HDN is opgericht in 1994. Het bedrijf, dat geen winstoogmerk heeft, faciliteert digitale processen. Circa 54 aanbieders van producten op het gebied van hypotheken, kredieten en verzekeringen zijn lid van HDN. Ongeveer 85% van alle hypotheekaanvragen verloopt via het HDN Platform.
Je hebt geen achtergrond in de hypotheekwereld, hoe ben je in deze sector terechtgekomen?
“Ik ben ooit begonnen als jurist bij de Nederlandse Spoorwegen. Daar kwam ik tot de conclusie dat ik het leuker vind om dingen te managen dan inhoudelijk bezig te zijn. Zo belandde ik in de financiële wereld, bij onder meer KPMG, Atos en Aegon.”
Had je enige affiniteit met hypotheken?
“Nee, die had ik eigenlijk niet toen ik vier jaar geleden bij HDN begon. Ik vroeg me daarom af of ik dit wel moest gaan doen. Ik wist niets van hypotheken, behalve dan dat ik zelf een huis had gekocht en daar een hypotheek voor had afgesloten. Maar ik denk dat het niet belangrijk is om inhoudelijk veel van hypotheken af te weten. HDN zet zich in om de zaken tussen de intermediairs en aanbieders zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Wij werken hiervoor samen met mensen uit de branche die alle benodigde kennis in huis hebben.”
Wat valt je op na vier jaar HDN?
“Vóór HDN werkte ik als algemeen directeur bij Meetingpoint, dat zich richt op intermediairs in de verzekeringsbranche. Ik vind dat de verzekeringsbranche wat meer behoudend is. De hypotheekwereld is in mijn beleving heel anders. Ondernemend. De verschillende partijen zijn de hele tijd de weg naar voren aan het zoeken. Dat is ontzettend inspirerend en leuk om mee te maken.”
Je werkt nu voor een bedrijf dat vrij onzichtbaar is.
“Dat klopt. Wij leggen de leiding waar het hypotheekverkeer gebruik van maakt. We zijn een soort elektricien van de keten. Vergelijk het met een elektriciteitsnet. Als we er niet zijn, dan heeft iedereen er last van. En als we er wel zijn, dan merkt dat niemand op. HDN is een kleine club. Er staan slechts zeven mensen op de payroll. Daarnaast huren we ongeveer twintig personen in en verder werken er elke dag zo’n 150 tot 200 mensen aan HDN via verschillende werkgroepen.”
Valt er in de efficiëntie van het hypotheekproces nog winst te boeken?
“We sturen nu veel pdf’jes met gegevens van de hypotheekaanvrager naar elkaar. Zoals gegevens van de Belastingdienst. We proberen nu van die pdf’jes af te komen en het hele hypotheekproces te ‘dataliseren’: we willen dat organisaties die de bron zijn van benodigde informatie deze direct doorgegeven, natuurlijk met toestemming van de hypotheekaanvrager. Dit is een langdurig en complex proces. Maar het is wel de weg die we moeten en willen gaan.”
Even naar de hypotheekmarkt. Die heeft in de maand oktober overuren gedraaid. Waar heeft dat mee te maken?
“In maart 2020, toen de coronacrisis uitbrak, viel alles stil. Behalve in de hypotheeksector. Dat had niemand voorzien. De rente was laag en iedereen ging thuis zitten rekenen en oversluiten. Het is daarna zo gebleven. Je ziet heel veel oversluitingen. Afgelopen maand ging het sky high, omdat banken hebben aangegeven dat ze van plan zijn de hypotheekrente te verhogen. Daarnaast heb je te maken met seizoensinvloeden. In de zomermaanden is iedereen met vakantie, waarna in de maanden oktober en november heel veel aanvragen worden gedaan.”
En wat verwacht je voor volgend jaar?
“We hebben het aan geldverstrekkers en intermediairs gevraagd en er is niemand die hierover een uitspraak durft te doen. Ik vind overigens de positie van de starter wel heel zorgwekkend. Huizen zijn zo duur geworden, dat er amper iets te kopen valt voor starters. Dit kan je in de hypotheeksector niet oplossen. Dit moet door de woningmarkt worden opgelost, geregisseerd door de overheid. Daar moet je met elkaar iets voor gaan bedenken.”
Welke trends zie je momenteel op het gebied van hypotheken?
“Wat ik een heel interessante groep vind, zijn de mensen die een extra hypotheek afsluiten om te verbouwen. Dat zijn relatief kleine hypotheken, maar het zijn wel grote bedragen om te verbouwen. Een veranda erbij, of iets op het gebied van duurzaamheid. Een andere interessante ontwikkeling is dat de 60-plussers zich aan het roeren zijn. Zij hebben een grote overwaarde op hun woning en hebben vaak de hypotheek afgelost. Die zijn ook aan het oversluiten. Ze blijven zo langer in hun woning wonen, wat de doorstroming op de woningmarkt belemmert. Je zou hier iets aan moeten doen, waardoor de doorstroom wordt bevorderd.”