Hypotheek als onderpand zorgt dat Rabobank goedkoper kan lenen

08 juni 2017 Leestijd ± 2minuten 172 views
Hypotheek als onderpand zorgt dat Rabobank goedkoper kan lenen

Rabobank heeft voor 2,5 miljard euro aan obligaties uitgegeven waarbij een deel van haar hypotheekportefeuille als onderpand dient. Het is de eerste keer dat Rabobank met deze zogenoemde ‘covered bonds’ de kapitaalmarkt opgaat om geld op te halen bij institutionele beleggers. Voor andere Nederlandse grootbanken is dat al gebruikelijk, maar Rabobank vond dit voorheen een zwaktebod. In totaal is de bank van plan de komende jaren voor 25 miljard euro aan covered bonds uitgeven.

De eerste uitgifte bestaat uit twee tranches, een van 1,5 miljard euro met een looptijd van zeven jaar en een van 1 miljard euro met een looptijd van vijftien jaar. Rabobank stelt dat 140 institutionele beleggers intekenden voor in totaal 4 miljard euro. “De Nederlandse hypotheekmarkt staat hoog aangeschreven bij internationale beleggers. De portefeuille van Rabobank is erg sterk, wat blijkt uit de grote belangstelling voor onze covered bonds”, zegt woordvoerder Hendrik Jan Eijpe van Rabobank.

Covered bonds zijn een financieringsinstrument, net zoals spaargeld of normale obligaties die Rabobank uitgeeft. Banken als ABN Amro en ING gaan regelmatig de kapitaalmarkten op met covered bonds. Rabobank was daar niet van gecharmeerd, omdat de bank vond dat een sterk gekapitaliseerde bank geen covered bonds nodig heeft. Die worden pas ingezet als de bank niet kan betalen. Andere obligatiehouders zijn, wanneer het mis gaat, dan een deel van de bezittingen van de bank kwijt, omdat die alleen voor de houders van de covered bonds als zekerheid dienen. Onder de nieuwe financieel topman Bas Brouwers heeft Rabobank toch besloten covered bonds aan te bieden.  “We vinden het belangrijk dat we deze diversificatie in onze funding mix aanbrengen”, legt Eijpe uit. “Door het onderpand is het een goedkopere financieringsbron dan ongedekte obligaties.”

Rabobank wil elk jaar een à twee uitgiftes doen. De hypotheken die nu als onderpand worden gebruikt, zijn allemaal afgesloten na 1 januari 2012. Volgens Eijpe zijn de hypotheken niet geselecteerd op LTV (de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning).

Bestaande obligatiehouders hebben volgens Eijpe geen problemen met de covered bonds. “De renteniveaus van onze bestaande obligaties hebben niet gereageerd op de uitgifte van onze covered bonds. Daar kun je uit afleiden dat ze hier comfortabel mee zijn. Dit is ook de feedback die we ontvangen in onze contacten met deze groep investeerders.”

Rabobank heeft eerder aangekondigd delen van de hypotheekportefeuille af te willen stoten om te anticiperen op strengere kapitaaleisen. Dat is minder voortvarend gegaan dan verwacht. “Rabobank blijft streven naar een flexibele en sterkere balans”, stelt Eijpe. “Het verkopen van hypotheken aan beleggers kan daaraan bijdragen. Rabobank heeft een aantal transacties gedaan.” Nieuwe transacties zijn niet uitgesloten, zo beaamt de woordvoerder. “De uitgifte van covered bonds staat een nieuwe verkoop van hypotheken aan beleggers niet in de weg. Rabobank doet pas mededelingen over nieuwe transacties op het moment dat deze plaatsvinden.”

 


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

29 stemmen (gemiddeld 2,9 van 5).

Anderen bekeken ook

Huizenfonds oplossing voor AOW’ers met terugvallende inkomsten?

12 juni 2017 In haar column in De Telegraaf introduceerde ondernemer Annemarie van ...

Bennie de Jong: “Waarom is hypotheekadvies altijd in onbegrijpelijke taal?”

14 juni 2017 Het jargon van de hypotheekwereld is niet altijd even begrijpelijk ...

MUNT Hypotheken rekent op extra miljarden vanuit pensioenfondsen

31 januari 2018 Hypotheekaanbieders die namens pensioenfondsen hypotheken verstrekken hebben op dit moment ...

Stijgende rente: langdurige trend of kortstondige opleving?

14 juli 2017 Na een lange periode van dalende hypotheekrentes, hebben we sinds ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.