Hypotheekadvies geven aan expats: 7 vragen én antwoorden

14 juni 2022 Leestijd ± 3minuten
Hypotheekadvies geven aan expats: 7 vragen én antwoorden

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. Dick van Leeuwen werkt als hypotheekadviseur in en rondom Den Haag, waar een kwart van zijn klantenportfolio bestaat uit arbeidsmigranten.

Hoe kom je aan zoveel arbeidsmigranten als klanten?

“Als je eenmaal in de wereld zit, gaat veel via mond-op-mondreclame. Helemaal binnen een bepaalde bevolkingsgroep. Ik heb bijvoorbeeld veel IT’ers uit India. Bij sommige organisaties wordt mijn naam inmiddels genoemd als optie.”

Indiërs hebben natuurlijk geen Europees paspoort. Maakt dat jouw werk moeilijker?

“Geldverstrekkers maken onderscheid tussen een Nederlands paspoort, EER-paspoort (Europese Economische Ruimte, red.) of een niet-Europees paspoort. Die laatste groep kon tot een aantal jaar geleden moeilijker gefinancierd worden. Mede door de concurrentie tussen verstrekkers is dat nu makkelijker, ook bij een financiering van honderd procent, mits ze de status kennismigrant hebben of een vergelijkbare status.”

Zitten er verschillen in jouw dienstverlening ten opzichte van Nederlanders?

“Ik neem iets meer de tijd, bijvoorbeeld voor zaken als het kadaster, wat dat inhoudt. Een expat weet bijvoorbeeld niet dat je ook een handtekening moet zetten bij de notaris. En ik kijk naar gebruiken en verschillen met hun eigen land. Je kan niet overal honderd procent financieren, soms is het in hun land ongebruikelijk om een deel aflossingsvrij te doen. Je wilt dat ze alle opties kennen en een bewuste keuze maken. Sommige expats hebben nog nooit een woning gekocht, ook niet in eigen land.”

Is er ook ruimte voor maatwerk?

“Ja, niet alles valt direct onder de acceptatie van verstrekkers. In zo’n geval schrijf ik soms een brief waarmee ik de bestendigheid van het inkomen laat zien. De geldverstrekker kan aan de hand daarvan aanvullende vragen stellen, bijvoorbeeld over hun toekomstplannen. Zo werd de aanvraag van een Turks ambtenarenechtpaar, dat hier tijdelijk woonde zonder de status kennismigrant, toch geaccepteerd.”

Wat nou als een expat heel jong is en geen loonstroken kan laten zien?

“Negentig procent heeft hier al een half jaar tot drie jaar gewoond en gewerkt. Zij hebben eerst gehuurd en willen langer blijven. Bovendien verdient het merendeel zeventigduizend euro of meer. Het gebeurt niet vaak dat ik een starter krijg die net in Nederland is en gelijk een huis wil kopen.”

Help je hen vervolgens ook in de zoektocht naar een huis?

“Ik adviseer altijd een aankoopmakelaar. Ik weet al niet wat een woning waard is vanuit mijn markt, laat staan dat een arbeidsmigrant het weet. Ik heb goed contact met vijf makelaarskantoren waar ik graag mee werk. Die nummers geef ik door aan expats, dan kunnen zij bepalen waar ze de beste klik mee hebben.” 

Je gaat bij expats dus ook niet meer dan anders op de stoel van de makelaar zitten?

“Bijna allemaal zijn ze bewust van de hotspots. Je hebt hier wijken die heel populair zijn bij expats. Dat zijn een soort clusters geworden waar bijvoorbeeld de Indiërs zich groeperen. Het Statenkwartier in Den Haag is daardoor een hele chique wijk geworden. Je hoort daar op straat allerlei verschillende talen. Het heeft de prijzen in die buurt overigens enorm opgedreven.”


Lees ook
Over grijzer en kaler worden - én de liefde voor het vak
Column

Over grijzer en kaler worden - én de liefde voor het vak

Er is natuurlijk niets mis met oudere grijze mannen, kijk maar naar mijn foto. In de advieswereld wordt het aantal grijstinten alleen wel erg hoog. En deze vergrijzing lijkt gepaard te gaan met een kaalslag.

Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Robert van der Hoeven van Hypotheekshop Voorburg en Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg bespreken onder meer het belasten van overwaarde: “In 2009 stonden mensen huilend aan mijn bureau.”

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden
Trends

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden

Veel expats kopen tegenwoordig in Nederland een huis nadat ze aanvankelijk gehuurd hebben. Dat heeft onder meer te maken met de hoge huren in de vrije sector en de goede financieringsmogelijkheden in Nederland. “Wij krijgen heel vaak expats over de vloer die een woning willen kopen”, zegt Indra Manniesing, eigenaar van makelaarskantoor Dutch Real Estate Company (DREC) in Amsterdam.

Kilometervreter op zoek naar de wensen van adviseurs

Kilometervreter op zoek naar de wensen van adviseurs

Per maand legt relatiemanager Remco van der Veen rustig drie- tot vierduizend kilometer af. Het is zijn missie om binnen een paar jaar alle hypotheekadviseurs van Nederland te hebben bezocht namens MUNT Hypotheken. “Mijn belangrijkste vraag is altijd: wat kan er beter?”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.