vrienden en de vergroeningsslag

Oplopende inflatie, kopen als vrienden en de vergroeningsslag

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Niels Eriks van Bloedjes & Eriks Limmen en Maurice Cuvelier van Finzie Hoofddorp maken zich zorgen om de oplopende inflatie: "Meer mensen gaan problemen krijgen met de hypotheeklasten."

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden
Trends

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden

Veel expats kopen tegenwoordig in Nederland een huis nadat ze aanvankelijk gehuurd hebben. Dat heeft onder meer te maken met de hoge huren in de vrije sector en de goede financieringsmogelijkheden in Nederland. “Wij krijgen heel vaak expats over de vloer die een woning willen kopen”, zegt Indra Manniesing, eigenaar van makelaarskantoor Dutch Real Estate Company (DREC) in Amsterdam.

Binnen vier uur uitsluitsel met de Desktop Taxatie
Trends

Binnen vier uur uitsluitsel met de Desktop Taxatie

Op 1 juli vorig jaar werd door woningtaxatiebedrijf Calcasa de Desktop Taxatie gelanceerd. Dit is een modelmatige taxatie waarbij een expert op afstand is betrokken. Verschillende geldverstrekkers hebben de Desktop Taxatie al geaccepteerd en daar komt nu ook MUNT Hypotheken bij. “De Desktop Taxatie is voor zowel consumenten, geldverstrekkers als voor intermediairs een aanwinst”, betoogt Calcasa-directeur Tijs Pellemans.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.