Hypotheekmarkt herstelt zich: ‘Mensen hebben weer energie om de markt op te gaan’

14 april 2023 Leestijd ± 3minuten
Hypotheekmarkt herstelt zich: ‘Mensen hebben weer energie om de markt op te gaan’

De hypotheekmarkt trekt langzaam weer wat aan. Dit is te danken aan de wat lagere rente van de laatste tijd en de prijzen die aan het afnemen zijn. “De markt komt weer op gang”, zegt Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop in Haarlem Centrum.

2022 was een slecht jaar voor de hypotheekmarkt, zo bleek uit cijfers van IG&H. De markt kromp met liefst 19%. Dit was vooral te wijten aan de stijgende rente en de onzekerheid in de markt. Dit jaar ziet het er wat positiever uit, al is de oversluitmarkt intussen wel verdwenen, stelt Biesbrouck. “Die is voorbij. Je houdt de renteverlengingen over. Mensen die kijken of ze nog wel goed bij een bank zitten. Ik constateer ook een gezonde interesse van starters in de woningmarkt. Daarmee bedoel ik starters door het hele segment heen. Niet alleen jonge starters aan de onderkant van de markt, maar ook de duurhuurder en de expat. Het gaat om mensen die al jaren een prima inkomen hebben en scheefhuren. Ze zien nu hun kans schoon, omdat de markt zich wat heeft hersteld.”

Volgens Biesbrouck heeft met name de prijscorrectie een gunstig effect gehad. “Mensen krijgen daardoor energie om de markt op te gaan. En dat merken we. Het grootste potentieel bestaat nu uit mensen die op de koopwoningmarkt starten. Ze kunnen weer onderhandelen en de rente is sinds een paar weken in een dalende trend. Dat betekent dat de markt weer op gang komt.”

Voorzichtiger

Auke Pul is hub-directeur van de Licent Groep in Epe (Gelderland) en bestrijkt daarmee een heel ander gebied dan Biesbrouck. Pul is voorzichtiger. “Ik vind het moeilijk om te zeggen of er een kentering heeft plaatsgevonden. We zagen vorig jaar een daling in de hypotheekmarkt. Maar die daling was in ons gebied minder groot dan in de meer Randstedelijke gebieden. De markt zou nu weer aantrekken, maar die trend is bij ons nog niet helemaal zichtbaar.”

Pul constateert dat in de stedelijke gebieden zowel de daling als het herstel scherper is, in vergelijking met het platteland of het buitenrandstedelijk gebied. “Een daling is daar steiler en een herstel wordt sneller opgemerkt. Dat gaat hier allemaal wat geleidelijker.” 

Toch vindt Pul het dit jaar tot nu toe niet tegenvallen. “De prijzen nemen af. Hopelijk nemen de inkomens ook weer wat toe. Dan komen vraag en aanbod weer bij elkaar. Als de hypotheekrente beteugeld wordt en de inflatie afneemt, worden de maandlasten betaalbaarder. Dan ontstaat er weer een markt.” 

Schaars aanbod

Biesbrouck geeft toe dat het aanbod op dit moment nog vrij schaars is. “Er komt weinig nieuws op de markt. Als ik de makelaars om mij heen spreek, zeker de grotere kantoren, dan hebben die toch wel een mooi portfolio. Ze gaan hiermee de markt op, als de zon straks wat meer gaat schijnen. Dan gaan ze het aanbod plaatsen. Mensen kunnen nu rustiger en bewuster op zoek gaan naar een nieuwe woning. De nieuwere woningen, met een hoog energielabel, zijn het meest in trek en vaak ook tegen een wat betere prijsstelling.”


Lees ook
‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’
Dat ene advies

‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Arjen van Doesum van Freek Hypotheek Zaandam over dat ene advies…

Wordt hypotheekadvies geraakt door artificial intelligence?
Column

Wordt hypotheekadvies geraakt door artificial intelligence?

Sinds een week of wat worden we overspoeld met berichten over hoe geweldig ChatGPT is. Laten we eens dichtbij huis beginnen en kijken wat de impact van AI kan zijn op het hypotheekadvies. Met de hoop dat adviseurs altijd nodig blijven.

Meer aandacht voor maatwerk: “Veel past niet meer in de vaste regels”

Meer aandacht voor maatwerk: “Veel past niet meer in de vaste regels”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Anouk Roest van Anouk Roest Hypotheekadvies over robo-hypotheekadvies en wooncoöperaties. 

Inflatie en de gevolgen voor de hypotheekmarkt
Cijfers & onderzoeken

Inflatie en de gevolgen voor de hypotheekmarkt

Met dalende energieprijzen en druk van de Europese Centrale Bank (ECB), zou je verwachten dat de inflatie daalt. Maar in februari steeg de inflatie juist in heel Europa. Ook in Nederland nam de inflatie toe van 7,6% in januari naar 8% in februari.  Sjoerd van Dijck, analist Investor Relations bij DMFCO, legt uit hoe dat komt, wat de toekomst brengt en wat de gevolgen zijn voor de hypotheekmarkt.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.