Hypotheek- en huizenmarkt schreeuwt om minder overheid en meer huizen

22 februari 2024 Leestijd ± 2minuten
Hypotheek- en huizenmarkt schreeuwt om minder overheid en meer huizen

Nieuwe bakstenen zijn dringend nodig voor doorstroming en stabilisering van de woningmarkt. Alleen de regiepartijen en adviseurs bieden kopers soelaas in deze turbulente tijden.

De woningbouw in Nederland komt krakend tot stilstand door de eindeloze hoeveelheid regels die ons land verstikt. De huurmarkt wordt verziekt, omdat eigenaren door de nieuwe regels hun panden verkopen. En de doorstroom in de koopmarkt wordt geblokkeerd door een gebrek aan bouwvergunningen.

Met de mislukkende formatie verandert het beetje licht aan het eind van de tunnel in dikke mist. Neemt Caroline van der Plas in deze mistige ambiance haar positie in als hoedster van het platteland? Staat ze paraat om met een vleugje boerenverstand de stikstofcrisis op te lossen? Het leek zo simpel. De kiezer heeft gesproken. PVV regelt de migratie, VVD de economie en de EU, BBB de stikstofcrisis en NSC de bestuurscultuur, die kennelijk inhoudt dat je per Whatsapp uit formatiegesprekken stapt. Vanuit de politiek hoeven we voorlopig duidelijk weinig te verwachten. 

Van de grootbanken hoeft de huizenkoper het ook niet te hebben. Na de publicaties over hun megamarges, voelen banken de hete adem in hun nek van DNB, de overheid en consumentenorganisaties. De roep om spaarrentes te verhogen wordt steeds groter. Grootbanken worstelen dan ook met de balans tussen concurrerende hypotheekrentes en spaarrentes. En banken kunnen niet onafhankelijk adviseren. Hun belang is hun eigen producten te verkopen.  

Zonder de ballast van tegenstrijdige belangen, nemen regiepartijen het voortouw en bepalen de koers. Zij kijken naar wat huizenkopers nodig hebben, nemen starre voorwaarden op de schop én bieden een veel beter en sneller proces. Zo maken regiepartijen de weg vrij voor financieel adviseurs om de beste hypotheekoplossingen voor hun klanten te vinden. Te midden van de onzekere huizenmarkt is de onafhankelijke hypotheekadviesmarkt de stabiele factor. De rots in de branding voor consumenten en bedrijven.  

Dat neemt niet weg dat wij als branche de zo belangrijke doorstroom niet kunnen regelen. In 2023 heeft het teruglopend aantal afgegeven bouwvergunningen geleid tot een daling van 32% (!) in het segment ‘Opstromer nieuwbouw’, aldus Hypotheken Data Netwerk. De woningen die deze potentiële opstromers bezet houden, leiden tot een daling van opstromers naar duurdere bestaande woningen (-27%). En zo komt de hele doorstroom tot stilstand. 

De bouw moet dus van het slot. En dat begint met een heldere visie en een goed verhaal vanuit Den Haag. Bakstenen zijn niet alleen nodig voor het woningtekort. Nieuwe woningen leiden ook tot stabilisering van de huizenprijzen en lagere huren, dankzij het grotere aanbod. En daarmee creëren we betere kansen voor mensen voor wie torenhoge hypotheken en huren niet haalbaar en betaalbaar zijn.  

Natuurlijk profiteert ook de hypotheekmarkt, want meer doorstroom en daarmee het vrijkomen van meer betaalbare woningen, betekent grotere hypotheekproductie, zowel binnen als buiten het NHG-segment.  

De politiek in Nederland verdient een schop onder de kont, anders komt er geen schop in de grond! 


Lees ook
Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg over korte rentevaste periodes, de roep om klimaatlabels en de terugkeer van verhuurhypotheken.

Voorstel klimaatlabel huizen oogst kritiek: ‘Allerlei hobbels bij invoering klimaatlabel voor huiseigenaren’

Voorstel klimaatlabel huizen oogst kritiek: ‘Allerlei hobbels bij invoering klimaatlabel voor huiseigenaren’

Het voorstel van ABN Amro, ING en Rabobank om woningen – naast een energielabel – een klimaatlabel te geven, krijgt forse kritiek. Matthijs Kok, hoogleraar Flood Risk aan de Technische Universiteit Delft, en de Vereniging Eigen Huis zien veel praktische problemen. Bovendien wordt de rekening van klimaatrisico’s nu erg eenzijdig bij huiseigenaren gelegd, terwijl die zelf niets kunnen doen aan de waterstand in hun woonplaats.  

Rente maar vijf jaar vastzetten? Ervaringen adviseurs lopen uiteen van ‘geen interesse’ tot ‘mooie combinatie’

Rente maar vijf jaar vastzetten? Ervaringen adviseurs lopen uiteen van ‘geen interesse’ tot ‘mooie combinatie’

De keuze voor een hypotheek met een rentevasteperiode van vijf jaar is in 2023 verdriedubbeld en groeit gestaag door in 2024. Die conclusies trokken Van Bruggen Adviesgroep en Independer vorige week op basis van HDN-data. Maar adviseurs zijn het er niet over eens of deze grotere voorkeur voor vijf jaar nu wel zo verstandig is. 

Onafhankelijke verkoop bestaat niet - onafhankelijk advies wél!
Column

Onafhankelijke verkoop bestaat niet - onafhankelijk advies wél!

Financiële keuzes zijn als een doolhof met talloze wegen en valkuilen. De juiste route kiezen kan het verschil maken tussen financiële zekerheid en een leven vol zorgen. In deze wirwar van opties zijn er twee belangrijke gidsen: de banken en verzekeraars versus de onafhankelijke hypotheek- en assurantieadviseurs. De vraag die we onszelf moeten stellen is: wie is de beste gids voor de financiële toekomst?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.