‘Hypotheekadviseur moet starter helpen bij het leggen van financiële puzzel’

29 oktober 2020 Leestijd ± 3minuten
‘Hypotheekadviseur moet starter helpen bij het leggen van financiële puzzel’

Starters moeten verplicht aflossen en hebben geen ingewikkelde spaarproducten. Op papier lijkt een startershypotheek daarom eenvoudig. Door de hoge woningprijzen moeten starters echter tot het uiterste gaan om de financiering rond te krijgen. Daardoor roepen ze meer dan andere groepen hulp in van een adviseur, ziet Paul van der Meijs, directeur van Holland Hypotheek Groep.

Starter moet alles uit de kast trekken


De organisatie heeft verschillende websites waaronder startershypotheek.nl. Hier vinden starters op hen toegespitste informatie en de weg naar een adviseur. Aan dat laatste is een grote behoefte, zegt Van der Meijs. “Gemiddeld komen zes op de tien consumenten in Nederland die hypotheekadvies zoeken terecht bij een intermediair. Bij starters is dat zeven op de tien.”

Dat starters meer dan gemiddeld behoefte hebben aan advies komt voor een deel door onervarenheid. Een huis kopen en een hypotheek afsluiten zijn grote stappen en veel mensen zoeken de zekerheid die een adviseur kan bieden. Een andere grote factor is volgens Van der Meijs dat starters vaak alles uit de kast moeten trekken om een woning te kunnen kopen.
 

Hulp ouders, starterslening en consumptief krediet


“In toenemende mate wordt een schenking van ouders ingezet en gekeken naar startersleningen. Een op de zeven financiert daarnaast een stuk met een consumptief krediet. We zien dus echt dat starters zo veel mogelijk verschillende mogelijkheden aanwenden om toch maar die woningmarkt op te komen. Bij het leggen van die financiële puzzel speelt de adviseur een steeds grotere rol.”

Het is belangrijk dat de adviseur daarbij de volle aandacht geeft aan de risico’s. Gemiddeld steken starters namelijk 47.000 euro eigen geld in hun woning, zegt Van der Meijs. “Als zo alle buffers verdwijnen in het huis, moet je wel zorgen dat je verzekerd bent voor het moment dat het fout gaat. Starters zijn bovengemiddeld vaak flexwerker. Dat maakt mensen uit die groep kwetsbaar en de verantwoordelijkheid van de adviseur misschien wel groter dan bij mensen die al wat verder zijn in hun wooncarrière.”

 

Voordeel overdrachtsbelasting verdwijnt in zakken verkoper


De overheid probeert de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren. Zo verdwijnt de overdrachtsbelasting voor deze groep volgend jaar. Van der Meijs verwacht niet dat dit veel starters zal helpen. “Onze verwachting is dat starters de extra ruimte gebruiken om er in de biedingsstrijd een schepje bovenop te doen. Uiteindelijk belandt dat fiscale voordeel vooral in de zakken van degene die een woning verkoopt. Wij zijn ook niet de enige die dit denkt. De Raad van State heeft soortgelijke opmerkingen gemaakt.”

Wat zou dan wel kunnen helpen? Het vergroten van de leencapaciteit in ieder geval niet, zegt Van der Meijs. “Daar wordt ook over gesproken. Vroeger kon je immers ook meer lenen in verhouding tot de waarde van het onderpand. Het feit dat alle financiële registers al worden opengetrokken, maakt dat ik dat alleen absoluut niet verstandig zou vinden. De enige echte oplossing is het aanbod van woningen vergroten.”


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

11 stemmen (gemiddeld 3,7 van 5).

Anderen bekeken ook

Achter de schermen bij MO.servicing: Kiri Veenstra

29 oktober 2020 Er zijn nogal wat bedrijven waar je mee te maken ...

Vraag het aan Chris: willen mensen steeds meer zekerheid kopen?

29 oktober 2020 Elke maand leggen we een prangende vraag voor aan Chris ...

Achter de schermen bij VCN: Hermine Alvares

08 oktober 2020 Er zijn nogal wat kantoren en bedrijven waar je mee ...

Achter de schermen bij VCN: Nathalie Everstijn

22 oktober 2020 Er zijn nogal wat kantoren en bedrijven waar je mee ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.