Huurders vrezen bij voorbaat kansloos te zijn op koopmarkt

13 maart 2023 Leestijd ± 3minuten
Huurders vrezen bij voorbaat kansloos te zijn op koopmarkt

Veel huurders willen graag overstappen naar een koopwoning, maar kloppen niet aan bij een adviseur. Zij gaan ervan uit dat ze sowieso geen kans maken, zo blijkt uit een representatief onderzoek van MUNT Hypotheken onder bijna tweeduizend huishoudens. 64 procent van de huurders in Nederland overweegt momenteel een overgang naar een koopwoning. Het is voor hen echter moeilijk om een woning te kopen, omdat ze vaak niet over genoeg eigen vermogen beschikken en lastig vermogen kunnen opbouwen. 

Van de huurders zoekt 36 procent de hypotheekadviseur niet op, omdat zij denken dat kopen in hun situatie sowieso geen optie is. Dat is zonde, aldus directeur van MUNT Hypotheken Ellen Hensbergen: “Door te oriënteren bij een adviseur wat de opties zijn, verlies je helemaal niets. Vaak is meer mogelijk dan mensen denken en het bezoeken van een adviseur is vrijblijvend. Bovendien kunnen adviseurs tips geven over het verruimen van de leencapaciteit. Bijvoorbeeld door te wijzen op betalingsachterstanden of het aflossen van consumptieve leningen.” 

Enquête onder hypotheekadviseur 

Naast het grotere consumentenonderzoek heeft MUNT Hypotheken, in samenwerking met de Nationale Hypotheekbond onder bijna tweehonderd adviseurs een flitsenquête afgenomen. Adviseurs geven daarin te kennen dat zij huur- en hypotheeklasten vaak te ver uit elkaar vinden liggen. 91 procent van de ondervraagde adviseurs geeft aan dat het aan huurders moeilijk uit te leggen is waarom hun maximale hypotheeklasten aanzienlijk lager moeten zijn. 

Moeilijke markt  

64 procent van de huurders in Nederland overweegt momenteel een overgang naar een koopwoning. Het grote probleem is dat zestig procent aangeeft geen eigen vermogen op te kunnen bouwen. “Ik vind niet dat iedereen met een huurwoning zomaar de koopmarkt op moet. Dat is qua aantallen en haalbaarheid een utopische gedachte. Het is alleen jammer dat de mensen die er wellicht toch in aanmerking voor komen bij voorbaat afhaken.”  

Bijna één op de vijf huurders kan momenteel geen betaalbare koopwoning vinden. “De vraag is nog altijd veel groter dan het aanbod op de woningmarkt. De huizenprijzen zijn nog steeds hoog en de hypotheekrente is gestegen. Zeker voor starters is het moeilijk om de markt te betreden, specifiek wanneer het gaat om alleenstaanden of huishoudens waar één iemand de kost verdient”, vertelt Hensbergen.  

Verzilveren geen gekke optie voor toekomst 

82 procent van de Nederlanders die juist in een koophuis wonen, hebben dat ook liever dan een huurwoning. De meest genoemde reden (51%) is dat ze uiteindelijk na het terugbetalen van de hypotheek het huis helemaal bezitten. In de top drie staan ook “goedkoper uit zijn dan huren” (48%) en “vermogen opbouwen” (35%). Hensbergen: “Veel mensen willen zien een koopwoning als een vorm van zekerheid richting de toekomst. Ze zien het als een investering voor later en hoeven zich niet druk te maken om huurverhogingen. Het hebben van een koophuis is echter ook niet gratis. Vaak komen er door de jaren heen toch nog behoorlijk wat kostenposten bij, zoals onderhoud. Ik vind het belangrijk dat mensen met koopplannen dat weten en ook altijd incalculeren.” 

Omgekeerde weg bewandelen 

Opvallend is nog dat bijna de helft van de huizenbezitters (42%) niet uitsluit om ooit naar een huurwoning te verhuizen. “Het kan in sommige gevallen gunstig zijn om een eventuele overwaarde te verzilveren. Of denk aan ouders met kinderen die het huis uit zijn, die willen wellicht kleiner gaan wonen. Het voordeel aan een huurwoning is dat je flexibeler bent als je woonwensen veranderen en geen eigenaarslaten hebt zoals bijvoorbeeld (groot) onderhoud, onroerendezaakbelasting en opstalverzekering. Dat kan vooral fijn zijn op latere leeftijd”, besluit Hensbergen. 


Lees ook
‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’
Dat ene advies

‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Arjen van Doesum van Freek Hypotheek Zaandam over dat ene advies…

Huurder zoekt adviseur niet op: ‘Vaker negatiever beeld dan werkelijkheid’

Huurder zoekt adviseur niet op: ‘Vaker negatiever beeld dan werkelijkheid’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Mieke Pannekoek van Financieel Fit Boxmeer over betalingsachterstanden, hopeloze huurders en hypotheekrenteaftrek. 

Inflatie en de gevolgen voor de hypotheekmarkt
Cijfers & onderzoeken

Inflatie en de gevolgen voor de hypotheekmarkt

Met dalende energieprijzen en druk van de Europese Centrale Bank (ECB), zou je verwachten dat de inflatie daalt. Maar in februari steeg de inflatie juist in heel Europa. Ook in Nederland nam de inflatie toe van 7,6% in januari naar 8% in februari.  Sjoerd van Dijck, analist Investor Relations bij DMFCO, legt uit hoe dat komt, wat de toekomst brengt en wat de gevolgen zijn voor de hypotheekmarkt.

Per dag verwerkt Stan de Muijnck 10 gigabyte aan data

Per dag verwerkt Stan de Muijnck 10 gigabyte aan data

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Maar wie zijn de werknemers achter MUNT? We laten een aantal bekende en onbekende gezichten aan het woord. Dit keer: Stan de Muijnck, manager Data & Analytics bij DMFCO, het moederbedrijf van MUNT. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.