Hypotheek Toppers: dit was 2020 voor Michiel Meijer (Van Bruggen Adviesgroep)

10 december 2020 Leestijd ± 3minuten
Hypotheek Toppers: dit was 2020 voor Michiel Meijer (Van Bruggen Adviesgroep)

Hoe heeft Hypotheek Topper Michiel Meijer van de Van Bruggen adviesgroep 2020 ervaren? Hij vertelt graag over ‘zijn’ jaar, dat niet alleen in zakelijk opzicht hoogte- en dieptepunten kende.

We beginnen met de hoogtepunten. Waar werd jij dit jaar blij van Michiel?


“Laat ik eens beginnen met de privé situatie, voor mij super belangrijk. Daar vond ik het hoogtepunt met mijn gezin in de eerste ‘intelligente lockdown’ van maart tot en met juni. We hebben puberende kinderen, werken als ouders allebei vooral vanuit huis en er was niks buiten de deur te doen. En toch was deze periode een hoogtepunt, want de saamhorigheid die we als gezin vonden is prachtig. Ook de liefde voor mijn kwetsbare ouders was ineens tastbaarder dan ooit. 

Haha, dat klinkt wel heel erg als een reclamespotje, maar het is niet stichtelijk bedoeld hoor. Wel denk ik dat deze privé-winst blijvend is.”


Dus privé was het een bijzonder goed jaar?


“Het was niet alleen rozengeur en maneschijn natuurlijk. Er waren ook dieptepunten. Vrienden van ons zijn eigenaar van Grand Cafe Boca, hier in Houten. Ze zijn net twee jaar geleden begonnen, de zaak liep goed en ze wilden de startlening zelfs versneld aflossen. Nu zitten ze echt in een hele lastige positie. Het is soms makkelijk om te zeggen dat de horeca normaal gesproken al bakken met geld verdient. Dit zal je maar overkomen als startend ondernemer. “

 


Michiel Meijer (Van Bruggen Adviesgroep)


Hoe was 2020 in zakelijk opzicht?


“Ik knijp elke dag nog wel even in mijn arm, omdat ik bijna niet kan geloven wat er allemaal gebeurt. Op alle vlakken. Het blijft voor mij moeilijk te bevatten dat er zo’n sterke wil is bij consumenten om in deze periode iets te veranderen aan hun financiële situatie. En dan heb ik het niet alleen over hypotheken. Ook aanpassingen in pensioen, verzekeringen of investeringen zien we veel en mensen van alle leeftijden die de fiscaliteiten even onder de loep nemen. 

Eigenlijk snap ik het ook wel, of denk ik het te snappen. Ik denk dat veel mensen zich het afgelopen jaar hebben gerealiseerd dat het leven kort is en dat je zelf de slingers moet ophangen - dat geeft een noodzaak om over te gaan tot handelen.”


En wat kan de hypotheekmarkt verwachten in 2021?


“Daar heb ik wel een idee over. Ik denk namelijk dat het tot dit voorjaar, zeg april, mei, wel doorloopt. Maar daarna zal de markt wel lichtjes afkoelen. 

We zien nu al een terugloop in het aantal kijkers bij woningen die te koop staan. Meldden zich eerder 25 kijkers voor één huis, zijn dat er nu gemiddeld nog 13. Als eentje dan het huis koopt, dan zijn die 12 anderen weer aan de beurt bij een volgend huis. En zo schuift dat steeds verder op, als een soort van trein die elke keer een wagon verliest. De koek is een keer op natuurlijk, dus ik verwacht later dit jaar een terugval in het aantal kopers. De vraag zal in 2022, of 2023 wel weer aantrekken. Ik verwacht dat dan de nieuwbouwwoningen vooral gewild zijn.”


Wat wens je de hypotheekadviseurs toe, zo aan het einde van dit bijzondere jaar?


“Dat ze vooral kritisch blijven over alles wat er in de markt gebeurt. Het is helemaal niet erg om af en toe wat vragen te stellen bij het huidige beleid. Soms schieten we misschien wat door in de betutteling, mijn angst is dat de creativiteit dan verloren gaat. Creativiteit die we zo hard nodig hebben in deze dynamische markt.”


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

8 stemmen (gemiddeld 2,4 van 5).

Anderen bekeken ook

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur

10 december 2020 De markt voor verhuur draait op volle toeren. Veel particuliere ...

Extra leenruimte starters zorgt voor extra aanbod woningen

10 december 2020 Geef de starter meer leenruimte, dit maakt de woningmarkt toegankelijker ...

Hypotheekadviseurs luisteren massaal naar deze mannen, maar waarom?

15 oktober 2020 Een nieuwe podcast voor de hypotheek-professional. Van niemand minder dan ...

Hypotheek Toppers: dit was 2020 voor Martin Koot (Moneyview)

03 december 2020 Het was een bijzonder jaar voor iedereen, ook in de ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.