Huurders komen op straat te staan, maar: “Vrijgekomen woningen zijn niet geschikt voor starters”

05 februari 2024 Leestijd ± 2minuten
Huurders komen op straat te staan, maar: “Vrijgekomen woningen zijn niet geschikt voor starters”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Jos Thewissen van Thewissen Financieel Advies over de stijging van huizenprijzen, hypotheekaanvragen voor nieuwbouw en huurwoningen die te koop worden gezet. 

De stijging van de huizenprijzen dit jaar is naar boven bijgesteld naar 4 procent. In 2025 stijgen de huizenprijzen naar verwachting verder met 3,5 procent. 1 op de 6 huizen wordt nu gekocht met een familiehypotheek. Is er nog hoop voor woningzoekenden op de huidige huizenmarkt of moeten er nieuwe vormen van samenwonen gevonden worden?  

 “Als je alleenstaand bent, is de weg naar een betaalbare woning echt kansloos. Dan is de enige oplossing hulp van de ouders, dat zie ik vaak gebeuren. Anderzijds hebben die ouders dat geld ook: die hebben huizen die waanzinnig zijn gestegen. De overwaarde van je huis kun je opnemen voor je kind. Al is dat natuurlijk een ander verhaal als je drie of vier kinderen hebt.”  

“Er moet meer worden gebouwd. Wanneer puntje bij paaltje komt, krijg je protestbrieven uit de buurt: ‘niet hier bij ons huis, niet in ons weiland’. En wat er aan nieuwbouw wordt gebouwd, is door de energienormen zo duur dat het voor veel starters ook niet betaalbaar is.” 

Over die nieuwbouw gesproken: de hogere lonen en verhoging van de NHG-grens zorgt ook in de nieuwbouw voor een stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Zal dat voor een vlottere doorstroming zorgen? 

“In die nieuwbouw komen doorstromers. De woningen waar die mensen eerst woonden en die nu vrij komen, die zijn vaak geschikt voor starters. Dat zal wel zorgen voor wat meer doorstroming. Maar er moeten nog steeds meer betaalbare startersappartementen en bungalows voor ouderen worden gebouwd. Met het stikstofprobleem en het gebrek aan animo voor nieuwe plekken om te bouwen, lopen we alsnog vast in Nederland.” 

De aanpak van misstanden op de woningmarkt treft soms juist huurders. Verhuurders verlengen aflopende huurcontracten niet meer maar verkopen de woning, waardoor huurders op straat komen te staan. Een woordvoerder van het ministerie van Hugo de Jonge noemt het verkopen van zulke woningen in een reactie een ‘wenselijke correctie’ op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Eens?  

“Er komen op deze manier inderdaad nieuwe woningen vrij, maar of die nou geschikt zijn voor starters, betwijfel ik. De woningen komen voor een marktconforme (en dus hoge) prijs op de markt. Die huurwoningen zijn daarnaast vaak niet helemaal instapklaar, maar moeten nog opgeknapt worden. Starters kunnen dat vaak niet zelf en het laten doen maakt het weer duurder. Veel mensen die hier op afkomen zullen het huurbedrag per maand voor die woning wel kunnen betalen maar de nieuwe hypotheek plus opknapkosten niet.” 


Lees ook
De overlijdensrisicoverzekering en de schoonfamilie
Column

De overlijdensrisicoverzekering en de schoonfamilie

Traditioneel wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten met het idee dat, wanneer een van de samenwoners overlijdt, de langstlevende een uitkering krijgt van een verzekeringsmaatschappij. Met die uitkering kan dan de restschuld op de hypotheeklening worden afgelost, of de langstlevende kan de maandelijkse betalingen nog jaren volhouden.

Van loondienst naar zzp: ‘Eerst was ik de man van de bank, maar nu ben ik gewoon Paul’

Van loondienst naar zzp: ‘Eerst was ik de man van de bank, maar nu ben ik gewoon Paul’

Met name ervaren hypotheekadviseurs kiezen voor het bestaan als zzp’er. Ze nemen afscheid van hun jarenlange loondienst en krijgen zo meer vrijheid en ook vaak een hoger inkomen, zegt Reinoud Bogert, oprichter van het Haarlemse werving- en selectiebureau Syner3. Hij ziet een toename van 20% in het aantal adviseurs dat de overstap maakt. Paul van der Pennen, die enige jaren geleden de overstap maakte van loondienst naar zelfstandige zonder personeel, vindt vooral het toegenomen persoonlijke contact het belangrijkste.

Wat is een marktconforme rente voor een familiehypotheek?

Wat is een marktconforme rente voor een familiehypotheek?

Sinds de afschaffing van de jubelton krijgen steeds meer hypotheekadviseurs te maken met familiehypotheken. Huishoudens lenen hiermee het hypotheekbedrag deels of volledig van bijvoorbeeld ouders. Hierover betaal je gewoon rente aan het desbetreffende familielid, maar welke rente is nou ‘marktconform’, zoals de eis van de Belastingdienst luidt? 

Adviseren stoffig of juist sexy? “Mensen zijn verbaasd als ik vertel dat ik hypotheekadviseur ben”

Adviseren stoffig of juist sexy? “Mensen zijn verbaasd als ik vertel dat ik hypotheekadviseur ben”

Is het intermediair nog steeds een mannenbolwerk? Die vraag leggen we voor aan Annelies Schoonderbeek en Jaime de Koning. “Onder makelaars zie ik steeds meer vrouwen. Waarom daar wel? Het verbaast mij echt dat vrouwen in onze branche vaak alleen in de binnendienst werken”, luidt het antwoord. De vergrijzende sector zal op zoek moeten naar een manier om niet alleen jongere generaties, maar ook meer vrouwen voor zich te winnen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.