Hypotheek Panel: lossen de nieuwe hypotheekregels wel wat op?

24 december 2020 Leestijd ± 3minuten
Hypotheek Panel: lossen de nieuwe hypotheekregels wel wat op?

Er wordt hard gewerkt aan een stabiele woningmarkt, maar dragen de nieuwe regels voor huizenbezitters daar eigenlijk wel voldoende aan bij?

2021 brengt (weer) een aantal wijzigingen voor woningbezitters. Dat de huidige situatie veel beter kan, daar is iedere woningmarkt expert het wel over eens. Starters zitten in een benarde positie met een tekort aan betaalbare woningen. Sowieso kunnen de hoge prijzen er uiteindelijk voor zorgen dat de hele woningmarkt stagneert op termijn. Kortom: uitdagingen genoeg met deze minimale woningvoorraad en nog steeds een tekort aan nieuwbouw. Of de huidige wijzigingen echt zoden aan de dijk gaan zetten, daar twijfelen experts over.

De belangrijkste aanpassingen per 1 januari op een rijtje:

●    Starters (tussen de 18 en 35 jaar) worden per 1 januari vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april 2021 geldt hier wel de aanvullende voorwaarde dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000.
●    Voor beleggers stijgt de overdrachtsbelasting naar 8 procent.
●    Tweeverdieners kunnen voortaan meer lenen.
●    De studieschuld wordt minder zwaar meegewogen.
●    De NHG-grens gaat omhoog van 310.000 euro dit jaar, naar 325.000 euro in 2021.
●    De hypotheekrenteaftrek daalt van maximaal 46 procent, naar maximaal 43 procent.


De leden van het Hypotheek Panel, denken er het volgende over:

Er is meer duidelijkheid nodig


Alle kleine beetjes helpen, vindt Frank van Eijk, franchisenemer van Hypotheek Visie Zwolle. Grote schokkende wijzigingen ziet hij vooralsnog niet. De vraag is volgens Frank vooral of de wijzigingen wel het gewenste effect hebben. 

De vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters lijkt een goed plan om deze groep meer financiële ruimte te geven op de woningmarkt. “Ik verwacht alleen niet dat dit de markt los gaat trekken,” stelt Frank. “Laat staan dat de positie van starters ten opzichte van beleggers beter wordt. Die beleggers verrekenen de 8 procent overdrachtsbelasting gewoon in hun huurprijs.” Hij vermoedt dat de prijzen van starterswoningen ook gewoon mee stijgen met de extra financiële ruimte. Ook de consequenties van de hogere NHG-grens zijn volgens Frank niet echt groot door de stijgende huizenprijzen.

Waar Frank het meeste moeite mee heeft is dat er vanuit de overheid op dit moment te weinig duidelijkheid wordt gegeven omtrent de woningmarktregels. De losse regels zijn niet verkeerd, maar allemaal bij elkaar leveren ze niet altijd een duidelijk beeld op. “Ik ben ook altijd duidelijk naar mijn klanten, dat is belangrijk want zo houden ze grip op hun financiële situatie. De woningmarkt heeft nu ook behoefte aan duidelijkheid.”


Is de woningmarkt nog wel bereikbaar voor de volgende generatie?


Er wordt sowieso vaak te veel gepraat en te weinig gedaan als het over dit soort problemen gaat vindt René Kuiper van Kuiper ACT. Dat vindt hij overigens heel begrijpelijk, want het gaat hier om een enorm complex probleem waar je niet zomaar over één nacht ijs gaat. De Nederlandse politiek draait vaak om compromissen. De een zegt dit, de ander dat. René snapt echt wel dat de overheid wat wil doen voor starters, maar vraagt zich af of het beoogde doel met deze maatregelen wel wordt gehaald. Ook hij is van mening dat beleggers de extra kosten verrekenen in de huur,” stelt René. “Ik vraag me soms af of beleidsmakers wel goed genoeg worden geïnformeerd. Nu lijkt het of er geen praktijkervaring is meegenomen bij dit plan.”

René ziet het tekort aan informatie bij beleidsmakers ook in het feit dat er zaken achteraf aangepast moeten worden. Zoals de vrijstelling van overdrachtsbelasting, waar per april dit jaar een extra voorwaarde wordt gesteld van een maximale woningwaarde van vier ton. “Je moet het simpel houden,” vindt René. “Dit is allemaal veel te ingewikkeld. Misschien moeten we wel gewoon overgaan tot het reserveren van starterswoningen, die dus alleen maar gekocht mogen worden door jonge starters. Ik noem maar een dwarsstraat.”

In ieder geval is daadkracht nodig in de huidige markt volgens René. Wonen en werken moeten nu prioriteit krijgen vanuit de overheid. “Ik zie echt wel dat ze hun best doen,” vertelt René. “We hebben een stabiele regering, maar er moet wel worden doorgepakt. Stimuleer de onderkant van de markt nu zoveel mogelijk, dan blijft de woningmarkt ook bereikbaar voor de volgende generatie.”


Lees ook
Rekenexperts bieden meer maatwerk voor ondernemers
Trends

Rekenexperts bieden meer maatwerk voor ondernemers

Hoe wordt de financiële situatie van ondernemers beoordeeld als zij een hypotheek aanvragen? Twee partijen vertellen over hun (zeker niet negatieve) ervaringen in de afgelopen coronaperiode.

De heetste hypotheek topics van 2020 (deel 1)
Trends

De heetste hypotheek topics van 2020 (deel 1)

Wat waren de onderwerpen waar u het meest in geïnteresseerd was in dit bewogen jaar?

Dit is de ideale geldverstrekker, volgens hypotheekadviseurs…
Opinie

Dit is de ideale geldverstrekker, volgens hypotheekadviseurs…

Hoe zou u uw werk als hypotheekadviseur nou nóg beter kunnen doen? En wat kan de geldverstrekker daarin betekenen?

Heeft hypotheekadvies door banken nog bestaansrecht?
Column

Heeft hypotheekadvies door banken nog bestaansrecht?

Mark de Rijke is directeur van CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur) bij CMIS Group. Een opvallende uitspraak van het Kifid zet hem aan het denken over de rol van hypotheekadvies door banken. En dan vooral over hoe duidelijk die rol is voor een consument. Hij deelt zijn gedachtegang graag met u in zijn column.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.